Nieuws 26

Hoe moeten we deze cijfers interpreteren?

‘Brussel en Wallonië testen te weinig op COVID-19’

 T© Belga

In Brussel en Wallonië moet er dringend meer getest worden op Covid-19. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt).

België zit inmiddels bij de koplopers op het vlak van testbeleid, maar er zijn grote binnenlandse verschillen. “Brussel en Wallonië moeten opschalen”, zegt Molenberghs “Voldoende testen is een van de elementen om de transmissie van het virus te kraken.”

Het aantal testen per 100.000 inwoners ligt een pak hoger in Vlaanderen. Uitschieter is West-Vlaanderen, met 2.745 testen per 100.000 inwoners. In Vlaams-Brabant ligt dat cijfer het laagst: 2.012. In Brussel strandt dat aantal echter op 1.547. In Wallonië haalt de best scorende provincie Luxemburg amper 1.859 testen per 100.000 inwoners. Laagvlieger is Luik, met 1.268 testen.

© roger dreesen

Grote corona-uitbraak in rusthuis De Voorzienigheid: twee bewoners overleden

Bocholt – 

Er is een nieuwe uitbraak van het coronavirus vastgesteld in woonzorgcentrum De Voorzienigheid in Bocholt. Zestig bewoners en twintig medewerkers raakten besmet. Vijf bewoners worden opgevangen in het ziekenhuis, twee bewoners overleden al aan de gevolgen van het virus.Roger DreesenVandaag om 13:30

Overlegcomité buigt zich opnieuw over aanpak coronacrisis

 © Aangeboden door Belga

Het Overlegcomité, met alle regeringen van ons land, buigt zich vandaag/vrijdag opnieuw over de coronacijfers en de maatregelen die daar tegenover staan. Versoepelingen lijken niet op tafel te liggen. Of er nieuwe strengere maatregelen komen, nu de coronacijfers opnieuw in stijgende lijn gaan, is niet duidelijk.

De coronacijfers zijn niet goed. Het aantal besmettingen heeft sinds oktober een sterke duik gemaakt, maar ligt nog te hoog en toont de voorbije dagen opnieuw een stijging. Het belangrijkste punt op het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen vrijdag om 14 uur is dan ook de evaluatie van die coronacijfers. De beleidsmakers zullen er de huidige maatregelen tegen het licht houden en buigen zich over screening, vaccinatie en quarantainecontrole.

Versoepelingen lijken niet aan de orde. Dat onder meer de MR al weken aandringt op uitzonderingen voor de feestdagen, lijkt nu de cijfers weer de hoogte ingaan, van tafel. Het vorige Overlegcomité stelde voorop om pas te versoepelen als het aantal besmettingen daalt onder de 800 per dag en het aantal ziekenhuisopnames drie weken lang onder 75 per dag komt, en daar zitten we nog lang niet aan.

Of verstrengingen op de agenda staan, is ook niet duidelijk. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke sloot die woensdag in de Kamer evenwel niet uit. Hij verwees onder meer naar de striktere handhaving, met hogere boetes voor lockdownfeestjes en opgedreven controles op telewerk. “Maar er zijn ook andere maatregelen waarover moet worden nagedacht in de schoot van het Overlegcomité”, zei Vandenbroucke. Ook donderdag in de Kamer herhaalde hij dat het Overlegcomité steevast op basis van de cijfers aan de slag gaat. De minister wilde evenwel niet vooruitlopen op eventuele beslissingen.

De focus vrijdag zal dus waarschijnlijk liggen op het toepassen van huidige maatregelen en het versterken van de controle, met name op het gebied van quarantaine en testen voor mensen die terugkeren uit rode zones in het buitenland, maar ook op de plicht tot telewerken.

De vergadering van vrijdag begint om 14.00 uur in het Egmontpaleis en kan geruime tijd duren aangezien ook ander punten, zoals de Brusselse kilometerheffing, op de agenda staan.

VS over kaap van 17 miljoen besmettingen

 © Unsplash

De Verenigde Staten zijn donderdag over de kaap van 17 miljoen besmettingen gegaan. In een week tijd zijn er meer dan 1 miljoen besmettingen bijgekomen.

Op de cijfers van de Amerikaanse referentiewebsite van de Johns Hopkins University kwamen er donderdag bijna 250.000 nieuwe besmettingen en meer dan 3600 sterfgevallen door het coronavirus bij.

Vrijdagochtend (Europese tijd) stond de teller op precies 17.212.496 besmettingen en 310.782 sterfgevallen in de VS.

(Fausto by Tagtik/Source: Guardian, coronavirus.jhu.edu/ Picture: Unsplash)

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *