nieuws 27


Bart Tommelein houdt zijn hart vast voor feestdagen en hanteert nultolerantie: “Ook boete voor oma die haar kleinkinderen nog eens wou zien”

Vandaag om 15:32doorTim Lescrauwaet

Bart Tommelein houdt zijn hart vast voor feestdagen en hanteert nultolerantie: “Ook boete voor oma die haar kleinkinderen nog eens wou zien”
Bart Tommelein roept zijn inwoners op om de feestdagen niet met de ruime familie te vieren. FOTO: GUY PUTTEMANS

Nadat twee weekends op rij een lockdownfeestje werd stilgelegd in zijn stad doet burgemeester Bart Tommelein een oproep. Hij wil zijn inwoners vragen om de feestdagen niét met de ruime familie te vieren. De burgemeester houdt zijn hart vast voor de komende dagen en spreekt over nultolerantie. “Als we ons nu niet aan de regels houden, zitten we straks met een gigantisch probleem”, zegt hij.

“De boetes van 750 euro voor aanwezigen en 4.000 euro voor de organisator gelden ook voor gewone families die beslissen om toch samen Kerstmis of Nieuwjaar te vieren. We zullen niet enkel tegen jongeren …

Liveblog Coronavirus

LIVE Coronavirus. Volg hier alles over het coronavirus in België en de rest van de wereld

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

  • 2 minuten geledenAls Kerstmis en Nieuwjaar elkaar versterken, versoepelen we pas in maart: grafiek toont mogelijk grote impact van overtredingenVoor wie er nog aan twijfelde, op kerstmis en op nieuwjaar veel volk uitnodigen is spelen met vuur. Uit een nieuwe studie blijkt dat als zelfs maar één gezin op vijf vier mensen over de vloer krijgt, de curve onmiddellijk weer opveert. En dat het los een maand langer duurt eer we in een veilige zone zitten. “Dan zitten we met een joekel van een derde golf”, waarschuwt premier Alexander De Croo (Open VLD). Onderstaande grafiek toont hoe groot de omvang van die derde golf kan zijn, en hoe lang we dan waarschijnlijk moeten wachten op versoepelingen. LEES MEER.
  • 1 uur geledenUZ Gent start met grootschalige proeven van coronavaccin CureVacHet UZ Gent start vandaag/maandag met grootschalige proeven van het coronavaccin van de Duitse farmareus CureVac. Minstens 400 mensen zullen gevaccineerd worden met het vaccin, dat niet – zoals het Pfizer-vaccin – onder extreem lage temperaturen moet worden opgeslagen maar volgens de fabrikant stabiel bewaard kan worden in een gewone koelkast. Het CureVac-vaccin is ook goedkoper dan het Pfizer-vaccin, dat mogelijk eind deze week al wordt toegediend in Belgische woonzorgcentra.Het vaccin heeft dus een aantal troeven, onder meer op het vlak van logistiek, tegenover de kandidaatvaccins van het Amerikaanse bedrijf Pfizer of Moderna, een andere Amerikaanse speler die een vaccin klaar heeft dat ook 20 graden onder het vriespunt bewaard moet worden. Maar die laatste twee spelers zijn wel klaar voor goedkeuring door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA. Het vaccin van CureVac moet nog verder geanalyseerd worden om de veiligheid en efficiëntie wetenschappelijk te bewijzen.
  • BREAKING 1 uur geledenStijging coronabesmettingen remt licht afTussen 10 en 17 december waren er gemiddeld 2.547,3 nieuwe infecties per dag. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van de vorige periode. Een dag eerder steeg dat wekelijks gemiddelde nog met 15 procent. Dat blijkt maandagochtend uit de voorlopige cijfers van Sciensano.https://localfocuswidgets.net/5f1ae58d156e6Het aantal nieuwe overlijdens is daarentegen gestabiliseerd. In diezelfde periode zijn gemiddeld 92,7 mensen per dag gestorven aan het virus, een stijging van 0,2 procent. Dat brengt het totaalaantal doden door Covid-19 in ons land op 18.626.https://localfocus2.appspot.com/5ea9814060162Tussen 13 en 20 december is het aantal ziekenhuisopnames lichtjes gedaald (-3 procent), met een wekelijks gemiddelde van 179,3 opnames per dag.In totaal liggen 2.543 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19 (+1 procent), van wie 544 op intensieve zorgen (+1 procent).Sinds het begin van de pandemie zijn in België 625.930 besmettingen met Covid-19 geregistreerd.

Tien dagen voor de Brexit, maar Verenigd Koninkrijk nu al afgesloten: paniek in de supermarkt, chaos op de wegen

Vandaag om 11:55doorKim Clemens

Tien dagen voor de Brexit, maar Verenigd Koninkrijk nu al afgesloten: paniek in de supermarkt, chaos op de wegen
Lange files in het graafschap Kent, nu Frankrijk geen vrachtverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk toelaat. FOTO: PHOTO NEWS

Al van voor 6 uur ’s ochtends staan lange rijen voor de supermarkten. Op de snelwegen staan kilometers en kilometers vrachtwagens die het land niet uit mogen. Paniek en chaos nemen in het Verenigd Koninkrijk de overhand, nu tien dagen voor de Brexit het land al geïsoleerd zit in Europa. En dat laat zich ook bij ons voelen.

“5.50 uur. Aanschuiven voor Brexit/blokkade-toiletpapier.” Rob Allen kan er op Twitter nog grim om lachen. Hij is niet de enige die op dat ontiegelijk vroege uur staat te wachten tot de supermarkt opengaat; …

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *