Nieuws 27 – grens dicht

Grens enkel nog over met verklaring op eer

Download hier formulier op eer

Essentiële reis – Verklaring op eer | Passagier Lokalisatie Formulier (info-coronavirus.be)

 

© Belga

Vanaf vandaag zijn niet-essentiële reizen naar het buitenland verboden. Wie toch de grens over moet, moet een verklaring op eer bij zich hebben. Wie de grens over gaat moet daarom een gedownloade en ondertekende verklaring op eer bij zich hebben (digitaal of afgeprint), waarin je bevestigt dat je reis niet toeristisch is. Het formulier wordt gepubliceerd op de corona-website van de overheid. Ook de quarantaine- en isolatietermijn is opgetrokken naar 10 dagen.

Op het verbod op niet-essentiële reizen zijn 11 uitzonderingen voorzien:

1. de reizen om louter professionele redenen;

2. de reizen van diplomaten, ministers, Staats- en regeringsleiders;

3. de reizen omwille van dwingende gezinsredenen (bijvoorbeeld gezinsherening of bij co-ouderschap);

4. de reizen omwille van humanitaire redenen (zoals reizen om medische redenen);

5. de reizen die studiegerelateerd zijn;

6. de reizen naar het aangrenzende land door inwoners van grensgemeenten en hun directe buurgemeenten als onderdeel van het dagdagelijkse leven voor de activiteiten die eveneens in het land van hoofdverblijfplaats toegelaten zijn en noodzakelijk zijn;

7. de reizen om zorg te dragen voor dieren;

8. de reizen in het kader van juridische verplichtingen, voor zovernoodzakelijk en dit niet digitaal kan gebeuren;

9. de reizen om dringende herstellingen te laten uitvoeren in het kader van de veiligheid van een voertuig;

10. de reizen in het kader van een verhuizing;

11. de doorreizen.

Vanaf morgen reisverbod: zo ziet de ‘verklaring op eer’ eruit en dit weten we al

Vanaf morgen reisverbod: zo ziet de ‘verklaring op eer’ eruit en dit weten we al
FOTO: AP

Het ministerieel besluit over de maatregelen die het Overlegcomité op vrijdag 22 januari aangekondigd heeft, is dinsdag in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Het verbod op niet-essentiële reizen gaat in op woensdag 27 januari en loopt tot maandag 1 maart. Ook de uitzonderingen en hoe

“Om de import en verdere verspreiding van nieuwe, zeer besmettelijke, virusvarianten in België tegen te gaan, hebben we beslist om niet-essentiële reizen van en naar België tijdelijk te verbieden”, klinkt het in een bijhorend persbericht van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “Zo maken we het moeilijk voor het virus, maar niet onnodig moeilijk voor mensen die voor hun werk, de zorg voor een familielid, of het bezoek aan een partner toch naar het buitenland moeten.” In het Staatsblad wordt nu expliciet geformuleerd welk soort reizen vanaf woensdag wel nog mogen plaatsvinden.

Welke reizen zijn nog toegelaten?

• Reizen om professionele doeleinden zijn nog toegelaten. Daarbij horen ook beroepsporters met een topsportstatuut.

• Diplomaten en regeringsleiders mogen ook nog reizen.

• Reizen omwille van dwingende gezinsredenen: o.a. gezinshereniging, huwelijken en begrafenissen

• Reizen omwille van humanitaire redenen: o.a. voor medische behandeling of bezoeken in het kader van palliatieve zorgen.

• Voorts zijn studiegerelateerde reizen nog toegelaten.

• Reizen van mensen die in grensgemeenten wonen.

• Reizen om zorg te dragen voor dieren.

• Een juridische verplichting is ook een geldige redenen.

• Wie een dringende herstelling moet uitvoeren of omwille van een verhuizing mag de landsgrenzen over.

• Ook voor doorreizen (in transit dus) wordt ook een uitzondering gemaakt.

Wat heb je nodig?

Iedereen die een buitenlandse reis maakt, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer. Weet je niet hoe zo’n verklaring opstelt? Dan vind je een modelformulier op via deze link.

Ook moet iedereen een PLF-formulier invullen. De maatregelen inzake verplichte testen en quarantaine blijven ook van kracht. De Taskforce Geïntegreerde Politie staat in voor de handhaving en zal regelmatig controles uitvoeren, klinkt het.

Regels omtrent erediensten ook op scherp gesteld.

Tenslotte worden ook de regels omtrent erediensten verduidelijkt. Eerder werd al bepaald dat erediensten met maximaal vijftien aanwezigen konden plaatsvinden. Maar na incidenten in een Antwerpse synagoge worden de regels op scherp gesteld. Sommigen gingen er foutief van uit dat meerdere individuele bezoekers tegelijkertijd aanwezig konden zijn. Om die reden wordt ook dat nu expliciet vermeld in het ministerieel besluit.

De gebouwen waar erediensten plaatsvinden mogen voortaan “enkel geopend blijven op voorwaarde dat samenscholingen worden vermeden”, klinkt het. Zo wordt een mouw gepast aan het probleem dat meerdere mensen individueel zouden komen bidden.

 ©  ISOPIX

Minister Somers start opheffingsprocedure tegen Houthalense moskee

Houthalen-Helchteren – 

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers start de procedure om de erkenning van de Yesil Camii moskee in Houthalen-Helchteren op te heffen. Dat doet hij na advies van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Er zou sprake zijn van homofobe uitspraken.Mark van Luyk

Vlaamse arts geschorst omdat hij maatregelen niet naleefde: “Complot van de overheid”

 © Metro

Een huisarts uit Lier mag zijn beroep voor onbepaalde tijd niet meer uitoefenen omdat hij onder meer weigerde om een mondmasker te dragen. “Als iedereen geschorst wordt die het niet honderd procent eens is met de maatregelen, dan zullen er binnenkort niet veel dokters meer overblijven”, reageert zijn advocaat.

De bewuste man werkt al jarenlang als arts, maar heeft een sceptische houding tegenover de coronamaatregelen. Hij weigerde om een mondmasker te dragen – ook tijdens sommige consultaties – omdat het volgens hem niet verantwoord en zelfs gevaarlijk is om er een te dragen. Daarnaast hielp hij zijn patiënten aan attesten om geen mondmasker te moeten dragen en trok hij de huidige “onbetrouwbare” coronatests in twijfel.

Tijdens zijn verhoor bij de Antwerpse Provinciale Geneeskundige Commissie noemde hij het coronavirus “een complot van de overheid”. De huisartsenkring besloot om hem voor onbepaalde tijd te schorsen, zo lezen we in Het Nieuwsblad.

Gevaar voor de volksgezondheid

Zijn advocaat, Michael Verstraeten – die tevens optreedt voor vzw Viruswaanzin – vreest dat dit een gevaarlijk precedent is. “Ik kan het niet hebben over individuele dossiers, maar ik verdedig inderdaad meerdere artsen die het voorwerp zijn van een heksenjacht. Ze worden dan geschorst door die commissie die moet beoordelen of artsen nog in staat zijn om hun beroep uit te voeren. Een reden om hen dat te verbieden kan zijn dat ze kierewiet zijn, of dat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormen. Dat laatste wordt nu toegepast. Er is een politiek ontwikkeld waardoor artsen die niet in de pas lopen zo aan de kant geschoven worden. Als iedereen geschorst wordt die het niet honderd procent eens is met de maatregelen, dan zullen er binnenkort niet veel dokters meer overblijven”, vertelt hij in Het Nieuwsblad.

Ik schreef het eerder ook al “HIJ VOORSPELT” magie, onze tovenaar van Gucht!

Nieuws 26 – nog steeds rellen en hoe gaan ze dit oplossen? – Help het Coronavirus te stoppen, en wat na de Coronacrisis ? (corona-missie.com)

Lees ook: Steven Van Gucht voorspelt wanneer we terug naar het normale leven kunnen

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *