Nieuws 21

Geweldig hé die simpele ziel op de fiets. Zo doet hij ook zijn werk, simpel en zonder leiderschap, maar wel gehoorzaam zoals voorgeschreven door Europa hij als doorgeefluik. Hij wil misschien ook wel eerdaags stoppen met ademen om uitstoot van stikstof te verminderen!

John van Rest

Premier Rutte met de fiets naar het overleg  — ©  EPA-EFE

Ook Nederland gaat richting strengere maatregelen, winkels mogelijk voor het eerst dicht

Gaan de winkels in Nederland voor het eerst sinds de coronacrisis dicht? Het ziet er naar uit dat die plannen op tafel liggen van de regering Rutte. Zondagochtend zit het kabinet bij elkaar.Vandaag om 13:34

Ook in Nederland is er sprake van stijgende coronacijfers. Mogelijk worden bioscopen, musea en andere ‘doorstroomlocaties’ daarom gesloten. Voor het eerst komt ook de sluiting van de detailhandel op tafel. Zover was het in Nederland nog niet gekomen. Ook een verlengde kerstvakantie voor de scholen, met daarin een week thuisonderwijs, behoort tot de mogelijkheden.

Bij het informele overleg van zondag in het Catshuis zullen de meest bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel. Behalve Rutte en de vicepremiers De Jonge, Ollongren en Schouten zijn ook de ministers Hoekstra, Wiebes, Koolmees, Van Ark, Grapperhaus en Slob aanwezig. Een beslissing wordt vandaag niet verwacht. De premier plant op dinsdagavond het volk toe te spreken.

Aanleiding om nieuwe maatregelen te overwegen, is het stijgend aantal besmettingen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8.894 positieve tests gemeld bij het RIVM. Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede coronagolf. Het kabinet stelde medio oktober een gedeeltelijke lockdown in om de verspreiding tegen te gaan. Sindsdien is de horeca gesloten en zijn de toegestane groepsgroottes teruggebracht.

Medicijn bestaat al.

Huisarts en apotheker aangesproken op voorschrijven chloroquine tegen coronavirus

Nieuwsbericht | 08-04-2020 | 15:41

De IGJ heeft een huisarts uit Meijel en zijn apotheker aangesproken. De huisarts zegt bezig te zijn met een experiment tegen het coronavirus en schrijft daarom een combinatie van geneesmiddelen voor, waaronder chloroquine en azitromycine. De inspectie vindt dit een kwalijke zaak. De huisarts en apotheker handelen hiermee in strijd met de behandelrichtlijnen. Er is nog steeds geen bewezen geneesmiddel dat helpt tegen het coronavirus. En de manier waarop hij nu aangeeft te experimenteren is ook niet volgens de richtlijnen.

De inspectie heeft al eerder aangegeven dat het reumamedicijn chloroquine/hydroxychloroquine niet binnen de reguliere zorg mag worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Wanneer chloroquine niet volgens de richtlijnen wordt voorgeschreven, dreigt er een tekort voor de mensen die het echt nodig hebben.

Als de huisarts en zijn apotheker doorgaan met het voorschrijven en verstrekken van chloroquine als middel tegen het coronavirus, kan de inspectie andere maatregelen nemen, zoals het opleggen van een boete.

En hier weten ze ineens alles van behalve wat Corona covid-19 is, is ze nog niet duidelijk?

Als je weet dat HQC niet helpt of zelfs gevaarlijk is, zou je ook moeten weten wat wel helpt? Maar daar hebben ze zich nog niet over uitgelaten!

Hoewel, gedegen onderzoek hebben ze nog niet gedaan! Ze kunnen wel zeggen dat het niet goed is?

John van Rest

Risico op ernstige bijwerkingen door chloroquine en hydroxychloroquine bij coronapatiënten

Nieuwsbericht | 23-04-2020 | 11:00

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop. Met name in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij patiënten. Het Europees medicijnagentschap EMA en medicijnautoriteit CBG adviseren artsen om coronapatiënten die deze medicijnen krijgen extra goed te monitoren, in het bijzonder patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen.

Bijwerkingen bij chloroquine en hydroxychloroquine

Chloroquine en hydroxychloroquine zijn goedgekeurde medicijnen voor de behandeling van malaria en een aantal auto-immuun ziektes. Beide medicijnen zijn al lange tijd op de markt. Het is bekend dat zij hartritmestoornissen kunnen veroorzaken door invloed van de elektrische activiteit van het hart (QT-verlenging). De klachten kunnen verergeren wanneer de behandeling gecombineerd wordt met andere medicijnen, bijvoorbeeld met het antibioticum azitromycine. Deze combinatie wordt in het adviesdocument voor COVID-19 patiënten van de Stichting Werkgroep Antibiotica Beleid (SWAB) afgeraden, vanwege het effect op het hart. Daarnaast zijn lever- en nierproblemen, zenuwcelbeschadiging met epileptische aanvallen als gevolg en een laag bloedsuikergehalte bekende bijwerkingen.

Op social media lees ik dat mensen soms niet begrijpen waarom chloroquine en hydroxychloroquine niet uit voorzorg aan coronapatiënten buiten het ziekenhuis gegeven wordt. Vanwege de risico’s op ernstige bijwerkingen, is het belangrijk dat er goed en gedegen onderzoek plaatsvindt om zeker van te zijn dat het medicijn werkt en veilig is voor coronapatiënten. Daarom worden de medicijnen alleen in het ziekenhuis en onder strenge voorwaarden toegestaan.

Aldus Prof. dr. Ton de Boer, voorzitter bij het CBG.

Werkzaamheid van chloroquine en hydroxychloroquine nog onvoldoende aangetoond

Momenteel is werkzaamheid van hydroxychloroquine bij COVID-19 nog niet aangetoond. Op dit moment lopen er verschillende klinische onderzoeken naar de werkzaamheid en risico’s van chloroquine en hydroxychloroquine bij de behandeling van een corona-infectie.

Advies aan zorgverleners

  • Gebruik chloroquine en hydroxychloroquine bij COVID-19 patiënten alleen als onderdeel van een klinische studie en in lijn met de SWAB-behandelrichtlijn in Nederland.
  • Monitor COVID-19 patiënten die behandeld worden met chloroquine en hydroxychloroquine  nauwlettend, met name op hartritmestoornissen, en wees extra waakzaam wanneer de behandeling wordt gecombineerd met andere medicijnen die ook effecten op het hart kunnen veroorzaken, zoals de antibiotica azitromycine en erythromycine.  
  • Meld bijwerkingen of vermoedens van bijwerkingen bij het Bijwerkingencentrum Lareb.

Samen met het EMA en medicijnautoriteiten binnen Europa houden we de situatie goed in de gaten. Wanneer nodig ondernemen we actie.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *