Nieuws 30- even mededeling over Russen en Turken

Gaat gewoon door!

Conflict Nagorno-Karabach: Rusland en Turkije controleren wapenstilstand

 © Aangeboden door Belga

In het conflictgebied Nagorno-Karabach hebben Rusland en Turkije een gezamenlijk monitoringscentrum geopend, om de wapenstilstand in het gebied gezamenlijk te controleren. Dat gebeurt goed elf weken na het einde van de gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan om het betwiste gebied.

Volgens het Azerbeidzjaanse staatsagentschap Azertac zijn Turkse soldaten aangekomen in Azerbeidzjan. Op beelden waren militairen te zien voor kantoren die in wooncontainers zijn ingericht. Het Russische ministerie van Defensie heeft laten weten dat drones worden ingezet om te kijken of iedereen zich houdt aan de wapenstilstand

Het controlecentrum op Azerbeidzjaans grondgebied is een onderdeel van een vredesakkoord, dat de Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev en de Armeense premier Nikol Pasjinjan bereikten bij Russische bemiddeling. Sleutelpunt in het akkoord is de ontplooiing van bijna 2.000 Russische vredessoldaten, die de wapenstilstand al enkele weken controleren.

De gevechten in Nagorno-Karabach startten op 27 september en duurden tot 9 november. Volgens de huidige informatie vielen er meer dan 4.700 doden. Dat aantal kan nog oplopen, aangezien nog steeds lichamen worden geborgen.

Nagorno-Karabach is een bergachtig gebied met een overwegend Armeense bevolking dat zich in de jaren 90 afscheidde van Azerbeidzjan na een oorlog die 30.000 levens eiste en honderdduizenden mensen dakloos maakte. De onafhankelijkheid van de enclave in Azerbeidzjan, economisch en militair gesteund door Armenië, is niet erkend door de internationale gemeenschap.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *