Nieuws 30

Onze Kerst en nieuwjaar-wens 2021

Kinderen tellen dan tóch mee als knuffelcontact: wat mag nu eigenlijk wel en niet vanavond aan de feesttafel?

Vandaag om 03:00doorHannes Heynderickx en Kim Clemens

Kinderen tellen dan tóch mee als knuffelcontact: wat mag nu eigenlijk wel en niet vanavond aan de feesttafel?

Kerstavond gaat dit jaar gepaard met hartverscheurende keuzes. We mogen slechts één knuffelcontact uitnodigen. Maar mag dat knuffelcontact ook zijn of haar kinderen meenemen naar de kersttafel? Nee, zo blijkt uit het antwoord van het Nationaal Crisiscentrum. “Kinderen onder de 12 tellen ook mee als knuffelcontact.”

Enkele uren voor we aan de kerstdis beginnen, staan sommige Belgen nog voor een moeilijke keuze. Wie nodigen ze dit jaar uit? Door de coronamaatregelen is immers maar één knuffelcontact buiten het gezin 

agentes staan machteloos tegenover 30 mannen op lockdownfeest in Anderlecht

Gisteren om 23:14 door Cedric Lagast | Bron: EIGEN BERICHTGEVING – 

ANDERLECHT – 

Een video toont hoe de politie in de Brusselse gemeente Anderlecht 30 mannen betrapte op een lockdownfeest, maar die reageerden weinig sportief. Ze duwden de inspectrices aan de kant, en gingen één na één op de loop. “Dit toont nog maar eens hoe moeilijk het werk in deze tijden is voor onze mensen”, klinkt het in politiekringen.

De interventie van een politie in een appartementsgebouw in Anderlecht, werd afgelopen vrijdag gefilmd door een ploeg van de Russische televisie. Twee vrouwelijke inspecteurs wandelden het gebouw door de openstaande voordeur naar binnen na een klacht over nachtlawaai, en ze troffen een groep van zo’n 30 mannen aan in de kelder.

De mannen van Afrikaanse afkomst vertelden dat ze samen waren gekomen om te rouwen na het overlijden van een vriend. Dat ging gepaard met muziek, en het drinken van alcohol. Ook een koffietafel bij een overlijden is onder de huidige omstandigheden niet toegestaan.

“Wat is dat hier met al dat volk?”, reageerde één van de inspectrices verrast. De mannen in de kelder lijken op de videobeelden weinig schuldbewust over wat ze aan het doen zijn. Integendeel: als de politie duidelijk maakt dat ze identiteitsbewijzen willen zien, worden verschillende mannen boos.

Op de loop

De video toont hoe de mannen daarna beginnen te drummen, de twee agentes aan de kant duwen en op de loop gaan. De camera filmt hoe de mannen vervolgens één voor één door de voordeur naar buiten glippen en in de nacht verdwijnen.

“Dat is nu écht, maar dan ook écht een gebrek aan respect”, reageerde één van de inspectrices woedend. “Schandalig!”

“Vijf personen beboet”

Opluchting aan beide kanten na ‘Brexmas’-akkoord, en toch is het nog niet voorbij

Vandaag om 16:29doorFrank Poosen

Opluchting aan beide kanten na ‘Brexmas’-akkoord, en toch is het nog niet voorbij
FOTO: AP

Iedereen had de hoop al opgegeven, maar kijk: op het allerlaatste nippertje is er dan toch een handelsakkoord tussen Europa en Groot-Brittannië. Zo wordt een harde brexit op 31 december vermeden. Zowel Europa als de Britten waren donderdag in de vooravond lyrisch over het kerstakkoord. “We hebben wat we wilden”, klonk aan het beide kanten. Maar toch is het nog niet voorbij.

“Alles wat we beloofd hebben aan het Britse publiek wordt door deze deal geleverd.” In de mededeling over het bereikte akkoord, kon de Britse premier Boris Johnson donderdag in de late namiddag zijn opluchting …

Ziekenhuizen: een verdubbeling is nu niet op te vangen

Vanwege de druk op de zorg roept het kabinet een harde lockdown uit. Waarom? Op het eerste oog gaat het in de ziekenhuizen beter dan in oktober of dit voorjaar. Maar wie verder kijkt, ziet dat een grote opleving van het virus rampzalige gevolgen zou hebben. ‘Verpleegkundigen zijn op. Ze trekken het niet meer.’Sander van Mersbergen15 december 2020, 7:10

BEELD ANP

De kille statistieken: op het hoogtepunt van de eerste golf (eind maart) lagen meer dan 1300 coronapatiënten op de intensive care. Nu zijn dat er 503. Toch kondigde het kabinet maandag een keiharde lockdown aan, harder nog dan die van dit voorjaar. Waar komt die urgentie plots vandaan?

1. Er zijn meer niet-covidpatiënten

Door de toestroom van coronapatiënten op de intensive cares was er veel minder ruimte voor niet-coronapatiënten. Op het dieptepunt werden slechts 300 tot 350 bedden bezet door mensen met een andere aandoening. Nu schommelt dat aantal op doordeweekse dagen tussen de 500 en 550, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De reguliere zorg blijft tijdens de tweede golf zoveel mogelijk op peil, om gezondheidsschade door andere aandoeningen te beperken. Daardoor is de laatste maanden sprake van een redelijk constante ic-bezetting van ongeveer 1000 bedden. Vóór de coronacrisis was een aantal van ongeveer 800 patiënten normaal.

Op het allerhoogste punt van de eerste golf waren meer dan 1600 ic-bedden bezet. Dat werd in goede banen geleid doordat personeel van andere afdelingen hielp op de ic. Die ‘luxe’ is er nu niet, omdat de reguliere zorg doorloopt. Ook werd parttime ic-personeel dit voorjaar waar mogelijk fulltime ingezet, werden verloven ingetrokken en werden oud-ic-medewerkers opgetrommeld. Dat gebeurt nu allemaal veel minder.

2. Het gaat niet alleen om de ic

Ander verschil met de eerste golf: omdat er betere behandelmethoden zijn, hoeven veel patiënten niet naar de intensive care. Een verblijf op de verpleegafdeling van het ziekenhuis is voldoende. Daarom geeft het een vertekend beeld als je alleen de ic-cijfers van toen en nu naast elkaar legt.

Op de verpleegafdelingen liggen nu volgens data van stichting Nice (Nationale Intensive Care Evaluatie) 1775 mensen met corona of met een coronaverdenking*. Op de top dit voorjaar waren dat er 2617. Begin november –toen de tweede golf zijn voorlopige hoogtepunt beleefde – waren 2261 verpleegbedden bezet met coronapatiënten. Dat is niet heel veel minder.

3. Er is amper manoeuvreerruimte

Als het verleden ons één ding geleerd heeft, is het dat de situatie snel kan veranderen. Op 1 oktober lagen op de verpleegafdelingen 785 coronapatiënten, en op de intensive care 184. Samen waren dat er dus nog geen duizend. De situatie op 1 november? 628 coronapatiënten op de ic, ruim 2000 op de verpleegafdelingen. Een verdrievoudiging dus, in een maand tijd.

Als zo’n ontwikkeling zich nu weer zou voordoen, zijn de gevolgen amper te overzien. De uitgangssituatie is namelijk veel minder gunstig dan begin oktober. Een verdubbeling is voor de ic’s en zeker voor de verpleegafdelingen niet op te vangen zonder de reguliere zorg grotendeels stil te leggen, een verdrievoudiging al helemaal niet. 

Daarom wordt met een bezorgde blik gekeken naar de nieuwe cijfers die dagelijks binnendruppelen. Het aantal coronabesmettingen is in een week tijd met 41 procent gegroeid. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen vanwege corona lag de afgelopen zeven dagen bijna 23 procent hoger dan een week eerder. Het kabinet wil voorkomen dat dat nog weken zo doorgaat.https://flo.uri.sh/visualisation/4625165/embed?auto=1A Flourish chart

4. De belasting is langdurig

Nog een groot verschil met de eerste golf: de duur. Dit voorjaar was de situatie korte tijd erg zorgelijk, maar twee maanden na de eerste besmetting was de situatie in de ziekenhuizen weer redelijk onder controle. Nu heeft ziekenhuispersoneel drieënhalve maand na het begin van de tweede golf nog geen enkel zicht op verlichting van de druk. Sterker nog: de drukte neemt weer toe.

Illustratief in dat opzicht is dat het totaal aantal patiënten dat met corona op de intensive care heeft gelegen, in de tweede golf inmiddels net zo groot is als het totaal van de eerste golf. Voor de verpleegafdelingen is dat aantal voor de tweede golf zelfs al 34 procent hoger dan tijdens de eerste golf, blijkt uit cijfers van Stichting Nice.

“Het is gewoon te veel aan het worden,” zegt Michel van Erp, woordvoerder van vakbond V&VN. “Verpleegkundigen zijn op, moe, willen bijkomen. Maar de feestdagen hebben ze inmiddels ook op hun buik moeten schrijven. Natuurlijk zal iedereen zijn schouders er weer onder zetten, maar op een gegeven moment is de energie ook gewoon op. Het is logisch dat het kabinet nu ingrijpt.”

Gebruikte cijfers

* Er is in dit artikel een aantal maal gekozen om cijfers van stichting Nice (Nationale Intensive Care Evaluatie) te gebruiken, en niet van het Landelijk Coördinaticentrum Patiënten Spreiding (LCPS), die in de media meestal worden gebruikt. De reden is dat Nice rapporteert over de gehele coronaperiode. LCPS rapporteert pas sinds juni op de huidige manier.

Uit Het Parool overgenomen

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *