Nieuws 8 Het is een spel!

John van Rest

Zie hoe machtig Europa is.

Europa heeft de hand in alle bestellingen voor het COVID-19 vaccin.

Europa beslist samen met WHO hoe het moet. Daarom dat de hele wereld in hetzelfde schuitje zitten.

Is dit goed? Naar mijn idee niet!

In september moet heel ons land gevaccineerd zijn

Het testdorp in Antwerpen zal omgebouwd worden naar een vaccinatiecentrum. Daarna komt er een vaccinatiecentrum op de Heizel. In heel het land zullen er zo’n 200 centra gebouwd worden. De bedoeling is om 7 op 7 te gaan vaccineren. In september zou ons land dan volledig gevaccineerd moeten zijn. 

Het is een spel zie zelf maar.

 Game changer” vertaling hiervan is

Een totale verandering tot stand brengen!

John van Rest

“Verdubbeling Pfizer-vaccins is een game changer”

© Aangeboden door Belga

Dat de Europese Commissie dubbel zoveel coronavaccins van Pfizer en BioNTech reserveert, betekent dat ook ons land sneller zal kunnen vaccineren. Dat zegt premier Alexander De Croo. “Dit is een game changer”, klinkt het.

De Europese Commissie maakte vanochtend bekend dat ze 200 miljoen extra dosissen van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech reserveert, met een optie voor nog eens 100 miljoen dosissen extra. Die komen bovenop de 300 miljoen doses die al gereserveerd waren. De Europese Commissie heeft ook zicht op 160 miljoen dosissen van het Moderna-vaccin.

Belgisch premier Alexander De Croo reageert verheugd. De extra doses zorgen ervoor dat ook ons land sneller kan vaccineren, zegt hij. “Dit is een game changer. Het betekent dat we ook in ons land de vaccinaties kunnen versnellen en sneller meer mensen kunnen beschermen.”

Volgens De Croo bewijst de verdubbeling van het aantal vaccins “dat de Europese aanpak werkt”. De afgelopen dagen klonk hier en daar kritiek op de Europese werkwijze, omdat niet-EU-landen schijnbaar sneller en meer konden vaccineren. “Als kleinere lidstaten zoals België deze onderhandelingen op hun eentje hadden moeten voeren, hadden we nooit zoveel toegang tot vaccins gehad”, maakt De Croo zich sterk. “We hadden vorig jaar op één of twee vaccins moeten gokken, zonder te weten of de ontwikkelingen uiteindelijk tot iets zouden leiden.”

Op dit moment zijn twee coronavaccins toegelaten op de Europese markt: dat van Pfizer/BioNTech en dat van Moderna. De vaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson zitten in een eindfase. Ook met die producenten heeft de Europese Commissie contracten onderhandeld. De Croo benadrukt dat België in de ontwikkeling van een aantal vaccins “een cruciale rol” heeft gespeeld. Het vaccin van Pfizer wordt voor de EU bijvoorbeeld in het Antwerpse Puurs geproduceerd “Dat is iets waar we best wat trotser op zouden mogen zijn.”

De opwarming van de aarde zou snel kunnen stabiliseren als netto-uitstoot nul wordt, zeggen wetenschappers nu.

Welke wetenschappers?

 © Aangeboden door Newsmonkey

Als we erin slagen de uitstoot van broeikasgassen snel te elimineren, zou dat wel degelijk betekenen dat de temperatuur op aarde binnen enkele decennia kan stabiliseren. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Jarenlang werd aangenomen dat verdere opwarming van de aarde generaties lang gevolgen zou hebben, zelfs als de uitstoot snel zou worden verminderd.

Tot nu werd aangenomen dat zelfs als de emissies worden verminderd, we erg lang met de gevolgen zouden blijven zitten doordat broeikasgassen zich in de atmosfeer ophopen. Maar meer recent inzicht in de implicaties van het bereiken van nulemissies geeft hoop dat de opwarming sneller kan worden beperkt.

Meer dan 100 landen hebben toegezegd tegen 2050 netto nul-uitstoot van broeikasgassen te halen, wat betekent dat ze niet meer kooldioxide zullen uitstoten dan uit de atmosfeer wordt verwijderd (door bijvoorbeeld bossen aan te planten). De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Japan en zelfs China zijn aan boord. Ze zullen binnenkort worden vergezeld door de VS onder de nieuwe regering van Joe Biden.

Zo da’s straf

‘Op dit moment veranderen we de temperatuur honderd keer sneller dan wat er in de laatste ijstijd gebeurde’

Het rampzalige huidige traject van het wereldklimaat wordt nog eens benadrukt door een nieuwe studie, die bevestigt dat de wereld snel op weg is naar een opwarming van meer dan 2 graden Celsius. De wereld is sinds het begin van de industriële revolutie al met 1,1°C opgewarmd. ‘Op dit moment veranderen we de temperatuur honderd keer sneller dan wat er in de laatste ijstijd gebeurde’, stelt Andrew Dessler, klimaatwetenschapper aan de Texas A&M University en co-auteur van de studie die is gepubliceerd in Nature Climate Change.

Maar uit de studie blijkt ook dat als we rekening houden met de dynamiek van de natuurlijke systemen van de aarde, het stoppen van de uitstoot zou leiden tot een daling van het atmosferische CO2-gehalte vanwege het enorme koolstofabsorptievermogen van oceanen, wetlands en bossen. Vergelijk het met het vullen van een gootsteen met water terwijl de afvoer gedeeltelijk open is – het waterpeil zal nog steeds stijgen door het binnenkomende water, maar als je de waterstroom vermindert, zal het peil dalen doordat de afvoer open blijft.

Werk aan de winkel, maar wel hoopgevend

De dalende atmosferische CO2 bij een scenario van nulemissies zorgt voor voldoende koeling zodat de mondiale temperaturen relatief vlak zullen blijven, blijkt uit de studie. Er zal nog wel opwarming zijn, maar die zou zich afspelen in decennia in plaats van over honderden of zelfs duizenden jaren. Let wel: bij een scenario van nulemissie, waar we ondanks toezeggingen die in de praktijk nog moeten worden uitgevoerd nog heel ver afstaan. Integendeel, momenteel stoten we – los van een dip tijdens de coronacrisis – nog altijd steeds meer uit.

Maar de studie wordt gezien als erg belangrijk omdat ze aantoont dat catastrofale klimaatverandering wel degelijk nog steeds afwendbaar is. ‘Als we wereldwijd naar nul-uitstoot gaan, stopt de oppervlaktetemperatuur met opwarmen en stabiliseert de opwarming binnen een paar decennia’, zegt Michael Mann, een erg invloedrijke klimaatwetenschapper aan de Pennsylvania State University. ‘Wat dit echt betekent, is dat onze acties een directe en onmiddellijke impact hebben op de opwarming. Het geeft ons keuzevrijheid, en dat is waarom het zo belangrijk is om dit huidige beste wetenschappelijke inzicht te communiceren.’

“Reumamedicijnen verbeteren overlevingskans coronapatiënten”

Het behandelen van zwaar zieke coronapatiënten met reumamedicijnen kan de overlevingskans van de patiënt verbeteren. De overlijdenskans vermindert met 8,5 procent. Ook verkort de behandeling de tijd die de patiënten op de intensieve zorg verblijven met gemiddeld een week. Dat is volgens het UMC Utrecht de uitkomst een baanbrekend onderzoek.

Het gaat volgens het ziekenhuis om de middelen tocilizumab en een tweede medicijn sarilumab. Eind vorig jaar werden positieve vroege bevindingen over tocilizumab vrijgegeven voordat de volledige gegevens waren verzameld. Nu de volledige analyse beschikbaar is, zijn onderzoekers ervan overtuigd dat de bevindingen verbeteringen kunnen bieden.

“Dit is een belangrijke bevinding die onmiddellijke gevolgen zou kunnen hebben voor de ziekste patiënten met covid-19”, zegt Lennie Derde, die samen met arts-microbioloog en UMC Utrecht-collega Marc Bonten het wereldwijde REMAP-CAP-onderzoek In Europa coördineert. “Dit onderzoek toont aan dat deze medicijnen de kans op overleving en herstel kunnen vergroten bij de meest ernstig zieke volwassen patiënten die worden beademd op de intensieve zorg. In een tijd waarin ziekenhuisopnames en sterfgevallen als gevolg van covid-19 blijven toenemen, is het van cruciaal belang dat we doorgaan met het zoeken naar effectieve behandelingen die kunnen helpen om deze ziekte te stoppen.”

China kampt met grootste uitbraak in maanden

 © Aangeboden door Belga

China kampt momenteel met de grootste uitbraak van het coronavirus in maanden. Zo kwamen er in de provincie Hebei op vijf dagen tijd 230 gevallen bij. Alleen al vandaag meldde de gezondheidscommissie dat 90 coronaviruspatiënten in het ziekenhuis werden behandeld en 144 personen een asymptomatische infectie hadden. De autoriteiten tonen zich gealarmeerd en riepen de “oorlogstoestand” uit in de strijd tegen het virus.

De transportverbindingen naar de provinciehoofdstad Shijiazhuang, 300 kilometer ten noordoosten van Peking, zijn danig verstoord. Onder meer het centraal station is afgesloten en 80 procent van alle vluchten en busdiensten is afgeschaft. Zo’n 11 miljoen inwoners van Shijiazhuang worden aan een test onderworpen. Ook zijn er wegversperringen opgeworpen en kunnen bestuurders de stad enkel in of uit met een speciale toestemming. Sommige wijken werden afgesloten en lessen in het basis- en middelbaar onderwijs werden geannuleerd.

Ook de steden Xingtai en Nangong zijn getroffen. Daar worden ongeveer 500.000 inwoners getest.

China had het virus sinds de zomer grotendeels onder controle en er werden enkel nog geïsoleerde besmettingen geregistreerd. De nieuwe uitbraak, waarvan de oorsprong nog niet gekend is, zorgt voor onrust met het oog op het Chinese Nieuwjaar op 12 februari aangezien de Chinezen rond die periode massaal naar hun geboortedorp afreizen.

Meer dan een jaar geleden werden in de Chinese stad Wuhan de eerste gevallen van het coronavirus ontdekt. Intussen raakten wereldwijd al 87 miljoen mensen besmet met COVID-19 en zijn ruim 1,8 miljoen personen aan het virus bezweken.

Kapper aan huis in enkele kliks: “Kies zelf maar of je mondmasker draagt”

Officieel zijn ze technisch werkloos, maar toch zijn heel wat kappers toch nog aan de slag. Een uurtje zoeken en we hebben al zes afspraken beet. Thuis of op verplaatsing. Voor één persoon of het hele gezin. Met of zonder masker, alles is mogelijk. “We hebben hier al voor gewaarschuwd: hoe langer de kappers dicht blijven, hoe meer mensen op zoek gaan naar alternatieven”, klinkt het bij de Belgian Beauty Federatie.Laurence TorckVandaag om 08:40

————————————————————————————————————————————————————————

ONLINE TEST CORONAVIRUS. Test of jij symptomen vertoont van COVID-19

Rest nog even dit:

Deze online test van de VUB laat je toe op een eenvoudige manier je risico op een besmetting met het coronavirus te bepalen. Door een aantal eenvoudige vragen te beantwoorden zal de toepassing je een advies verstrekken.

Het advies dat je zo krijgt is zuiver indicatief en zal nooit een doktersconsult vervangen. De Vrije Universiteit Brussel, de Vakgroep Huisartsgeneeskunde, de ontwerpers en verstrekkers van deze internetmodule wijzen alle verantwoordelijkheid af voor de gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van deze module. Bij twijfel over de resultaten moet je je huisarts contacteren.

De gegevens die je inbrengt worden anoniem bewaard en kunnen later gebruikt worden voor epidemiologisch onderzoek.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200507_04949277

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *