Nieuws 20

Zie hier scenario van de overheid

Hoe moeten we het gaan brengen deze onzin over Coronavirus COVID-19 pandemie.

Staatsbezoek van Egyptische president al-Sisi aan Frankrijk: wapenhandel boven mensenrechten

Had u iets anders verwacht dan? Het gaat toch altijd alleen over geld!

John van Rest

Blijven dromen als u anders dacht!

 © Aangeboden door Business AM

Frankrijk rolde de rode loper uit voor de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, die door mensenrechtenorganisaties als één van de meest repressieve dictators van het Midden-Oosten bestempeld wordt. Macron gaf hem zelfs één van de hoogste Franse eretekens, de Légion d’Honneur, al probeerde hij dat volgens een duidingsmagazine te verbergen voor de Franse pers.

Het populaire actualiteitsprogramma ‘Le Quotidien’ zond woensdag een reportage uit waaruit blijkt dat de Franse media niet toegelaten waren op de ceremonie waar al-Sisi, ondanks de bezorgdheden over mensenrechtenschendingen in Egypte, de hoge onderscheiding kreeg.

Volgens ‘Le Quotidien’ was er enkel Egyptische pers aanwezig. Uit de reportage bleek dat het evenement niet in de agenda op de website van het Elysée opgenomen was. ‘Voor de eerste keer moesten we naar de webstek van een autoritair regime surfen, om te weten wat er gaande was in het Elysée’, zeiden de makers van het programma daarover.

Tijdens het twee dagen durend staatsbezoek werd al-Sisi met de grootste égards ontvangen. Het is voor Macron blijkbaar van levensbelang om het economisch-strategisch partnerschap met Caïro te behouden. Franse wapens en Rafale-vliegtuigen verkopen, daar draaide dit staatsbezoek om. Geleuter over mensenrechten zou alleen maar de aandacht afleiden.

‘Meningsverschillen over mensenrechten’

Dat bleek toch uit de persconferentie op maandag, waar wel Franse pers aanwezig was. Macron gaf toe dat er meningsverschillen waren op dat vlak.. Maar hij benadrukte onmiddellijk dat hij de wapenhandel met Caïro niet zou conditioneel zou maken aan het verbeteren van de mensenrechten in Egypte: ‘Ik zal geen voorwaarden stellen aan zaken rond defensie en economische samenwerking in verband met meningsverschillen over mensenrechten’. Macron zei ook de capaciteit van Caïro om op te treden tegen islamistisch terrorisme in de regio, niet te willen ondermijnen. Lees: Caïro heeft Franse wapens nodig.

Nu uitgelekt is dat al-Sisi één van de hoogste onderscheidingen van de Republiek te beurt valt, krijgt Macron heel wat kritiek te slikken. Zelfs vanuit zijn eigen administratie. Een anonieme Franse diplomaat zei tegen Reuters: ‘Ik heb geen idee wat we te winnen hebben bij dit bezoek.’

Sinds het aantreden van al-Sisi is Frankrijk één van de belangrijkste wapenleveranciers van het Land aan de Nijl. Volgens het defensiemagazine Meta-Défense.fr kocht Caïro in enkele jaren tijd twee Mistral helikopterdragers, een FREMM-fregat, vier GoWind-korvetten (klein type fregat) en 24 Rafale-gevechtsvliegtuigen.

Fout uit het verleden herstellen

De voorbije twee jaar staan de diplomatieke en commerciële betrekkingen tussen de twee landen echter op een op een laag pitje. Na een staatsbezoek van Macron aan Egypte in januari 2019, annuleerde al-Sisi enkele belangrijke defensieaankopen bij de Fransen. De Egyptische vraag is cruciaal voor de Franse defensie-industrie.

De reden? Tijdens zijn persconferentie in de Egyptische hoofdstad op 28 januari 2019, las Macron zijn ambtgenoot de les over het maatschappelijk middenveld en de mensenrechten. Hij zou al-Sisi daarvan niet op voorhand verwittigd hebben. De voormalige generaal kon er volgens ingewijden niet mee lachen. ‘Je spelt de farao niet de les bij hem thuis zonder hem te waarschuwen’, zei een hooggeplaatste zakenman uit de wapenindustrie destijds tegenover het magazine La Tribune. Het betekende het (voorlopige) einde van de geprivilegieerde wapenrelatie met Frankrijk.

Je spelt de Farao niet de les bij hem thuis zonder hem te waarschuwen.Franse wapenindustrieel in de kwaliteitskrant La Tribune.

Het lijkt erop dat Macron die ‘misstap’ met de overdreven opgeluisterde ontvangst van de Egyptische leider wil uitwissen. Wedden dat er binnenkort enkele lucratieve wapencontracten uit de bus komen?

‘Blanco cheque voor onderdrukking’

Volgens mensenrechtenorganisaties is kritiek op de overheid en een vrije perswerking onmogelijk in Egypte, sinds de voormalige generaal met een staatsgreep van het leger aan de macht kwam in 2013.

Amnesty International zegt in een recent rapport dat minstens 39 journalisten gearresteerd werden in Egypte, op beschuldiging van zaken zoals ‘fake news verspreiden’, en misbruik van sociale media’.

Begin deze maand veroordeelde Amnesty ‘de gruwelijke executiegekte’ die plaatsvindt in het land. In oktober en november alleen al rapporteerde de ngo 57 executies door de Egyptische overheid. Dat is bijna het dubbele van het aantal dat in heel 2019 werd geregistreerd.

Ook Human Rights Watch is kritisch over de ontvangst van het autoritaire staatshoofd. ‘Emmanuel Macron geeft de facto een blanco cheque aan de meedogenloze onderdrukking van de civiele maatschappij door Sisi’s regering, en keert zijn eigen beloften de rug toe’, zegt Bénédicte Jeannerod, de directeur van de Franse afdeling van de mensenrechtenorganisatie.

HA HA HA HA is me DAT even lachen, die topman toch!

Topman Unilever is verbaasd over vijandigheid rond verhuizing uit Nederland naar VK

 © Aangeboden door Belga

De topman van Unilever, Alan Jope, is verbaasd over alle ophef en vijandigheid in Nederland rond de verhuizing van het bedrijf naar het Verenigd Koninkrijk. Een “juridische, papieren” keuze voor één nationaliteit werd geïnterpreteerd als een “vertrek”, terwijl het hoofdkwartier van de voedseldivisie gewoon in Nederland blijft, zegt hij zaterdag in het FD.

“Er gaat geen baan in Nederland verloren. Er verhuist geen bestuurder uit Rotterdam. Er wordt geen euro minder geïnvesteerd in Nederland. Ons Food Innovation Center in Wageningen blijft. Onze notering aan de AEX ook. Toen de unificatie rond was, sloegen we de gong in Amsterdam, niet in Londen. Het voelt alsof ik me aan het verantwoorden ben, maar er verandert echt níets”, aldus Jope.

Tot overmaat van ramp kreeg het “vertrek dat geen vertrek is” ook nog een andere lading in de Nederlandse publieke opinie, zegt Jope. “Als je de commentaren leest, lijkt het soms alsof Unilever Nederland verlaat om fiscale redenen. Maar het heeft niets met belastingen te maken, helemaal niets. Dit is een belangrijke strategische stap. Eén nationaliteit maakt grote overnames en afsplitsingen gemakkelijker. Daarom willen we al decennia onze nu negentig jaar oude bedrijfsstructuur aanpassen. Eerst hebben we geprobeerd een Nederlands bedrijf te worden. Dat is niet gelukt. Dus doen we het zo. Dat is alles.”

Volgens Jope heeft het wetsvoorstel van GroenLinks de toon van de discussie compleet veranderd. GroenLinks wil dat bedrijven die naar landen zonder dividendbelasting vertrekken, eerst afrekenen met de Nederlandse fiscus. “We hebben er heel serieus naar gekeken en de beste juridische en financiële adviseurs ingehuurd. Maar het wetsvoorstel is strijdig met veel internationale verdragen. Ook de raad van state gaf een uitgesproken negatief advies. Uiteindelijk geloven we niet dat dit een levensvatbaar voorstel is. Dus hebben we na intensieve gesprekken de knoop doorgehakt.”

Sinterklaas besmet minstens 45 mensen in woonzorgcentrum

 Tagtik 53 min geleden45 bevestigde besmettingen in woonzorgcentrum Mol na sinterklaasbezoekDe Wever wil in 2024 confederaal besturen met PS© Belga

In een woonzorgcentrum in Mol hebben ze een loopje genomen met de coronamaatregelen. Zonder het gemeentebestuur in te lichten heeft het wzc Sinterklaas uitgenodigd. Bovendien heeft die alle 150 bewoners bezocht in hun kamer. Nu blijkt dat de man positief heeft getest op Covid-19 en een superverspreider is. Hij heeft al minstens 45 bewoners besmet. De sint was de zoon van een van de bewoners.

Volgens burgemeester Wim Caeyers (CD&V) gaat het om “een inschattingsfout van het woonzorgcentrum”. Sinterklaasactiviteiten waren namelijk verboden en het woonzorgcentrum van de groep Armonea heeft op voorhand niet overlegd met de crisiscel. Volgens de gemeente waren sinterklaasactiviteiten verboden en had het woonzorgcentrum van de groep Armonea vooraf niet overlegd met de crisiscel. “Anders had er een negatief advies gevolgd.”

De man heeft volgens de Antwerpse gouverneur Cathy Berx elke kamer apart bezocht. De directie van het wzc spreekt dit echter tegen. Hij zou uitsluitend in de gemeenschappelijke ruimtes geweest zijn, waaronder de zithoeken. Daar hield hij steeds afstand van de bewoners. Hij bleef nergens langer dan enkele minuten en zowel hij als de bewoners droegen een mondmasker. Er zouden ook geen cadeautjes overhandigd zijn. (Skwadra by Tagtik/Source: HLN)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *