Nieuws 10 februari woensdag

Vandaag vroeg begonnen, klantenbestand nagelopen voor onderzoek wie nog interessant is om te bezoeken. De sneeuw is nog wel behoorlijk, maar de auto is schoon en klaar voor gebruik dus alles is gereed. Wat brengt de dag vandaag?

John van Rest

“In juni kunnen we dag en nacht vaccineren”

 © Belga

In juni zal België een stevige versnelling hoger schakelen in haar vaccinatiecampagne. Dan zal er misschien zelfs dag en nacht kunnen gevaccineerd worden in ons land. Dat zegt professor Marc Van Ranst in Knack.

“Als de farmabedrijven hun afspraken nakomen, zitten we in juni met een overschot aan vaccins. Op dat ogenblik kun je echt snelheid maken, en dag en nacht op grote schaal vaccineren”, stelt de viroloog. “Wie precies wanneer komt, maakt dan niet zoveel meer uit, waardoor we ingewikkelde en verdelende discussies als die over essentiële en minder essentiële beroepen niet hoeven te voeren.”

(Skwadra by Tagtik/Source: Knack/Picture: Belga)

Net zoals data op internet geschreven vroeg of laat naar voren komt. Zo komt fraude en onfatsoenlijk gedrag ook ooit uit.

Open Vld zet voorzichtig druk op El Kaouakibi: “Ze moet dringend tekst en uitleg geven”

 Egbert Lachaert (Open Vld) - Sihame El Kaouakibi (Open Vld)© Aangeboden door Newsmonkey Egbert Lachaert (Open Vld) – Sihame El Kaouakibi (Open Vld)

Open Vlaamse Liberalen en Democraten

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert voert de druk op z’n Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi op: “Ze moet dringend transparantie geven, ik verwacht tekst en uitleg”. Lachaert kan moeilijk anders, na interne druk. Het nieuws dat El Kaouakibi voor haar lancering in 2019 in de politiek liefst 50.000 euro vanuit haar vennootschap mocht factureren, sloeg bij de achterban van Open Vld in als een bom, nadat eerder al drie onderzoeken naar het beheer van haar vzw werden geopend. Voor Open Vld, dat niet kan beslissen of ze nu het Parlementslid verdedigt of niet langer aan boord houdt, is het geheel een bijzonder lastige zaak.

In het nieuws: Een wat aangeslagen Lachaert, vanmorgen op Radio 1.


Hackers vallen Belgische politici aan: Na Ben Weyts is ook twitteraccount Tinne Van der Straeten gehackt

Unie

© Aangeboden door Business AM

Hackers lijken het gemunt te hebben op de twitteraccounts van Belgische politici. Zo zijn ze erin geslaagd om de accounts van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) te hacken.

Hackers hebben de naam van het account van Van der Straeten gewijzigd naar Ethereum Foundation, een naam die verwijst naar een cryptomunt.

Gratis cryptomunten

Volgens Het Nieuwsblad was het account al om 4 uur ’s ochtends overgenomen, maar heeft de hacker niet onder de naam van de minister berichten geplaatst. Het account werd wel gebruikt om te reageren op andere tweets. In de reacties bood de minister zogezegd gratis cryptomunten aan.

Een woordvoerder heeft aan HLN.be laten weten dat ze niet weten wie er achter zit. ‘We hebben contact opgenomen met Twitter. Het account is geblokkeerd, de hacker kan geen nieuwe boodschappen meer verspreiden’, klinkt het.

De woordvoerder sluit niet uit dat de hackers toegang hebben gekregen tot het account via een phisingmail. ‘De minister wil daarom iedereen oproepen een tweestapsverificatie te gebruiken’, klinkt het.

Ook account Weyts is gehackt

Het account van Van der Straeten is opvallend genoeg niet het eerste account dat werd gehackt vandaag. Hackers hadden het ook al gemunt op het account van Weyts. Vannacht bleek de minister plotsklaps een liefhebber van acid te zijn. De hacker was wel zo vriendelijk om te laten weten dat de Weyts geen drugsliefhebber is.

De hacks doen een beetje denken aan de grote twitter-overname waar het sociale netwerk eerder dit jaar mee te kampen had. Toen verloren enkele grote namen de controle over hun account en werd er reclame gemaakt voor een fraudulente bitcoinsite.


Nieuwe, nog besmettelijkere Britse varianten op komst?

© Belga

In het Verenigd Koninkrijk zijn nieuwe varianten van de Britse variant van het coronavirus ontdekt, de Bristol- en de Liverpoolvariant genoemd, naar de plaats waar ze werden aangetroffen. De Bristol-variant wordt door Britse wetenschappers alvast als “zorgwekkend” beschouwd.

De mutatie van de Britse variant zorgt ervoor dat antistoffen minder vat hebben op het virus en dat ook een vaccin minder doeltreffend zou kunnen zijn. Een Britse expertengroep vreest dat de Bristolvariant nog besmettelijker is.

Van de beide gevallen zijn in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe 76 gevallen aangetroffen, maar volgens viroloog Marc Van Ranst moeten we niet meteen vrezen dat de varianten ook in België opduiken.

Van Gucht: “Voor deze cijfers had ik getekend”

 © Belga

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in de voorbije week met 8 procent gedaald, op weekbasis stijgen wel het aantal ziekenhuisopnames met 3 procent, het aantal sterfgevallen met 1 procent, zo blijkt uit de recentste coronacijfers die Sciensano donderdagochtend bekendmaakte.

Woensdagavond toonde viroloog Steven Van Gucht zich op Radio 1 tevreden over de huidige cijfers. “We zitten in een periode dat het virus een thuismatch speelt”, zo zei Van Gucht in het programma ‘De wereld vandaag’. “Voor de kerstvakantie had ik voor deze huidige stabiele situatie getekend. De kans was reëel dat we nu in een echt stijgende fase zouden zitten, en dat is niet het geval.”

Volgens Van Gucht werken de genomen maatregelen goed, en dat in de moeilijkste tijd van het jaar: “Alles werkt tegen ons, en toch is de situatie stabiel, dat is een overwinning. Er circuleren varianten, maar dat wil niet zeggen dat die onvermijdelijk leiden tot een derde golf.”

De Premier Minister Rutte Nederland.

Geloofd er zelf ook niet in maar moet wel het plan uitwerken!

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *