Nieuws 20 – Trump Normaal situatie in Nederland-België

Trump wil gratie verlenen aan Steve Bannon”

 © Aangeboden door Belga

Donald Trump wil in zijn allerlaatste uren als president gratie verlenen aan zijn vroegere adviseur Steve Bannon. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Bannon, de de architect van Trumps verkiezingsoverwinning in 2016, werd in augustus aangeklaagd voor financiële fraude. Hij had via crowdfunding geld opgehaald voor de bouw van een muur aan de zuidelijke grens van de Verenigde Staten en zou een deel van het ingezamelde geld hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven. In totaal verzamelde de crowdfunding meer dan 25 miljoen dollar.

Eerder meldden de media nog dat Bannon waarschijnlijk niet op het gratielijstje van Trump zou staan. Bannon was eerder in diskrediet geraakt bij Trump, onder meer na beledigingen tegenover zijn kinderen, maar zou in de laatste dagen van Trump in het Witte Huis toch met hem in contact zijn geweest.

Trump zou in zijn laatste uren nog een honderdtal gratiebesluiten ondertekenen. Dinsdagavond laat (plaatselijke tijd) werd ook bekend dat Trump gratie verleent aan onder anderen oud-burgemeester van Detroit Kwame Kilpatrick. De Democraat uit Michigan zat een celstraf van 28 jaar uit voor fraude en afpersing. Ook de rappers Lil Wayne en Kodak Black zijn door Trump gepardonneerd. Lil Wayne, een aanhanger van Trump, werd vorige maand schuldig bevonden omdat hij in 2019 met een geladen gouden pistool op zak met een gecharterd vliegtuig landde in Miami. Hem hing een celstraf van 10 jaar boven het hoofd. Ook Kodak Black moest vanwege wapenbezit een celstraf van 4 jaar uitzitten.

Eerder gaf Trump ook al gratie aan zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn, strategische medewerker van de Republikeinse partij Roger Stone en ex-campagneleider Paul Manafort. Er gingen ook geruchten de ronde dat Trump zichzelf gratie zou verlenen, maar dat zouden zijn raadgevers hem hebben afgeraden.

Video van Kanaal Z

Duitsland verplicht medische mondmaskers bij winkelbezoek

© Aangeboden door Business AM

Duitsland verstrengt de mondmaskerplicht in winkels en op het openbaar vervoer. Stoffen maskers zijn niet meer voldoende. De burgers horen er voortaan chirurgische of FFP2-maskers te dragen.

Dat maakte bondskanselier Angela Merkel bekend. Ze verlengt ook de lockdown tot 15 februari.

In Duitsland barstte er een publiek debat los rond mondmaskers na een démarche van de deelstaat Beieren. Daar zijn voortaan FFP2-maskers (zie foto) verplicht in het openbare leven na de ontdekking van een erg besmettelijke coronavariant.

‘Filtering Face Piece’

FFP staat voor Filtering Face Piece. Het hoogste beschermingsniveau is FFP3. Terwijl het bekende blauw-witte chirurgische mondkapje (FFP1) vooral de buitenwereld beschermt tegen partikels van de drager, biedt een FFP2-masker ook bescherming voor de drager tegen partikels van buitenaf.

FFP2-maskers worden in normale tijden alleen gedragen door het ziekenhuispersoneel dat in contact komt met besmettelijke ziekten. Een exemplaar kost evenwel al snel 5 euro en er is onder wetenschappers discussie of de extra bescherming die zo’n FFP2-masker in het openbare leven oplevert wel significant is.

Vandaar dat Merkel het Beierse besluit niet overneemt voor heel Duitsland. Wie in Duitsland het openbaar vervoer neemt of winkelt, zal verplicht zijn een FFP2-masker of een chirurgisch masker te dragen. Het betekent wel dat stoffen maskers er niet meer voldoende zijn.

Flater kost België tijdelijk 2,5 miljoen coronavaccins

© Aangeboden door Belga

Door een vergeten handtekening liep België even 2,5 miljoen vaccins van BioNTech/Pfizer mis. Dat schrijft Knack. Die zijn intussen gerecupereerd, maar de kwestie is kwalijk voor het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Midden november kopen de Europese Commissie en de lidstaten samen 200 miljoen vaccins bij het Duits-Amerikaanse BioNTech/Pfizer. België doet mee en krijgt volgens de Europese verdeelsleutel ongeveer 5 miljoen dosissen waarmee 2,5 miljoen mensen kunnen worden ingeënt.

Een kleine maand later, op 15 december, licht de Commissie een bijkomende aankoopoptie van 100 miljoen vaccins. Xavier De Cuyper, topman van het FAGG en verantwoordelijke voor de Belgische vaccinaankopen in de Europese Unie, geeft te kennen dat België opnieuw wil meedoen.

Maar het loopt mis, zo schrijft Knack. Het FAGG vergeet om een deelnamedocument tijdig te ondertekenen. De gevolgen dringen laat door. Te laat. Omstreeks de jaarwisseling loopt de Europese aankoopprocedure af. België kan zich niet meer inschrijven en ziet 2,5 miljoen dosissen aan zijn neus voorbij gaan. Net op het moment dat er twijfel bestaat of het leveringstempo wel zal volstaan, dreigt er door die vergissing een tekort aan beschikbare vaccins.

De kwestie wordt meteen ‘Chefsache’ en belandt op het bord van eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). Die neemt begin januari rechtstreeks contact op met de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) in de hoop vaccins te kunnen overnemen. Spahn staat in eigen land echter danig onder druk en houdt de boot af.

Als een geluk bij een ongeluk onderhandelt de Europese Commissie begin januari opnieuw met BioNTech/Pfizer over een nieuwe bestelling van 200 miljoen vaccins, alweer met een aankoopoptie op 100 miljoen extra dosissen.

Samen met de afgevaardigde van Polen – ook daar ging iets verkeerd – probeert De Cuyper de misgelopen vaccins te recupereren. Met succes. België kan de 2,5 miljoen extra dosissen in het kader van de nieuwe bestelling recupereren.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) wordt het verlies na het voorval in december rechtgezet en komt de planning niet in gevaar. “We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. Er is geen impact voor ons land op het aantal vaccins, evenmin op de timing van de levering”, klinkt het in een reactie aan Knack.

Het is niet de eerste keer dat het FAGG tijdens de coronacrisis in opspraak komt. Na berichtgeving van Knack en Le Vif opende het parket in juli een onderzoek naar FAGG-kopstuk Hugues Malonne wegens belangenvermenging. “We nemen dit mee in de evaluatie van het FAGG”, aldus Vandenbroucke.

De Croo wil verbod op niet-essentiële reizen doorduwen in Europa

 ©  BELGA

Het idee om voor een beperkte periode niet-essentiële reizen naar het buitenland te verbieden, wint terrein in Belgische regeringskringen. Dat is van verschillende bronnen vernomen na een kernkabinet woensdagochtend. De uitwerking van die maatregel dreigt echter een echte hoofdbreker te worden. Vrijdag komt het Overlegcomité samen.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *