Nieuws 29

Er zullen niet alleen boetes worden uitgedeeld voor het deelnemen aan lockdownfeestjes, ook gewone families die met te veel rond de kerstboom zitten kunnen beboet worden.  — ©  Tom Palmaers

Geen heksenjacht, maar speeltijd is voorbij: extra kerstpatrouilles in Limburg

Hasselt – 

In heel Limburg rijden op kerstavond en met Kerstmis extra politiepatrouilles rond voor het handhaven van de coronaregels. De zone Limburg Regio Hoofdstad zet vijf bijkomende ploegen in. In Lanaken en Maasmechelen draaft ook de cavalerie op. De politie voert nergens een heksenjacht, maar de speeltijd is duidelijk voorbij.

Na verontwaardiging over beeld van mensenmassa in luchthaven van Charleroi: hier gaan al die reizigers naartoe

“Waar gaan die allemaal naartoe?”, vroeg Steven Van GuchtVandaag om 03:00doorMichaël Temmerman

Na verontwaardiging over beeld van mensenmassa in luchthaven van Charleroi: hier gaan al die reizigers naartoe
FOTO: RR

“Waar gaan die allemaal naartoe?” Dat vroeg viroloog Steven Van Gucht zich af toen hij de ophefmakende foto zag van de massa passagiers die rijendik stonden aan te schuiven in de luchthaven van Charleroi. Het antwoord op zijn vraag is helaas: erg veel naar rode zones. Dat terwijl de controles op de verplichte quarantaine nog niet voor morgen zijn.

Zoals elk jaar zoekt de Belgische reiziger in de eindejaarsperiode vooral warm(er)e oorden op, zo blijkt uit een rondvraag bij de reisaanbieders. Sinds het begin van de kerstvakantie zijn duizenden landgenoten …

Britten hamsteren dit keer geen wc-papier, maar wel deze vreemde, alledaagse groente

 © AFP or licensors

Nu de invoer van Europese producten aan banden ligt, zijn veel Britten uit angst voor tekorten aan het hamsteren geslagen. Dit keer gaat het echter niet om wc-papier, maar om een weinig feestelijk, alledaags voedingsproduct. 

Een nieuwe mutatie van het coronavirus bezorgt de Britten kopzorgen. Londen, het zuidoosten en het oosten van Engeland zitten voor twee weken op slot om een verdere verspreiding in te dammen. In Europa sloten meer dan 40 landen hun grenzen voor de Britten, ons land zelfs tot het einde van dit jaar.

Ook het vrachtverkeer ligt daardoor aan banden. Vanuit Frankrijk, een land van waaruit veel export naar het VK vertrekt, is het tot woensdag officieel niet meer toegestaan. Vrachtwagenchauffeurs uit andere landen durven niet meer vertrekken uit angst om niet meer terug te kunnen keren. En dat zorgt op het Britse eiland mogelijk voor bevoorradingsproblemen van sommige importproducten uit het Europese continent. Uit angst voor tekorten zijn veel Britten daarom massaal aan het hamsteren geslagen.

“Wie hamstert dit in godsnaam?”

Aan wc-papier ditmaal geen gebrek, maar wel aan… kropsla. De bakken sla in de groentenafdelingen van Britse supermarkten zien er verrassend leeg uit, terwijl chice ingrediënten voor kerstdiners wel mooi op voorraad blijven. Ook citrusvruchten en kolen vliegen massaal over de toonbanken.

“Als er niets verandert, zullen we de komende dagen tekorten zien in de sla, bloemkool, broccoli en citrusvruchten. Dat zijn allemaal producten die in deze tijd van het jaar uit het continent worden geïmporteerd”, zegt een woordvoerder van supermarktketen Sainsbury’s.

Dat hun medeburgers een beperkt houdbare, alledaagse groente hamsteren vinden sommige Britten erg vreemd. “Wie hamstert er in godsnaam kropsla?”, kopte de Daily Star dinsdag bij beelden van lege bakken in de groentenafdeling van de supermarkt. Op Twitter spotten velen met de hamsterpaniek door hun restje sla aan woekerprijzen aan te bieden.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *