Nieuws 1 februari 2021

Virologen krijgen voortaan vergoeding

Verdienen die dan niet genoeg moet het dan altijd meer zijn? Ze hebben toch gewoon een maandsalaris is dat dan niet genoeg. En eens een keer klaar staan voor de overheid dat is toch niet zo’n ramp? Moet die Duitser AB Osterhaus ook nog geld hebben voor zijn opruiingen? Hij verdiende al 3 miljoen aan de farma industrie. Jokkebrokken loont dus!

John van Rest

© Aangeboden door Belga

Bijna een jaar na de start van de coronacrisis zullen de experts een vergoeding krijgen voor hun adviezen aan de overheid. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Het gaat daarbij om de leden van de GEMS, de ­advies­raad met onder ­anderen Erika Vlieghe, Marc Van Ranst en Pierre Van Damme.

Zij zullen zitpenningen ontvangen per vergadering. Het gaat om 50 euro per uur. De laatste tijd liepen de spanningen tussen de wetenschap en politiek op. “De vergoeding moet hun positie duidelijker ­maken”, is in regeringskringen te ­horen. “Op die ­manier zijn ze echt in dienst van de overheid.”

Contacten leggen met Belgische bedrijven vandaag uitzoeken, dus veel telefoonwerk.

Aantal besmettingen stijgt, ziekenhuisopnames en overlijdens dalen

Logisch toch er wordt steeds meer getest, is dit dan zo moeilijk te bevatten?

John

 © Belga

Van 25 tot 31 januari werden elke dag gemiddeld 114 coronapatiënten in het ziekenhuis in ons land opgenomen. Dat is een daling met 16 procent: de week daarvoor (18 tot 24 januari) waren er gemiddeld 136 ziekenhuisopnames per dag. De daling zet zich daarmee door: gisteren was er op weekbasis nog een daling met 10, zaterdag met 6 procent en vrijdag met 2 procent. Gisteren, zondag 31 januari, werden 73 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis in België, 52 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er nu 1.787 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat aantal is lichtjes gestegen. 315 onder hen liggen op intensieve zorg, 165 patiënten hebben beademing nodig.

In de week van 22 tot en met 28 januari overleden elke dag gemiddeld 49 mensen aan de gevolgen van het coronavirus in België. Dat is 2,3 procent minder dan de week ervoor. Tussen 15 en 21 januari overleden elke dag gemiddeld 50 mensen.

Tussen 22 en 28 januari werden per dag gemiddeld 2.260 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 10 procent meer dan de week ervoor. Tussen 22 en 28 januari werden dagelijks gemiddeld 47.400 tests afgenomen. Dat is 14 procent meer dan de week ervoor, er worden dus meer testen uitgevoerd. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt nu 5,5. Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief was. Dat getal zit al meerdere dagen op hetzelfde niveau.

Op 30 januari hadden in totaal 273.783 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen, dat is 2,97 procent van de volwassen bevolking. 15.850 inwoners kregen hun tweede dosis al.

Osterhaus niet zo onpartijdig als het lijkt

De Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus ligt onder vuur vanwege aandelen in het bedrijf ViroClinics. Valt hem iets te verwijten?Sander Becker1 oktober 2009, 0:00

Opnieuw is er ophef over de Rotterdamse viroloog Ab Osterhaus en zijn verstrengeling met de farmaceutische industrie. Het vuurtje werd dinsdag opgepookt door Fleur Agema, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Vrijheid. Zij vindt dat Osterhaus per direct moet worden ontslagen als regeringsadviseur, omdat hij aandelen heeft in ViroClinics. Dit bedrijf doet voor de farmaceutische industrie onderzoek naar virussen en de werkzaamheid van vaccins. Het is voor 71,6 procent in handen van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, waar Osterhaus als hoogleraar werkt. De viroloog, één dag per week in dienst van het bedrijf, bezit indirect 9,9 procent van de aandelen, volgens een door de universiteit goedgekeurde constructie.

Osterhaus wordt daar geen cent wijzer van, verzekert de universiteit. Het kleine beetje winst –enkele miljoenen– komt volledig ten goede aan de wetenschap. Osterhaus verdient zelf pas iets aan de aandelen op het moment dat het bedrijf wordt verkocht. En dat zal niet snel gebeuren, schat een woordvoerster van het Erasmus MC, want de dalende overheidsfinanciering dwingt de universiteit ertoe dit soort ’melkkoeien’ te behouden. Agema kan haar beschuldiging van zelfverrijking dus moeilijk volhouden.

Ook haar opmerking over de adviesrol van Osterhaus blijkt onjuist. Tot 2007 had de viroloog inderdaad een zware stem in de Gezondheidsraad, het wetenschappelijke orgaan dat de overheid adviseert over de aanpak van onder meer de Mexicaanse griep. Maar in 2007 besloot de Gezondheidsraad dat Osterhaus, vanwege zijn rol bij ViroClinics, niet meer mag meebeslissen over griepbestrijding. Hij mag alleen nog meepraten.

Al met al is er niets nieuws onder de zon. De viroloog heeft nooit een geheim gemaakt van zijn aandelen of zijn andere banden met de industrie; de hele riedel staat gewoon op zijn website. Osterhaus adviseert al jaren alle farmaceutische bedrijven. Juist dat, zegt hij, garandeert zijn onafhankelijkheid.

Agema mag de plank dan enigszins hebben misgeslagen, ze is niet voor niets de zoveelste die zich verbaast over de vele petten die Osterhaus op heeft. Als wetenschapper, ondernemer en (al dan niet meebeslissend) adviseur van de Gezondheidsraad, de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese overheid en de industrie, laadt de deskundige op zijn minst de verdenking van belangenverstrengeling op zich. Bovendien slaat hij vrijwel altijd een waarschuwende toon aan. Het kan niet anders of de industrie profiteert daarvan, net als de virologische wetenschap.

Trouw publicatie

Woning De Croo beklad met hakenkruisen

© Belga

De woning van premier Alexander De Croo (Open Vld) in het Oost-Vlaamse Brakel werd in de nacht van zondag op maandag beklad met hakenkruisen.

Het is nog niet duidelijk wie achter de feiten zit. Het parket van Oost-Vlaanderen heeft alvast een onderzoek geopend. De premier ontdekte de beschadigingen maandagochtend. Volgens Het Laatste Nieuws werden zeven hakenkruizen met een spuitbus aangebracht op de gevel van de woning en op een brievenbus.

De Belgische Eerste Minister betreurt “de beschadigingen aan zijn privéwoning en vooral het feit dat men op die manier zijn gezin en kinderen probeert te intimideren”, klinkt het in een eerste reactie via zijn woordvoerder.

‘Drie nieuwe symptomen die kunnen wijzen op coronabesmetting’

 © Belga

Wetenschappers in het Spaanse Universitair Ziekenhuis La Paz en de Atención Primaria del Servicio Madrileño de Salud (SERMAS), de eerstelijnszorg van de autonome regio Madrid, hebben drie nieuwe symptomen ontdekt die eveneens kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus.

De belangrijkste symptomen die kunnen wijzen op het coronavirus, blijven hoge koorts, spierpijn, hoofdpijn, kortademigheid, hoesten en keelpijn. Maar Spaanse wetenschappers ontdekten drie symptomen die voordien niet meteen werden toegeschreven aan Covid-19.

‘Covidtong’

Uit de studie bij 666 coronapatiënten bleek dat één op de vier patiënten vertelde dat hij of zij veranderingen aan de tong had opgemerkt. Het ging om zwelling, een branderig gevoel en het verschijnen van vlekken. Die zogenaamde ‘Covidtong’ zou vaak gekoppeld zijn aan smaakverlies.

Handpalmen en voetzolen

Vier patiënten op de tien maakten ook gewag van een branderig gevoel en roodheid op de handpalmen en de voetzolen. In sommige gevallen werd dat gevolgd door het verschijnen van kleine vlekjes en afschilfering.

De veranderingen aan de tong, de handpalmen en de voetzolen kunnen dus wijzen op Covid-19, als ze samen voorkomen met de reeds bekende symptomen zoals koorts of hoest en kunnen de vroege detectie van de infectie vergemakkelijken.

Straatprotesten tegen coronamaatregelen in heel Europa, 500 arrestaties in Brussel

 © Aangeboden door Newsmon

key

Bij een verboden protest in Brussel tegen de coronamaatregelen zijn zondag ongeveer 500 personen opgepakt. Ook in andere delen van Europa kwamen mensen massaal op straat om te protesteren tegen de regelingen in hun land.

De politiezone van Brussel Hoofdstad-Elsene was de hele dag druk in de weer om de protesten rond het Atomium en het Centraal Station in de kop te drukken. Donderdag lastte de organisators die protesten af op social media nadat het stadsbestuur geen toestemming gaf.

Toch kwamen er betogers van allerlei slag samen. Uiteindelijk werden er ongeveer 500 mensen ingerekend, of vrijwel de hele betoging.

Uit op rellen

Het kwam nergens tot rellen, maar volgens de politie waren verschillende manifestanten daar wel op uit. Dat vermoeden ze op basis van voorwerpen die werden aangetroffen bij de arrestaties.

Onder de voorwerpen trof de politie onder andere messen, voetzoekers, bengaals vuur en een katapult aan. “Geen voorwerpen voor een vreedzame bijeenkomst”, schreef de politie van Brussel op Twitter.

De opgepakte manifestanten werden in de loop van de dag weer vrijgelaten en op de trein naar huis gezet. De betogers, waaronder een groot aantal gele hesjes en voetbalsupporters, riskeren een fikse GAS-boete.

Ook onrust in de rest van Europa

Het was dit weekend ook onrustig in verschillende andere Europese hoofdsteden. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen kwamen duizenden manifestanten van de extreemrechtse Vrijheidspartij (FPÖ) massaal bijeen. De politieke leiders van die beweging bestempelden de coronamaatregelen in hun land als een “coronagekte”. Enkele tientallen mensen werden opgepakt.

In Nederland werd er deze keer geprotesteerd op het museumplein in Amsterdam door verschillende honderden personen. Daarbij werden ongeveer 30 mensen opgepakt en nog eens 600 mensen naar huis gestuurd. Het is al de derde dag op rij dat er manifestaties tegen de coronamaatregelen zijn in Nederland. Deze keer kwam het niet tot geweld tijdens de protesten.

In Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, kwamen verschillende werknemers van de dienstensector op straat tegen de sluiting van de lokale horeca. Ook in Tsjechië waren er kleine protesten in de hoofdstad Praag tegen de coronamaatregelen.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *