Nieuws 12 Hoe is het in de VS

Denemarken werkt aan ‘vaccine-paspoort’ voor wie coronavaccin kreeg.

O ja je bent een complot denker als je zegt dat er een Covid- Paspoort komt!


In Denemarken is het er al!!!!

Donald Trump en vicepresident Pence spreken voor het eerst, FBI waarschuwt voor gewapende protesten

Trump Pence© Aangeboden door Newsmonkey Trump Pence

Voor het eerst sinds de bestorming van het Capitool vorige week hebben Amerikaans president Donald Trump en z’n vicepresident Mike Pence met elkaar gesproken. Volgens Amerikaanse media was het een “goed” gesprek. De twee zijn van plan om hun ambtstermijn samen af te werken. En ook Trump-aanhangers houden aan hun doelen vast, blijkbaar. De FBI waarschuwt namelijk voor gewapende protesten in de aanloop naar de eedaflegging van opvolger Joe Biden.

Vicepresident Mike Pence was volgens z’n entourage woest toen Trump-aanhangers vorige week het Capitool bestormden. Duizenden mensen waren aanwezig om te protesteren tegen de officiële verkiezing van Joe Biden. Die protesten waren aanvankelijk rustig, tot de massa het gebouw begon te bestormen. Bij die gebeurtenissen vielen vijf doden.

Ambtstermijn afwerken

Voor het eerst sinds die bestorming hebben Amerikaans president Donald Trump en z’n vicepresident Mike Pence elkaar ontmoet. Bronnen binnen het Witte Huis spreken van een “goed gesprek”. De twee zijn van plan om hun ambtstermijn af te werken. Tijdens hun gesprek hebben Trump en Pence dan ook hun laatste werkweek in het Witte Huis besproken.

Het ziet er dus niet naar uit dat Mike Pence het 25ste amendement zal inroepen, zoals de Democraten hem hebben gevraagd. Dat amendement verklaart Trump onbekwaam om te regeren als president. Voor z’n laatste week is Trump dus afhankelijk van Pence. Die laatste was lang een trouwe bondgenoot van de president. Maar sinds de bestorming van het Capitool zat er een serieuze haar in de boter.

Afzettingsprocedure gestart

Ondertussen hebben de Democraten in het Huis van Afgevaardigden het nodige artikel ingediend om Donald Trump af te zetten als president. Hij wordt beschuldigd van “het aanzetten tot geweld tegen de overheid van de Verenigde Staten”. Daarmee hebben de Democraten het over de opzwepende toespraak die Trump gaf, die leidde tot de bestorming van het Capitool.

Gewapende protesten

De FBI waarschuwt voor gewapende protesten de komende dagen. De Amerikaanse inlichtingendienst heeft namelijk weet van verschillende gewapende groepen die van plan zijn om in de aanloop naar de eedaflegging van Joe Biden te protesteren. Het gaat onder andere om een groep die op zaterdag 16 januari naar Washington trekt.

Vier dagen later, op 20 januari, legt Joe Biden de eed af als 46ste president van de Verenigde Staten. De beveiliging voor die inauguratie is sinds de bestorming van het Capitool serieus opgedreven. Zo stuurt de Nationale Garde al zeker 10.000 manschappen. Die trekken al komende zaterdag naar de Amerikaanse hoofdstad

Waardering: 1 uit 5.

Van Gucht: “Tweede golf is dodelijker dan eerste”

Op de persconferentie van het Crisiscentrum van dinsdag heeft viroloog Steven Van Gucht toelichting gegeven bij de huidige cijfers. De viroloog ging dieper in op het aantal sterfgevallen tijdens deze coronacrisis.

Officieel zijn in België al 20.122 overlijdens te betreuren door de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

“De piek van het aantal overlijdens tijdens deze tweede golf is lager dan die van de eerste golf. Maar doordat het aantal overlijdens slechts langzaam daalt, is deze tweede golf uiteindelijk toch dodelijker”volgens Van Gucht. “2020 is een van de dodelijkste jaren sinds de Spaanse griep in 1918.”

Trump: “Geen geweld bij inauguratie Biden”

© Aangeboden door Belga

Vooraleer hij afreisde naar Alamo in de staat Texas om daar een stuk van de muur aan de grens met Mexio te bezoeken, heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd “geen geweld” te willen in de aanloop naar de inauguratie van de Democraat Joe Biden als president. Het waren zijn eerste uitlatingen in het openbaar sinds de dodelijke bestorming van het Capitool.

Het Republikeinse staatshoofd zei dat de pogingen van de Democraten om hem af zetten een “enorm gevaar vormen voor het land” en tot “enorme woede” leiden. Maar, aldus Trump: “Wij willen geen geweld”, zei Trump tegen verslaggevers. “Nooit geweld, absoluut geen geweld.” De nieuwe poging tot impeachment noemde hij “absoluut belachelijk” en “echt een voortzetting van de grootste heksenjacht uit de geschiedenis van de politiek.” Op vragen van verslaggevers of hij zou aftreden kwam geen antwoord.

Dat sociale media hem in de ban hebben geslagen roept volgens Trump “woede” op. Die bigtech bedrijven “doen ons land iets vreselijks aan”, “zij hebben een catastrofale fout begaan”, aldus de president.

Hij blijft naar eigen zeggen ondanks alles “enorm steun” krijgen.

Trump hamerde erop dat zijn speech van woensdag, waarna de bestorming van het Capitool volgde, “helemaal convenabel” was. “Wanneer u mijn rede leest en vele mensen hebben dat gedaan – en ik heb het zowel in de kranten als inde media, op televisie gezien – zij is geanalyseerd en de mensen vinden, dat wat ik heb gezegd helemaal convenabel was.”

Twee meter afstand onvoldoende”: Britse wetenschappers adviseren aanpassing afstandsregel

© AFP or licensors

Wetenschappers van het Britse adviesorgaan SAGE hebben premier Boris Johnson onder druk gezet om de sociale afstandsregel uit te breiden van “meer dan één meter naar “meer dan twee meter”. In de praktijk komt dat neer op een afstand van drie meter. Reden is de ontspoorde situatie in het Verenigd Koninkrijk. Dat schrijft Daily Mail.

De coronapandemie deelt momenteel rake klappen uit in het Verenigd Koninkrijk, waar het aantal besmettingen de afgelopen weken explosief is toegenomen. Ziekenhuizen zijn overvol en op sommige plaatsen is er zelfs sprake van zuurstofgebrek. In Londen zou 1 op 30 inwoners besmet zijn.

Boosdoener is de gemuteerde, Britse variant van het coronavirus. Volgens sommige onderzoeken is de nieuwe variant zo’n 50 tot 60 procent besmettelijker. Het reproductiegetal, dat aangeeft hoeveel mensen één iemand besmet, stijgt met de nieuwe variant ook met 0,4 tot 0,7 eenheden.

De wetenschappers van het Britse adviesorgaan SAGE vinden dat de geldende afstandsregels in de huidige situatie niet volstaan. Volgens The Daily Mail staat Brits premier Boris Johnson onder zware druk van het adviesorgaan om de huidige maatregel, die stelt dat er “meer dan één meter afstand” gehouden moet worden, aan te passen naar “meer dan twee meter afstand”. In de praktijk betekent dat dat er drie meter afstand zal moeten worden bewaard.

Logistieke nachtmerrie

Niet iedereen begrijpt de zin van de maatregel. Ze stellen dat het weinig impact zal hebben, en bovendien zou de aanpassing van huidige afstandsaanduidingen in winkels en op de openbare weg een logistieke nachtmerrie betekenen. Volgens een woordvoerder van Downing Street zijn er momenteel geen plannen om de afstandsregel aan te passen, maar wordt alles “nauwgezet opgevolgd.”

Nederlandse virologen Louis Kroes en Bert Niesters stellen dat de huidige afstandsregels voor de nieuwe variant niet aangepast moeten worden. “De Engelse variant verspreidt zich op dezelfde manier”, klinkt het in Trouw. Coronapatiënten met de gemuteerde variant zouden vermoedelijk enkel meer virusdeeltjes aanmaken, waardoor risicocontacten ook gemakkelijker besmet raken.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *