Nieuws 6 februari Horeca? Punthoofd.

Opening horeca op 1 maart is onbespreekbaar” door sluiting daarvan is niet bewezen dat daardoor corona minder werd? Is dat even een tegenvaller! Toch gewoon zo doorgaan!

Frank Vandenbroucke Minister van volksgezondheid.

 © Belga

Gisteren werden de eerste versoepelingen aangekondigd. Kappers, vakantieparken en dierentuinen mogen deze maand terug de deuren openen. Andere contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten mogen pas open gaan op 1 maart. Miniser van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zit echter met hetzelfde gevoel als de experten. Die zijn geen voorstander van de versoepelingen. “Maar je voelt de nood en druk, meer en meer mensen zeggen dat ze zich slecht voelen dat ze niet naar de kapper gaan. Maar als je meer contacten organiseert, dan betekent dat meer risico. Dat is ook de reden dat we in stapjes gaan. Eerst de kappers en dan de andere contactberoepen.”

Volgens Vandenbroucke is dit ook niet het begin van grote versoepelingen. “Daar is het echt nog te vroeg voor. We moeten nu aan de mensen geduld vragen. De echte hoop is de vaccinatiecampagne. Als we de kwetsbare mensen gevaccineerd hebben, dan kan je voor iedereen stap voor stap het normale leven heropenen. Een belangrijk kantelmoment is al je die heel kwetsbare groep hebt gevaccineerd. Dat gaat over die mensen boven de 65, diegenen met ziekten en het zorgpersoneel. Het doel is in zicht, wanneer we er geraken is niet exact. Maar we zullen binnen 14 dagen nog niet in staat zijn te zeggen wanneer de kwetsbare groep gevaccineerd zal zijn.”, zegt de minister van Volksgezondheid.

De opening van de horeca is dus nog niet voor meteen. “Ik begrijp het, het is vreselijk voor restaurant en caféuitbaters of cultuursector. Maar het slechtste dat je kan doen is die mensen valse hoop bieden. 1 maart is daarvoor volstrekt ondenkbaar.”, klinkt het. (Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad)

Horeca Vlaanderen wil extra steun en perspectief over opening

 © Belga

Tijdens het Overlegcomité gisteren werd niet gesproken over versoepelingen voor de horeca. Stiekem hoopten enkele café- en restauranthouders om op 1 maart de deuren opnieuw te openen, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) nam die hoop vanmorgen nog weg. ‘Dat is volstrekt ondenkbaar.”, klinkt het. Horeca Vlaanderen eist daarom meer steun. “We zijn al 111 dagen gesloten. Dan moeten daar ook extra middelen tegenover staan. Je kan niet hetzelfde blijven doen voor een sector die al zo lang dicht is. Die extra crisissteun moet er zijn voor 26 februari, anders zal heropenen voor velen niet meer mogelijk zijn.”, aldus topman Matthias De Caluwe.

Er zal door de experten wel een concrete tijdlijn worden uitgetekend voor het volgende Overlegcomité van 26 februari. Dat moet gesloten sectoren perspectief bieden. “Ik stel voor dat we het overlegcomité afwachten om te kijken wat de tijdslijn precies is. Het is wel zo dat onze sector en hun leveranciers enkele weken tijd nodig hebben om zich voor te bereiden. De protocollen liggen klaar, en we hebben al eens bewezen dat we het kunnen.”, reageert De Caluwe. (Skwadra by Tagtik/Source: Belga)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *