Nieuws 26 – nog steeds rellen en hoe gaan ze dit oplossen?

Voor de tweede dag op rij komen de Nederlanders op straat om te protesteren tegen de avondklok. In Rotterdam is een noodbevel uitgevaardigd, maar ook in onder meer Amsterdam en Zwolle zijn rellen uitgebroken.

Maar hoe serieus moeten we met getallen omgaan. Hoe zit het wereldwijd? Is het veel erger dan de Mexicaanse griep? Waarom is de jeugd zo opstandig ineens? Hoe is dit opgestookt en wie zitten daarachter? Wordt het niet eens tijd hierover te gaan nadenken en daar dan op een goede manier iets aan te doen. Wakker worden mensen, angst is een slechte raadgever gebruik uw gezonde verstand.

Oude mensen gaan gewoon langzaam dood ik behoor daar ook bij met mijn leeftijd dat moeten we wel van onszelf beseffen. Vroeger heb ik opgebouwd en nu ga ik afbouwen. Dit heeft met de leeftijd te maken! Dat moeten wij ouderen toch begrijpen. Maar ook de wereld daaromheen moet dit begrijpen.

Dus ga leven voordat je te oud bent!

Gebruik de wereld die open staat voor iedereen dan ook op een goede manier en houdt eens op met die hebzucht, maar leef met elkaar in liefde. Dat is de boodschap die de natuur (God) u schenkt en u hieraan wilt herinneren wat de opzet is om op aarde te zijn. Ga weer leven en zegt het voort!

John van Rest

Nederlandse straten opnieuw toneel van rellen

 © Aangeboden door Newsmonkey

Voor de tweede dag op rij komen de Nederlanders op straat om te protesteren tegen de avondklok. In Rotterdam is een noodbevel uitgevaardigd, maar ook in onder meer Amsterdam en Zwolle zijn rellen uitgebroken.

De Nederlanders zijn niet te spreken over de avondklok tussen 21 uur en 4.30 uur. Die ging zaterdag in, maar de afgelopen dagen kwam het land al massaal op straat tegen de beslissing.

Maandag is dat niet anders. Er worden vooral in Rotterdam vernielingen aangericht en politiemensen bekogeld. De burgemeester kondigde een noodbevel af, waarmee hij iedereen vraagt om naar huis te gaan, en de oproerpolitie wordt ingezet om de rellen in te dijken. Op sommige plekken wordt zelfs het waterkanon ingezet om de betogers uiteen te drijven.

Het is de tweede dag op rij dat de Nederlandse bevolking rel schopt. Zondag waren er schermutselingen in Eindhoven en het havenstadje Urk. De burgemeester van Eindhoven noemde de betogers ‘het schuim van de aarde’ en had geen goed woord over voor de relschoppers.

Avondklok blijft

Minister-president Mark Rutte liet maandagochtend weten dat hij geen begrip heeft voor het “crimineel geweld” en dat hij ook niet van plan is de avondklok af te schaffen. “Het is het virus dat ons de vrijheid ontneemt en dat ons dwingt tot deze rotmaatregelen”, klonk het bij de openbare omroep NOS.

Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederland een avondklok invoert. De omstreden maatregel werd vorige week nipt goedgekeurd door het parlement, nadat gevreesd werd dat een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus de ziekenhuizen zou overrompelen. Het is een preventieve maatregel nadat de meer besmettelijkere variant werd ontdekt op verschillende plaatsen. Het aantal nieuwe besmettingen in het land is al een maand traag maar gestaag aan het dalen.

In totaal zijn er al 13.540 Nederlanders bezweken aan Covid-19 en al bijna een miljoen bevestigde gevallen gerapporteerd.

 ©  EPA-EFE

Anarchie in Nederland: jongeren en politie raken opnieuw slaags

Geleen/Helmond/Rotterdam – 

In Nederland zijn er maandagavond opnieuw rellen uitgebroken op verschillende plaatsen uit onvrede met de avondklok die sinds dit weekend is ingevoerd. Onder meer in Rotterdam en de Limburgse steden Geleen en Helmond moest de politie ingrijpen.Mark van LuykVandaag om 06:00

En hoe gaat het bij de buren Duitsland?

Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt verder af

Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt verder af© Copyright ANP 2021 Aantal nieuwe besmettingen Duitsland neemt verder af

BERLIJN (ANP/RTR) – Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat in het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is dinsdag weer verder gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldde dinsdagochtend 6408 nieuwe besmettingen.

Maandag meldde het RKI ook al een betrekkelijk laag aantal nieuwe vastgestelde gevallen van 6.729. Zaterdag en zondag was er nog sprake van respectievelijk ongeveer 16.000 en 12.000 nieuwe besmettingen. Met het laatste cijfer meegerekend komt het totaal in Duitsland op 2.148.077 vastgestelde besmettingen.

In het afgelopen etmaal vielen nog wel relatief veel doden als gevolg van het longvirus. Maar liefst 907 personen overleden in Duitsland in de afgelopen 24 uur aan de gevolgen van Covid-19. Het totale Duitse dodental komt daarmee op 52.990.

De Duitse autoriteiten besloten een week geleden om de harde lockdown in het land te verlengen en verder aan te scherpen met onder meer een strengere mondkapjesplicht. Die beslissing werd vervroegd vanwege het gevaar van besmettelijkere mutaties. Vrijdag werd bekend dat een mutatie die voor het eerst in Brazilië was ontdekt, ook bij iemand in Duitsland is vastgesteld.

Moeten mensen met de volgende uitlatingen ons land België dienen en helpen besturen?

Hoe de wind waait, waait mijn petje!

ViroLoog

Pinokkio

De lente komt, het vaccin wordt uitgerold en we kunnen de match winnen.

 © Belga

Viroloog Steven Van Gucht probeert met een positieve blik naar de toekomst te blijven kijken in deze huidige pandemie.

“Het virus speelt nu een thuismatch in deze donkere maanden, maar de lente komt, de vaccins worden uitgerold en het tij gaat keren (tegen mei/juni)”, zei Van Gucht in ‘De grote Peter Van de Veire show’ op MNM. “Met de komst van de lente gaat de druk afnemen, dat is een typisch patroon met virussen. Die seizoensgebonden effecten zijn uitgesproken in onze contreien. Ik denk écht dat we match kunnen winnen.”

Van Gucht: “Al zestien dagen op rij stijgen cijfers in Limburg”

Er is een stijgende trend in het aantal besmettingscijfers, ook de ziekenhuisopnames stijgen. De sterftecijfers stabiliseren. “Het virus zet duidelijk meer en meer druk, maar 2021 wordt beter dan 2020”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum.

De verhoging van de cijfers is volgens Van Gucht te wijten aan de toename van het aantal contacten, de verhoogde mobiliteit, seizoenseffecten en een hogere besmettelijkheid van nieuwe varianten van het virus. “We kunnen dat counteren met de gekende maatregelen, we kunnen de gaten in onze verdediging stoppen”, zei Van Gucht. Vooral het beperken van het aantal contacten is belangrijk. “Iemand die u niet gezien heeft, kan u niet besmetten”, vond Van Gucht. Hij herhaalt de gekende regels: laat u testen bij milde symptomen, werk van thuis. “Het is bewezen dat die strategie werkt, we moeten volhouden en waar nodig een tandje bijsteken.” De lente en het vaccin geven de viroloog hoop. “Onze kansen zullen keren, 2021 wordt beter dan 2020”, zei hij.

Cijfers

Gemiddeld blijven de Vlamingen 12 procent meer thuis dan normaal, er is wel een toename van de mobiliteit sinds 20 januari. In Brussel en Wallonië zijn er iets meer verplaatsingen voor het werk, in Vlaanderen blijft het stabiel. Er worden ook iets meer verplaatsingen met het openbaar vervoer geregistreerd, ook naar de winkel.

Er is een toename van vijf procent in vergelijking met de week ervoor. Dat geldt over in België, met uitzondering van Brussel en Luxemburg. De grootste toename is in Limburg, met een stijging van 25 procent. Het is nu de zestiende dag op rij dat de cijfers stijgen in de provincie. Vooral de laatste drie dagen is er een versnelde toename. Het hoogste aantal nieuwe gevallen is in Antwerpen, gevolgd door Oost- en West-Vlaanderen.

De grootste toename is te zien bij kinderen en tieners. “Bijna één vijfde van de besmettingen is bij kinderen en tieners vastgesteld, maar dat heeft ook te maken met de uitgebreide testcampagnes”, zei Van Gucht.

Sinds eind vorige week is er ook een toename van het aantal ziekenhuisopnames in heel het land, behalve in Antwerpen. De overlijdens blijven op hetzelfde niveau schommelen, gemiddeld zijn er 50 overlijdens per dag dat is een daling van vier procent in vergelijking met de week ervoor. Er is een daling te zien in het aantal overlijdens bij rusthuisbewoners.

Deze informatie staat zeker op de kalender fijn dat we dit dan weten!

Zie maar eens, gelukkig zijn er toch mensen die het weten wanneer het klaar is? Of krijg ik nu een beetje het gevoel dat ze, maar wat zeggen tegen het domme volk? Lees het volgende maar eens.

Ja op ziekenhuizen wel. (daar is alleen de helikopter die soms druk is)

Super hé zo’n waarzegger te hebben die de regering helpt! (Toekomst voorspeller!). Voor de goed gelovige.

John van Rest

Pas in april minder druk op ziekenhuizen”

© Belga

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Van-Gucht-min..jpg

Jokkebrok of

Tovenaar?

 Op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum van dinsdag heeft viroloog Steven Van Gucht toelichting gegeven bij de huidige coronacijfers. Van Gucht had het ook over het effect van de vaccinatie van de bewoners en medewerkers van de woonzorgcentra op het aantal ziekenhuisopnames.

Als alles volgens plan kan verlopen, zal midden februari iedereen in de woonzorgcentra een tweede dosis van het vaccin hebben ontvangen. Tien dagen later is de meest kwetsbare groep van de bevolking dan beschermd tegen het coronavirus. Dit moet dan vanaf maart zichtbaar worden in de sterftecijfers, maar nog niet in de cijfers van de ziekenhuisopnames.

“Van het totale aantal mensen dat opgenomen wordt in het ziekenhuis, komt slechts 15 procent uit een woonzorgcentrum. Dat betekent dat de potentiële risico’s en de druk op de ziekenhuizen nog steeds groot kunnen zijn, ook al is iedereen in de woonzorgcentra gevaccineerd en beschermd”, aldus de viroloog.

Het is wachten tot 65-plussers en alle mensen met onderliggende aandoeningen zijn gevaccineerd om een effect te zien op de ziekenhuizen, zo legt Van Gucht nog uit: “Pas in de loop van april, mei gaan we een effect mogen verwachten van verminderde druk op de ziekenhuizen. Je zou dan eventueel de drempels om versoepelingen of verstrengingen in te voeren wat kunnen bijstellen.”Onder de waterspiegel zijn varianten zich aan het vermenigvuldigen”

Hij ziet dit natuurlijk thuis in zijn zwembad?

© Belga

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt voor de derde besmettingsgolf die op ons af dreigt te komen. “Het verraderlijke van de huidige situatie is dat je het nog niet ziet, het zit nog voor een deel onder de waterspiegel”, stelt Van Ranst in De Afspraak.

“De ene epidemie, met de normale variant, daarvan hebben we met vallen en opstaan geleerd hoe we die moeten kleinkrijgen, en dat lukt in België zeer goed”, vindt Marc Van Ranst. “Maar er zijn intussen varianten mee binnen gereisd, en die zijn zich onder de waterspiegel aan het vermenigvuldigen. De indicatoren in de laboratoria tonen dat hun aandeel in de besmettingen snel omhoog gaat”, klinkt het toch wat ongerust.

“We zijn ongerust”, zegt ook Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel. “We hebben dit fenomeen al twee keer gezien. Aan elke voorbode van een nieuwe golf zien we traag kabbelende cijfers, maar we weten intussen al dat dat heel snel kan veranderen. Wij zijn bijzonder waakzaam”, vertelt Noppen bij HLN LIVE.

Spread the love

One thought on “Nieuws 26 – nog steeds rellen en hoe gaan ze dit oplossen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *