Nieuws 34

Kind sterft bij aardbeving in Kroatië

 Video via De Telegraaf

Een aardbeving met een magnitude variërend van 6,2 tot 6,4 heeft Kroatië dinsdag zwaar getroffen. Het epicentrum ligt op 46 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. Al zeker één kind overleefde de aardbeving niet.

Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er daar sprake is van een “zeer ernstige situatie”. Op social media is te zien hoe inwoners van de Kroatische hoofdstad de straat op vluchten. Maandag vonden reeds enkele kleinere aardbevingen plaats. De bevingen met magnitude van 5,2 en 5 veroorzaakten toen schade in Sisak en Petrinja. Deze aardbeving van vandaag zou tot in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. In buurland Slovenië heeft men alvast besloten om de nucleaire centrale uit voorzorg te sluiten.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Movie

ZAGREB (ANP/DPA/RTR) – De schade in Kroatië als gevolg van de aardbeving is zwaar, melden lokale media. Behalve de hoofdstad Zagreb zijn ook andere steden zwaar getroffen, zoals Petrinja vlakbij het epicentrum. Volgens de burgemeester Darinko Dumbović is de halve stad verwoest.

Hulpdiensten melden dat er veel gewonden zijn gevallen. Op beelden is te zien hoe mensen niet ver van het epicentrum onder het puin vandaan worden gehaald. Meerdere lokale media melden dat in Petrinja een kind om het leven is gekomen, maar geven geen verdere details

Lokale media melden dat mensen in paniek de straat op vluchtten. Op beelden is te zien dat er gebouwen zijn ingestort. Ook druppelen de eerste berichten binnen van gewonden.

Buiten blijven

Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken roept mensen op om buiten te blijven en de kalmte te bewaren. Die oproep om naar buiten te gaan geldt in het bijzonder voor mensen die wonen in beschadigde gebouwen.

De Kroatische premier Andrej Plenkovic meldt op Twitter dat hij op weg is naar de plaats Petrinja. Eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič staat volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ook klaar om naar het rampgebied af te reizen zodra de situatie dat toelaat.

Lokale media melden dat de hoofdstad Zagreb grotendeels zonder elektriciteit zat na de beving. De ziekenhuizen werden geëvacueerd. De politie roept mensen op om alleen in noodgevallen nog in de auto te stappen.

Zware aardbeving in Kroatië, Petrinja ‘half verwoest’

Puin op straat in Zagreb.Beeld REUTERS

Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Internationale persbureaus melden een beving met een kracht variërend van 6.2 tot 6.4.Redactie Trouw29 december 2020, 13:03

De aardbeving zou in Noord-Italië en Zuid-Duitsland zijn gevoeld. Het Kroatische Rode Kruis meldt op Twitter dat er in Kroatië sprake is van een “zeer ernstige situatie”, volgens lokale media is de schade zwaar. Behalve hoofdstad Zagreb zijn ook andere steden zwaar getroffen, zoals Petrinja (met zo’n 25.000 inwoners), dat vlakbij het epicentrum is gelegen. Volgens de burgemeester Darinko Dumbović is de halve stad verwoest.

Hulpdiensten melden dat er veel gewonden zijn gevallen. Op beelden is te zien hoe mensen niet ver van het epicentrum onder het puin vandaan worden gehaald. Meerdere lokale media melden dat in Petrinja een kind om het leven is gekomen, maar geven geen verdere details. 

Lokale media melden dat mensen in paniek de straat op vluchtten. Op beelden is te zien dat er gebouwen zijn ingestort. 

Bij de Nederlandse ambassade in Zagreb zijn nog geen hulpverzoeken van Nederlanders binnengekomen naar aanleiding van de aardbeving in Kroatië dinsdag, aldus Buitenlandse Zaken. Hij heeft contact gehad met ambassadeur Hendrik Jan Voskamp. Voor zover nu bij de ambassade bekend is, zijn er geen Nederlanders gewond geraakt of omgekomen als gevolg van de zware beving.

Ook zou het ambassadegebouw in Zagreb onbeschadigd uit de aardbeving zijn gekomen, aldus de woordvoerder. De ambassade en het ministerie houden de situatie in de gaten, zegt zij. Nederlanders die in de problemen zijn gekomen, kunnen zich tot de ambassade richten via het callcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Ga naar buiten’

Het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken roept mensen op om buiten te blijven en de kalmte te bewaren. Die oproep om naar buiten te gaan geldt in het bijzonder voor mensen die wonen in beschadigde gebouwen.

De Kroatische premier Andrej Plenkovic meldt op Twitter dat hij op weg is naar de plaats Petrinja. Eurocommissaris voor Crisisbeheer Janez Lenarčič staat volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen ook klaar om naar het rampgebied af te reizen zodra de situatie dat toelaat. Lokale media melden dat de hoofdstad Zagreb grotendeels zonder elektriciteit zat na de beving. De ziekenhuizen werden geëvacueerd. De politie roept mensen op om alleen in noodgevallen nog in de auto te stappen.

Bewoners in het centrum van Zagreb blijven buiten na de aardbeving in Kroatië.Beeld AP

Maandag ook aardbeving

Kroatië werd maandagochtend ook opgeschrikt door een beving met een kracht van 5.2. Ook daarbij was het epicentrum zo’n 50 kilometer ten zuidoosten van Zagreb. Toen werden aanvankelijk geen schade of gewonden gemeld. Momenteel zou er sprake zijn van schade, maar het is onduidelijk of die het resultaat is van de beving van maandag of die van dinsdag. In maart was in Kroatië eveneens een aardbeving. Daar bij vielen toen één dode en 27 gewonden.

In het naburige Slovenië is dinsdag een kerncentrale preventief buiten werking gesteld vanwege de aardbeving, meldt het Sloveens Persagentschap op Twitter. EU-president Charles Michel heeft alle nodige hulp aan Kroatië toegezegd. “We volgen de situatie in Zagreb na de verwoestende aardbeving op de voet. Onze gedachten gaan uit naar de gewonden en de werkers in de frontlinie.”

Aantal nieuwe overlijdens en besmettingen dalen verder

 © Belga

Van 23 tot 29 december werden elke dag gemiddeld 158 coronapatiënten in het ziekenhuis in ons land opgenomen. Dat is een daling met 14 procent met de week voordien. Gisteren, dinsdag 29 december, werden 199 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 201 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er nu 2.423 coronapatiënten in het ziekenhuis (dat zijn er 17 minder dan gisteren) in België. 499 (-11) onder hen liggen op intensieve zorg. 274 patiënten (-10) hebben beademing nodig.

Het gemiddelde aantal overlijdens blijft dalen. In de week van 20 tot en met 26 december overleden elke dag gemiddeld 77 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is 18 procent minder dan de week ervoor. In ons land vielen al 19.361 doden te betreuren door COVID-19.

Tussen 20 en 26 december werden per dag gemiddeld 1.801 nieuwe besmettingen bevestigd*. Dat is 29 procent minder dan de week ervoor. We blijven daarmee voor de tweede dag op rij onder de 2.000 besmettingen en dat is geleden van 30 september.

Tussen 20 en 26 december werden dagelijks gemiddeld 29.700 tests afgenomen. Dat is 23 procent minder dan de week ervoor. De positiviteitsratio* (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) daalt lichtjes, van 7,4 naar 7,2. Dat betekent dat iets meer dan 7 op de 100 afgenomen testen positief waren.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Picture: Belga)

GEMS-voorzitter Erika Vlieghe vraagt strengere controle aan de grens: “Waarom geen kamers huren in hotels om mensen te isoleren?”

Vandaag om 11:32 door lto – 

GEMS-voorzitter Erika Vlieghe vraagt strengere controle aan de grens: “Waarom geen kamers huren in hotels om mensen te isoleren?”
FOTO: RR

De GEMS-experten raden de regering aan om Belgen strenger te gaan controleren aan de grens. Die moeten nog geen negatieve coronatest kunnen voorleggen als ze het land opnieuw binnen willen, daar willen de experten nu verandering in brengen. “Waarom geen kamers huren in hotels, dat doen ze ook al in het buitenland”, stelt Erika Vlieghe, infectioloog en voorzitter van de GEMS, voor.

Er moet strenger worden opgetreden aan onze grenzen, vinden de experten. En niet alleen voor buitenlanders die ons land binnen willen, maar ook voor Belgen die naar huis willen terugkeren. Zeker nu de Britse variant in steeds meer landen opduikt. “We hadden voordien ook al onze bezorgdheid geuit over reizigers. Maar die bezorgdheid wordt nu versterkt gezien de periode, mensen komen massaal terug van vakantie. En dan is er nu ook het Britse virus. We moeten er echt alles aan doen om dat virus buiten te houden. En dat kan met behulp van strengere controles op de quarantaine én een verplichte coronatest, ook voor Belgen”, legt Vlieghe uit.

LEES OOK. Regering schiet in kramp na advies van experts om coronatest te verplichten voor terugkerende Belgen: “Huidige formulier is een grap” (+)

Coronahotels

Maar alleen gaan testen is volgens Vlieghe niet voldoende, daarom pleit ze ervoor om verblijfplaatsen te voorzien voor wie terugkeert maar thuis niet in isolatie kan blijven. “Wie een positieve coronatest heeft moet in isolatie. Bij een negatieve test moet je gewoon in quarantaine. Dat zijn twee elementen die veel strikter moeten worden opgevolgd en gecontroleerd. Want een test alleen is niet genoeg. De mensen die positief testen moeten we echt kunnen afschermen van de maatschappij om zo verspreiding tegen te gaan. Dat gaat dan over reizigers maar ook over diegenen die klein behuisd zijn. Want als binnen het gezin één persoon positief test, dan is het heel moeilijk om die te gaan isoleren.”

De oplossing volgens Vlieghe: coronahotels. “In bepaalde landen worden al kamers gereserveerd in hotels. Dit kan een oplossing zijn om mensen die positief testen te scheiden van anderen. We hadden dat eerder ook al gesuggereerd, maar dat moet natuurlijk ook georganiseerd worden. Want het zou een deel van de oplossing kunnen zijn. ”

Het advies van de GEMS-experten om strenger te gaan controleren werd gisteren overgemaakt aan minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). “Dat advies wordt momenteel in detail bekeken”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de minister.

Tien keer meer besmettingen dan officieel gezegd, zegt Chinese studie

© Aangeboden door Belga

In Wuhan, waar de coronapandemie is uitgebroken, zouden tien keer meer mensen besmet zijn geraakt dan Peking tot nu toe officieel heeft gezegd, zo blijkt uit een studie van het Chinese centrum voor ziektebestrijding.

COVID-19 is eind vorig jaar opgedoken in de centrale Chinese stad met elf miljoen inwoners. Vanaf 23 januari stond de stad 76 dagen onder quarantaine.

Volgens serologische tests, afgenomen in april en na de piek van de epidemie, was 4,43% van de inwoners van Wuhan drager van antistoffen. Wat wil zeggen dat hun organisme op de aanwezigheid van het virus had gereageerd.

Naar de bevolking toe vertaald betekent dit dat zowat 480.000 inwoners besmet zijn geraakt. Dat is bijna tien keer meer dan de 50.000 infecties die de autoriteiten hebben gerapporteerd.

Een mogeljke verklaring voor het verschil is een “onderschatting van de gevallen tijdens de chaos van eind januari en begin februari, toen veel mensen niet werden getest of de tests niet betrouwbaar waren”, zei Huang Yanzhong, gezondheidsspecialist bij de Amerikaanse denktank Council on Foreign Relations, aan het Franse persbureau AFP .© Aangeboden door Belga

Wuhan is veruit de meest getroffen stad van China, waar landelijk officieel 4.634 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Bijna 4.000 van hen kwamen uit de stad aan de Yangtse.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *