Nieuws 23- zondebok zoeken bijv. Rusland?

Gelukkig zijn er voldoende mensen waaronder ook complotdenkers zitten. Het is van groot belang de macht te wantrouwen en te controleren om de democratie te kunnen handhaven.

Helaas zijn we al zover in de kiem gesmoord met het niet eens zijn met het systeem van de macht dat we gelijk worden geëlimineerd. Dus de democratie is hier al ver te zoeken.

De macht, regeringen grote bedrijven en belanghebbende zeer rijken zien mogelijkheden in deze pandemie die is ontstaan waarin angsthazen makkelijk zijn te omzeilen om zo de verkeerd lopende zaken weer naar hun hand te zetten. Zonder dat ze veel tegenwerking hiermee kunnen verwachten. Dat heet gewoon misbruik van deze situatie maken. Zo worden zaken dus beklonken en kunnen dan niet meer worden teruggedraaid. En wordt de gewone man hier weer de dupe van!

De Wereld veranderen, daar hebben we aanwijzingen slachtoffers en daders voor nodig! Bijvoorbeeld Syrië, Iran, Rusland, en gelukkig een slecht land zoals Turkije zijn voor ons aanwezig. Dan kunnen we onszelf, Europa, Amerika en het Verenigd Koninkrijk uitsluiten dat zijn dan de goede machten?

John van Rest

Bij protesten voor de vrijlating van de gevangengenomen Kremlincriticus Aleksej Navalny zijn er zaterdag in het uiterste oosten van Rusland arrestaties verricht. In de grootstad Chabarovsk, niet zo ver van de grens met China, publiceerden activisten video’s van politieagenten die demonstranten slaan en naar transportwagens afvoeren. In Chabarovsk is de ontevredenheid van de mensen ook gericht tegen de arrestatie van een geliefd ex-gouverneur de voorbije zomer.

De aanhangers van Navalny hebben voor zaterdag opgeroepen tot protest in meer dan 90 Russische steden. De betogingen in Moskou en Sint-Petersburg, de tweede stad van Rusland, worden wellicht de grootste. De autoriteiten dreigen met hoge straffen voor deelname aan de niet-toegelaten manifestaties. De voorbije dagen werden al talrijke medestanders van de oppositiepoliticus opgepakt, onder wie Kira Jarmysj, de woordvoerster van Navalny.

Ook in de steden Vladivostok en Irkoetsk kwamen ondanks de ijzige temperaturen honderden mensen op straat. Ze scandeerden slogans als “We zijn de macht” en “Poetin is een leugenaar”.

Het team van Navalny kwam begin deze week met een video op de proppen die zou bewijzen dat president Vladimir Poetin met smeergeld een peperduur paleis heeft laten bouwen aan de Zwarte Zee. De bijna 2 uur durende film werd op enkele dagen meer dan 65 miljoen keer bekeken op YouTube.

Navalny werd maandag in Moskou tijdens een omstreden spoedprocedure veroordeeld tot 30 dagen cel. De 44-jarige Kremlincriticus zou in een vroegere strafzaak zijn aanmeldingsplicht met voeten getreden hebben, terwijl hij in Duitsland revalideerde van een vergiftiging met novitsjok. Er staan nog andere rechtszaken tegen hem op stapel, en er hangen hem jaren gevangenis boven het hoofd. Volgens Navalny zit een “moordcommando” van de binnenlandse geheime dienst FSB onder bevel van Poetin achter de aanslag van 20 augustus vorig jaar. De president en de FSB ontkennen die beschuldigingen met klem.

Aanhangers Navalni aangehouden bij protesten in Rusland

Aanhangers Navalni aangehouden bij protesten in Rusland

 © Copyright ANP 2021 Aanhangers Navalni aangehouden bij protesten in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA/AFP/RTR) – Op verschillende plaatsen in Rusland zijn meer dan 230 mensen aangehouden bij protesten voor de vrijlating van de gevangengenomen Russische oppositieleider Aleksej Navalni.

In het oosten van Rusland, waar de protesten als eerste begonnen, zijn tientallen arrestaties verricht. In de stad Chabarovsk, die door het tijdsverschil zeven uur voor de hoofdstad Moskou ligt, publiceerden activisten zaterdag video’s van de politie die demonstranten slaat en in gevangenisbusjes stopt.

Navalni riep deze week zijn aanhangers op zaterdag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. Later zaterdag wordt een grote demonstratie verwacht in Moskou. In totaal wordt naar verwachting op zeventig plaatsen gedemonstreerd door de oppositie.

Landhuis

De oppositieleider publiceerde eerder deze week een video met de titel “Een paleis voor Poetin”, waarin hij beweerde bewijs te hebben dat de president een enorm landhuis voor zichzelf had laten bouwen aan de Zwarte Zee dat gefinancierd zou zijn met smeergeld. De bijna twee uur durende film had na een paar dagen al meer dan 65 miljoen views op YouTube. Het Kremlin noemt de beschuldigingen “onzin” en “leugens”.

Navalni werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. De Russische geheime dienst FSB wordt beschuldigd achter de vergiftiging te zitten.

Kira Jarmisj, de woordvoerster van Navalni, en enkele andere oppositieleden werden afgelopen ook week al aangehouden en zijn zaterdag niet bij de protesten aanwezig. Russen die zaterdag de waarschuwingen van de autoriteiten negeren en toch gaan demonstreren, kunnen ook worden aangepakt. De politie in Moskou zegt dat zal worden ingegrepen bij illegale protesten. ©  AFP

Afzettingsproces van Trump kan dinsdag starten

De Democraten van het Huis van Afgevaardigden willen vaart zetten achter het impeachment-proces van president Trump. Komende maandag zal leider van de Democraten in het Huis, Nancy Pelosi, de impeachementartikelen overmaken aan de Senaat. Vervolgens moet de Senaat zich buigen over de zaak. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

 ©  Reporters / DPA

De farma-industrie kraakt: 534 geneesmiddelen niet meer gemaakt

Hasselt – 

Vorig jaar verdwenen maar liefst 534 geneesmiddelen definitief van de Belgische markt. Nog eens 600 medicijnen zijn tijdelijk niet beschikbaar. Niet corona, wel een verschralende farma-industrie blijkt de oorzaak.

Themabeeld  — ©  Shutterstock

Mag je straks nog familie in het buitenland bezoeken? Wat als je over de grens werkt?

De Belgen oproepen om niet op reis te vertrekken naar het buitenland, werkt niet. En dus moet er worden ingegrepen met een “gericht en tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen”. Maar wat staat er ons dan te wachten? Zal ik nog over de grens mogen gaan werken? En mag ik nog familie bezoeken in het buitenland?

De vlotte verspreiding van de Britse variant (B.1.1.7) van het coronavirus wordt toegeschreven aan de Belgen die tijdens de feestdagen met vakantie in het buitenland zijn geweest en de mutatie zo onze grenzen hebben binnengebracht.

Uit de genoomanalyses van besmettingen met de Britse variant blijkt immers dat reizigers in de kerstvakantie in het buitenland besmet zijn geraakt en het virus na hun thuiskomst verder hebben verspreid in ons land. Dat roept herinneringen op aan de krokusvakantie van vorig jaar toen dat in grotere mate gebeurde met het coronavirus. “Alsof we niets hebben geleerd uit onze fouten van vorig jaar”, reageert Piet Maes, die als professor virologie aan het Rega-Instituut (KU Leuven) genoomanalyses van sars-CoV-2 analyseert.

Op het platform Nextstrain, waarop onderzoekers van over de hele wereld genoomsequenties van sars-CoV-2 uploaden en in stam­bomen indelen, staan al minstens twintig verschillende sequenties die Belgische labo’s hebben gevonden en die wijzen op de import van de Britse variant tijdens de kerst­vakantie of de dagen erna. Op Twitter wijst Emma Hodcroft, onderzoekster aan de Universiteit Bern (Zwitserland) en medewerkster van Nextstrain, op de opmerkelijke diversiteit van de recent toegevoegde sequenties uit België, wat volgens haar op een veelheid van ­introducties wijst

MR wil belasting werknemers laten zakken naar 33 procent

Goed nieuws verlaging belastingen.

Of is het weer een dwaas die denkt dit er doorheen te krijgen?

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil het debat openen voor een federale lastenverlaging, waarbij de belastingen zakken naar 33 procent. “Werknemers zouden nooit meer dan een derde van hun loon aan belastingen mogen betalen. Tegelijk willen we ook een plafond van 50 procent voor het totaal van de belastingen op inkomsten”, zegt Bouchez in een interview met l’Echo en De Standaard.

Bouchez ontkent dat het voorstel op maat van de grote inkomens gemaakt is. “Gemiddeld betalen werknemers rond de 35 à 36 procent belastingen. Als je dat terugbrengt naar 33 procent, gaat bijna iedereen er dus op vooruit. Onze focus ligt op de middenklasse en de gewone mensen. En de bedoeling is uiteraard dat dat geld terugvloeit naar de Belgische economie.”

“Ik besef dat er nog veel fiscale hypocrisie is. Grote vermogens ontlopen nog vaak de personenbelasting via vennootschappen, waarin ze bijvoorbeeld hun wagen en een deel van hun woning kunnen inbrengen. We moeten stoppen met rond de pot draaien, ook dat moet gedaan zijn. Het moet rechtvaardiger. En die weg loopt via deze lastenverlaging naar 33 procent”, meent de voorzitter van de Franstalige liberalen.

“Bedenk ook dat 70 procent van de Belgen een eigen woning bezit. Of misschien krijgen ze wel een erfenis van hun grootouders. Daarom werken we ook op die tweede as, het plafond van 50 procent. Het gaat ook om het grote principe. Niet meer dan 33 procent van je loon afgeven en niet meer dan 50 procent belastingen betalen, is dat nu zo schokkend dat ik dat zeg? Dat moet gewoon de vaste waarde worden in België.”

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *