Nieuws 9 februari – Chinees regen door geluidsgolven

Chinese wetenschappers laten het regenen op het Dak van de Wereld

 

© Aangeboden door Business AM

De Chinezen gebruikten geluidsenergie om in een streek van Tibet de regenval met 17 procent te laten toenemen. Het is nog niet duidelijk of deze praktijken schadelijk zullen zijn voor het milieu.

Onderzoekers van de Tsinghua universiteit in Peking bekijken al langer de mogelijkheid om krachtige geluidsgolven op een lage frequentie in te zetten om het weer te beïnvloeden. Blijkbaar is er nu een doorbraak in dat onderzoek. Het team slaagde erin om het te laten regen in een streek van Tibet die vaak kampt met droogtes.

Vervuild grondwater reinigen

Een eerste experiment om het weer zelf te bepalen werd gehouden op het Tibetaanse Hoogland, ook wel gekend als het ‘Dak van de Wereld’. Het is een van de meest onherbergzame en minst bewoonde streken van de wereld. Er is geen enkele plaats in die streek waar het lager is dan 4.000 kilometer boven de zeespiegel. Daarom is er ook amper regenval. Chinese wetenschappers lieten het er met gigantische luidsprekers iets vaker regenen.

In China valt elk jaar ongeveer 20 biljoen ton aan regenwater uit de lucht. Maar 20 procent daarvan bereikt de bodem, en in de westerse regio’s zoals Tibet ligt dat nog veel lager. Het grondwater in het land is de laatste decennia buitengewoon vervuild. 80 procent van het water is ondrinkbaar en 70 procent daarvan is zelfs ongezond om aan te raken. De wetenschappers willen dit probleem oplossen door het grondwater te reinigen met meer regenval.

Kan China het weer veranderen?

Hoewel het Chinese met meer data en experimenten zal moeten afkomen om de wetenschappelijke wereld volledig te overtuigen, is er al volop discussie over de impact van het weerprogramma.

Volgens de Chinese wetenschappers is de technologie niet vervuilend en en vereist het een lage kost. Anderen zeggen dan weer dat het geluid van de installaties de leefomgeving en het gedrag van dieren en mensen serieus kan verstoren.© Aangeboden door Business AM

In India werden er eerder al beschuldigingen geuit dat China de technologie zou inzetten om regenpatronen in andere landen te verstoren. China staat dan ook niet gekend om haar vriendelijke beleid als het gaat om water. Met een netwerk van dammen in de Maokongdelta legt China de rivieren van buurlanden Laos, Thailand en Cambodia soms al droog. Als het regent in Tibet, zal het elders minder regenen, redeneren sommige wetenschappers.


Di Rupo (PS) wil snel restaurants heropenen

 Elio Di Rupo PS© Aangeboden door Newsmonkey Elio Di Rupo PS

In Wallonië klinkt steeds luider de roep om de horeca in ons land snel te heropenen. Deze keer is het Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) die de lans breekt voor de restaurants.

Het is in de Franstalige krant La Libre dat Waals minister-president Elio Di Rupo zijn pleidooi houdt voor de heropening van de restaurants. Hij belooft het onderwerp op het volgende Overlegcomité op tafel te leggen.

Dat overleg staat gepland op 26 februari. Op het vorige Overlegcomité is al beslist dat er dan zal gesproken worden over de horeca. De regering wil namelijk dat de experten met een plan komen naar de toekomst toe waarin duidelijk wordt wanneer wat opnieuw mogelijk zal zijn.

Tegen Vandenbroucke

Met zijn uitspraken gaat Di Rupo rechtstreeks in tegen federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Die herhaalde recent nog dat de heropening van de kappers niet het begin is van een reeks versoepelingen. Voor de horeca komt 1 maart volgens Vandenbroucke veel te vroeg. Voorlopig gelden de bestaande coronamaatregelen dan ook tot 1 april.

Steun van Bouchez

De vraag om versoepelingen van PS-kopstuk Elio Di Rupo past in een trend die al langer gaande in Wallonië. Daar klinkt de roep om soepelere coronamaatregelen namelijk steeds luider.

Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez toonde zich al veelvuldig een voorstander van minder strenge coronamaatregelen. Hij dringt er bij zijn ministers dan ook altijd op aan om versoepelingen op tafel te leggen op het Overlegcomité.

Eerste Russische vaccins in Iran aangekomen

 © Aangeboden door Belga

In Iran zijn vandaag de eerste loten van het Russische coronavaccin Spoetnik V aangekomen. Dat markeert de start van de vaccinatiecampagne in het land.

Volgens Iraanse verantwoordelijken komen tegen 18 en 28 februari nog eens twee loten met het Russische vaccin aan in het land.

In Iran zijn meer dan 58.500 mensen gestorven aan COVID-19. Meer dan 1,4 miljoen mensen raakten besmet, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Het land telt meer dan 80 miljoen inwoners.

Volgens minister van Volksgezondheid Saïd Namaki zullen vandaag als eersten de artsen en verplegers gevaccineerd worden. Ook mensen ouder dan 65 en mensen die lijden aan chronische aandoeningen, behoren tot de prioritaire groepen voor de eerste doses.

Naast het Russische vaccin zal Iran in februari ook “4,2 miljoen doses ontvangen van het vaccin (van AstraZeneca, nvdr.) via Covax”, aldus de minister. Covax is een wereldwijd initiatief voor de eerlijke verdeling van coronavaccins.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *