Nieuws 4 februari – Lock down en de gevolgen.

Geen nieuws! Toch bijzonder.

Dan maar weer een of ander mooi verhaal, gewoon het nieuws even maken.

Er moet toch wat gezegd worden. Wat hoopvol is het toch allemaal, hoe kun je het verzinnen? Ja en dan, waar is de corona? Een wonder, een wonder!

Genoeg is genoeg, stop gewoon en ga wat doen!

Laten we er een pandemo van maken of een crasis of een epidemo!
Geef het een naam en laat het ver achter je!

Word wakker!

De best duidelijke symptomen bij corona zijn:

Je verliest je inkomen

Je verliest je baan

Je verliest je vrienden

Je verliest gezellige uitjes

Je verliest je verjaardagsfeestje

Je verliest vakantie

Je verliest jezelf door meer te webshoppen

Je verliest het normale leven

Je verliest je gezondheid (in het slechtste geval)

Voordeel symptomen

Rustiger op de straat

Je kan minder kopen hebt dus minder kosten

Geen autorijden (minder)

Geen slijtage van de auto

Minder garage kosten

Schonere lucht

Minder stikstof uitstoot

Je ziet je schoonmoeder minder

Je bent meer bij je vrouw, man of kinderen

Je kunt meer vrijen

Je hebt meer tijd

Slechts 2% van de bevolking wordt er ziek van en een enkeling gaat er aan dood.

John van Rest

Einde Corona Covid-19

Hoopvolle eerste resultaten: AstraZeneca-vaccin vermindert ook overdracht virus

 © AFP or licensors

Uit een studie van de Universiteit van Oxford is gebleken dat het vaccin van AstraZeneca niet alleen beschermt tegen symptomen van het coronavirus, maar ook de overdracht vermindert. Over dat laatste was tot nog toe bij geen enkel coronavaccin al iets bekend. Een grotere spreiding van de dosissen zorgt bovendien voor een grotere werkzaamheid.

De coronavaccins worden tot nog toe steeds beoordeeld op hun doeltreffendheid, dit wil zeggen: hoezeer ze iemand beschermen tegen ziekteverschijnselen. Dat een vaccin beschermt tegen een symptomatische besmetting, betekent echter niet per se dat je het virus niet meer aan anderen kan doorgeven. Je kan immers mogelijk nog wel besmet geraken zonder symptomen te ontwikkelen en het virus zo overdragen. Tot dusver was het gissen of een van de ontwikkelde vaccins ook de overdracht van het virus verminderde.

Het vaccin van AstraZeneca doet dat alvast wel, blijkt uit de voorlopige resultaten van een eerste studie van de Universiteit van Oxford, die samen met AstraZeneca het vaccin ontwikkelde. Op basis van gegevens bij mensen die hun eerste van twee doses kregen, blijkt dat het eerste prikje de overdracht van het virus aan anderen met 67% vermindert. Dat is belangrijk voor de strijd tegen de pandemie, want op die manier worden ook mensen die nog geen vaccin kregen beschermd.

Vakgenoten nemen de resultaten van de studie momenteel nog onder de loep (de zogenaamde ‘peer review’) alvorens ze in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet kunnen worden gepubliceerd.

Dosissen spreiden verbetert bescherming

Buiten de resultaten over de afname in overdracht, bracht de studie nog goed nieuws. Zo blijkt dat een eerste prikje van het AstraZeneca-vaccin vanaf drie weken na de vaccinatie tot 90 dagen nadien gemiddeld al 76% bescherming biedt tegen symptomen van het coronavirus. Bovendien laten de resultaten ook zien dat het beter is om de tijd tussen de eerste en de tweede dosis wat meer te spreiden. De doeltreffendheid van het vaccin is gemiddeld 55% wanneer de tweede dosis binnen de zes weken na de eerste wordt gegeven, maar stijgt naar gemiddeld 82,4% als die tweede dosis drie maanden later pas wordt gegeven.

België heeft al 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Gisteren besliste minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wel dat het voorlopig niet aan 55-plussers zal toegediend worden. Reden is de beperkte gegevens over de werkzaamheid bij ouderen.

Zo en nu nog even het resultaat van alle wetenschappers en klaar is kees.

lancet-header

Preprints met The Lancet maakt deel uit van SSRN’s First Look, een plek waar tijdschriften voorafgaand aan publicatie inhoud van belang identificeren. Auteurs hebben gekozen bij indiening bij The Lancet familie van tijdschriften om hun preprints post op Preprints met The Lancet. De gebruikelijke SSRN-controles en een Lancet-specifieke controle op geschiktheid en transparantie zijn toegepast. Preprints hier beschikbaar zijn niet Lancet publicaties of noodzakelijkerwijs onder beoordeling met een Lancet tijdschrift. Deze voordrukken zijn onderzoek papers in een vroeg stadium die niet zijn peer-reviewed. De bevindingen mogen niet worden gebruikt voor de besluitvorming over de klinische of volksgezondheid en mogen niet aan een lekenpubliek worden voorgelegd zonder erop te wijzen dat ze voorlopig zijn en niet zijn beoordeeld. Voor meer informatie over deze samenwerking, zie de opmerkingen gepubliceerd in The Lancet over de proefperiode, en onze beslissing om dit een permanent aanbod, of bezoek The Lancet’s FAQ pagina, en voor eventuele feedback u contact opnemen met preprints@lancet.com.

Single Dose Toediening, en de invloed van de timing van de boosterdosis op immunogeniciteit en werkzaamheid van ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccin

37 pagina’s Geplaatst: 1 februari 2021

Merryn Voysey

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Sue Ann Costa Clemens

Universiteit van Siena – Institute of Global Health

Shabir A. Madhi

Universiteit van de Witwatersrand – Zuid-Afrikaanse Medical Research Council Vaccins and Infectious Diseases Analytical Research Unit

Lily Yin Weckx

Federale Universiteit van Sao Paulo

Pedro M. Folegatti

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Parvinder K. Aley

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Brian John Angus

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Vicky Baillie

Universiteit van witwatersrand

Shaun L. Barnabas

Soweto Clinical Trials Centre

Qasim E. Bhorat

Soweto Clinical Trials Centre

Sagida Bibi

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Carmen Briner

Onderzoekscentrum Setshaba

Paola Cicconi

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Elizabeth Clutterbuck

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Andrea M. Collins

Liverpool School of Tropical Medicine – Afdeling Klinische Wetenschappen

Clare Cutland

Universiteit van de Witwatersrand – Zuid-Afrikaanse Medical Research Council Vaccins and Infectious Diseases Analytical Research Unit

Thomas Darton

Universiteit van Sheffield – Afdeling Infectie, Immuniteit en Hart- en Vaatziekten

Keertan Dheda

Universiteit van Kaapstad – Centrum voor longinfectie en immunologie

Alexander D. Douglas

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Christopher J.A. Duncan

Newcastle upon Tyne Hospitals NHS Foundation Trust – Department of Infection and Tropical Medicine

Katherine R.W. Emary

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Katie Ewer

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Amy Vlasman

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Lee Fairlie

Wits Reproductive Health & HIV Institute (WRHI)

Saul N. Faust

Universiteit van Southampton – NIHR Southampton Clinical Research Facility en Biomedical Research Centre

Shuo Feng

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Daniela M. Ferreira

Liverpool School of Tropical Medicine – Afdeling Klinische Wetenschappen

Adam Finn

Universitaire ziekenhuizen Bristol en Weston NHS Foundation Trust

Eva Galiza

Universiteit van Londen – St George’s Vaccine Institute

Anna L. Goodman

University College London – Department of Infection

Catherine M. Groen

Universiteit van Oxford – Clinical BioManufacturing Facility

Christopher A. Groen

Universitaire Ziekenhuizen Birmingham NHS Foundation Trust

Melanie Groenland

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Catherine Heuvel (Catherine Hill)

Universiteit van de Witwatersrand – Zuid-Afrikaanse Medical Research Council

Helen C. Heuvel

Liverpool School of Tropical Medicine – Afdeling Klinische Wetenschappen

Ian Hirsch

AstraZeneca Pharmaceuticals

Alane Izu

Universiteit van de Witwatersrand – Zuid-Afrikaanse Medical Research Council

Daniel Jenkin

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Simon Kerridge

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Anthonet Koen

Universiteit van de Witwatersrand – Zuid-Afrikaanse Medical Research Council

Gaurav Kwatra

Universiteit van de Witwatersrand – Zuid-Afrikaanse Medical Research Council

Rajeka Lazarus

North Bristol NHS Trust – Severn Pathologie

Vincenzo Libri

NIHR UCLH Clinical Research Facility

Patrick Lillie (Patrick Lillie)

Hull University Teaching Hospitals NHS Trust

Natalie G. Marchevski

Universiteit van Oxford

Richard P. Marshall

AstraZeneca Pharmaceuticals

Ana Verena Almeida Mendes

Brazilië en Ziekenhuis São Rafael – Escola Bahiana de Medicina e Saúde Pública

Eveline P. Milaan

Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)

Angela M. Minassian

Universiteit van Oxford – Jenner Instituut

Alastair C. McGregor

London Northwest University Healthcare

Yama Farooq Mujadidi

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Anusha Nana

Universiteit van de Witwatersrand – Perinatale HIV Research Unit

Sherman D. Payadachee

Onderzoekscentrum Setshaba

Daniel J. Phillips

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Ana Pittella

Ziekenhuis Quinta D’OR

Emma Plested

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Katrina M. Pollock

NIHR Imperial Clinical Research Facility

Maheshi N. Ramasamy

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Hannah Robinson

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Alexandre V. Schwarzbold

Federale Universiteit van Santa Maria (UFSM) – Clinical Research Unit

Andrew Smith

Universiteit van Glasgow – College of Medical, Veterinary & Life Sciences

Rinn Song

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Matthew D. Sneep

Universiteit van Oxford – Oxford Vaccine Group

Eduardo Sprinz

Universidade Federal do Rio Grande do Sul

Rebecca K. Sutherland

Western General Hospital – Clinical Infection Research Group

Emma C. Thomson

Queen Elizabeth University Hospital

Mili Torok

Universiteit van Cambridge – Afdeling Geneeskunde

Mark Toshner

Koninklijk Papworth Ziekenhuis

David P. J. Turner

Universiteit van Nottingham

Johan Vekemans

AstraZeneca Pharmaceuticals

Tonya L. Villafana

AstraZeneca Pharmaceuticals

Thomas Wit (Thomas Wit)

AstraZeneca Pharmaceuticals

Christopher J. Williams

Anuerin Bevan University Health Board

Adrian V. S. Hill

University of Oxford – Wellcome Trust Centre for Human Genetics; University of Oxford – Jenner Institute

Teresa Lambe

University of Oxford – Jenner Institute

Sarah C. Gilbert

University of Oxford – Jenner Institute

Andrew Pollard

University of Oxford – Oxford Vaccine Group

Oxford COVID Vaccine Trial Group

Meer…

Abstract

Achtergrond: Het ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) vaccin is goedgekeurd voor noodgebruik door de Britse regelgevende instantie, MHRA, met een regime van twee standaard doses gegeven met een interval van tussen 4 en 12 weken. De geplande uitrol in het Verenigd Koninkrijk zal betrekking hebben op het vaccineren van mensen in hoge risicocategorieën met hun eerste dosis onmiddellijk, en het leveren van de tweede dosis 12 weken later. Hier bieden we zowel een verdere vooraf gespecificeerde gepoolde analyse van proeven met ChAdOx1 nCoV-19 als verkennende analyses van de impact op immunogeniciteit en de werkzaamheid van het verlengen van het interval tussen priming en boosterdoses. Bovendien tonen we de immunogeniciteit en bescherming die de eerste dosis biedt, voordat een boosterdosis is aangeboden.

Methoden: We presenteren gegevens van fase III werkzaamheidsstudies van ChAdOx1 nCoV-19 in het Verenigd Koninkrijk en Brazilië, en fase I/II klinische studies in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika, tegen symptomatische ziekten veroorzaakt door SARS-CoV-2.

De datum voor de cut-off van gegevens voor deze analyses was 7Th december 2020. De geaccumuleerde gevallen van covid-19 ziekte op deze cut-off datum overschrijdt het aantal dat nodig is voor een vooraf gespecificeerde eindanalyse, die ook wordt gepresenteerd. Zoals eerder beschreven, werden personen ouder dan 18 jaar gerandomiseerd 1:1 om twee standaarddoses (SD) van ChAdOx1 nCoV-19 (5×10) te ontvangen10 virale deeltjes) of een bestrijdingsvaccin/zoute placebo. In het Britse onderzoek kreeg een subgroep van deelnemers een lagere dosis (LD, 2,2×1010 virale deeltjes) van de ChAdOx1 nCoV-19 voor de eerste dosis. Alle gevallen met een nucleïsche zuurversterkingstest (NAAT) werden beoordeeld voor opname in de analyse, door een geblindeerde onafhankelijke endpoint review commissie. Studies worden geregistreerd bij ISRCTN89951424 en ClinicalTrials.gov; NCT04324606, NCT04400838 en NCT0444674.

Bevindingen: 17.177 deelnemers aan de basisstudie kwamen in aanmerking voor opname in de werkzaamheidsanalyse, 8948 in het Verenigd Koninkrijk, 6753 in Brazilië en 1476 in Zuid-Afrika, met 619 gedocumenteerde NAAT +ve-infecties waarvan 332 het primaire eindpunt van symptomatische infectie ontmoetten >14 dagen na dosis 2.De primaire analyse van de algehele werkzaamheid van vaccins >14 dagen na de tweede dosis, inclusief LD/SD- en SD/SD-groepen, op basis van de vooraf gespecificeerde criteria was 66,7% (57,4%, 74,0%).

Er waren geen ziekenhuisopnames in de ChAdOx1 nCoV-19-groep na de eerste uitsluitingsperiode van 21 dagen en 15 in de controlegroep. De werkzaamheid van vaccins na één standaarddosis vaccin van dag 22 tot dag 90 na vaccinatie was 76% (59%, 86%), en een gemodelleerde analyse gaf aan dat de bescherming in deze eerste periode van 3 maanden niet afnam. Ook werden de antilichaamniveaus in deze periode gehandhaafd met een minimale tanende dag 90-dag (GMR 0,66, 95% BI 0,59, 0,74). In de SD/SD-groep was de werkzaamheid na de tweede dosis hoger met een langer priep-boostinterval: VE 82,4% 95%CI 62,7%, 91,7% bij 12+ weken, vergeleken met VE 54,9%, 95%CI 32,7%, 69,7% bij <6 weken. Deze waarnemingen worden ondersteund door immunogeniciteitsgegevens die bindende antilichaamreacties meer dan 2 keer hoger vertoonden na een interval van 12 of meer weken in vergelijking met en interval van minder dan 6 weken GMR 2.19 (2.12, 2.26) bij degenen die 18-55 jaar oud waren.

Interpretatie: ChAdOx1 nCoV-19 vaccinatieprogramma’s gericht op het vaccineren van een groot deel van de bevolking met een enkele dosis, met een tweede dosis gegeven na een periode van 3 maanden is een effectieve strategie voor het verminderen van ziekten, en kan het optimale zijn voor de uitrol van een pandemisch vaccin wanneer de leveringen op korte termijn beperkt zijn.

Proefregistratie: Studies worden geregistreerd bij ISRCTN89951424 en
ClinicalTrials.gov; NCT04324606, NCT04400838 en NCT0444674.

Financiering: UKRI, NIHR, CEPI, de Bill & Melinda Gates Foundation, de Lemann Foundation, Rede D’OR, de Brava and Telles Foundation, NIHR Oxford Biomedical Research Centre, Thames Valley en South Midland’s NIHR Clinical Research Network, en Astra Zeneca.

Belangenconflict: Oxford University is een partnerschap aangegaan met Astra Zeneca voor de verdere ontwikkeling van ChAdOx1 nCoV-19.

SCG is mede-oprichter van Vaccitech (medewerkers in de vroege ontwikkeling van deze vaccinkandidaat) en genoemd als uitvinder op een octrooi voor het gebruik van ChAdOx1-vectored vaccins en een octrooiaanvraag voor dit SARS-CoV-2 vaccin. TL is genoemd als aninventor op een octrooiaanvraag voor dit SARS-CoV-2 vaccin en was een consultant voor Vaccitech voor een niet-gerelateerd project. PMF is consultant bij Vaccitech. AJP is voorzitter van het Joint Committee on Vaccination & Immunisation (JCVI) van het Verenigd Koninkrijk Dept.Health and Social Care(DHSC), maar neemt niet deel aan discussies over COVID-19 vaccins en is lid van de WHO’sSAGE. AJP en SNF zijn NIHR Senior Investigator. De standpunten in dit artikel vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs de standpunten van DHSC, JCVI, NIHR of WHO. AVSH rapporteert persoonlijke vergoedingen van Vaccitech, buiten het ingediende werk en heeft een patent op ChAdOx1 in licentie gegeven aan Vaccitech, en kan profiteren van royalty-inkomsten aan de Universiteit van Oxford van de verkoop van dit vaccin door AstraZeneca en sublicenties. Ms rapporteert subsidies van nihr, niet-financiële steun van AstraZeneca, tijdens de uitvoering van het onderzoek; subsidies van Janssen, subsidies vanGlaxoSmithKline, subsidies van Medimmune, subsidies van Novavax, subsidies en niet-financiële steun van Pfizer, subsidies van MCM, buiten het ingediende werk. CG rapporteert persoonlijke vergoedingen van het Duke Human Vaccine Institute, buiten het ingediende werk. SNF rapporteert subsidies van Janssen en Valneva, buiten de ingediende werkzaamheden. ADD rapporteert subsidies en persoonlijke kosten van AstraZeneca, buiten het ingediende werk. Daarnaast heeft ADD een octrooiproductieproces voor ChAdOx-vectoren met royalty’s die aan AstraZeneca worden betaald, en een patent ChAdOx2-vector met royalty’s die aan AstraZeneca worden betaald. De andere auteurs verklaren geen concurrerende belangen.

Voorgestelde citatie:

Voysey, Merryn en Costa Clemens, Sue Ann en Madhi, Shabir A. en Weckx, Lily Yin en Folegatti, Pedro M. en Aley, Parvinder K. en Angus, Brian John en Baillie, Vicky en Barnabas, Shaun L. en Bhorat, Qasim E. en Bibi, Sagida en Briner, Carmen en Cicconi, Paola en Clutterbuck, Elizabeth en Collins, Andrea M. en Cutland, Clare en Darton, Thomas en Dheda, Keertan en Douglas, Alexander D. en Duncan, Christopher J. A. en Emary, Katherine R.W. en Ewer, Katie en Vlasman, Amy en Fairlie, Lee en Faust, Saul N. en Feng, Shuo en Ferreira, Daniela M. en Finn, Adam en Galiza, Eva en Goodman, Anna L. en Green, Catherine M. en Green, Christopher A. en Groenland, Melanie en Hill, Catherine en Hill , Helen C. en Hirsch, Ian en Izu, Alane en Jenkin, Daniel en Kerridge, Simon en Koen, Anthonet en Kwatra, Gaurav en Lazarus, Rajeka en Libri, Vincenzo en Lillie, Patrick J. en Marchevsky, Natalie G. en Marshall, Richard P. en Mendes, Ana Verena Almeida en Milaan, Eveline P. en Minassian, Angela M. en McGregor, Alastair C. en Farooq Mujadidi, Yama en Nana, Anusha en Payadachee, Sherman D. en Phillips, Daniel J. en Pittella, Ana en Plested, Emma en Pollock, Katrina M. en Ramasamy, Maheshi N. en Robinson, Hannah en Schwarzbold, Alexandre V. en Smith, Andrew en Song Rinn and Sneep, Matthew D. en Sprinz, Eduardo en Sutherland, Rebecca K. en Thomson, Emma C. en Torok, Mili en Toshner, Mark and Turner, David P. J. en Vekemans , Johan en Villafana, Tonya L. and White, Thomas and Williams, Christopher J. and Hill, Adrian V. S. and Lambe, Teresa and Gilbert, Sarah C. and Pollard, Andrew and Group, Oxford COVID Vaccine Trial, Single Dose Administration, And The Influence Of The Timing Of The Booster Dose On Immunogenicity and Efficacy Of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine. Verkrijgbaar bij SSRN: https://ssrn.com/abstract=3777268

Einde Corona Covid-19

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *