Nieuws 19

Eén op de zeven werknemers tijdelijk werkloos in november

 © Aangeboden door Belga

Veertien procent van de werknemers in de privésector, ongeveer één op de zeven, was in november minstens één dag tijdelijk werkloos. Het aantal dagen tijdelijke werkloosheid (5,3 procent) lag dubbel zo hoog als in oktober, maar bedroeg slechts een vierde van het dieptepunt van de coronacrisis in april. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van sociaal secretariaat SD Worx.

Arbeiders waren in november het zwaarst getroffen met 7,1 dagen tijdelijke werkloosheid op 100 theoretisch te werken dagen, in vergelijking met 4,6 procent in oktober. Bij bedienden steeg dat cijfer van 1,8 naar 4,5 procent.

“Het aandeel tijdelijke werkloosheid in november is een kwart van dat van april”, zegt Jean-Luc Vannieuwenhuyse van het kenniscentrum van SD Worx. “Veel bedrijven hebben zich in de tweede golf dan ook anders georganiseerd, met een ander aanbod of andere verkoopkanalen. De grootste klappen zijn voor de kappers en de de schoonheidszorgen (79,8 procent tijdelijke werkloosheid) en de verkopers in niet-essentiële winkels. Ook de podiumkunsten en de luchtvaartsector hebben het nog steeds zwaar.”

Omdat de maand november startte met twee weken schoolvakantie, komt het aandeel vakantie op 10,3 procent. Het (kortdurend) ziekteverzuim blijft beperkt tot 2,3 procent, 15 procent lager dan in november vorig jaar.

SD Worx berekende de cijfers aan de hand van de meest recente loongegevens van 70.000 werkgevers en bijna 1 miljoen Belgische werknemers in de privésector.

Coronavaccin Sanofi en GSK pas voor eind 2021: werkt niet goed bij ouderen

 © Aangeboden door Business AM

De ontwikkeling van het coronavaccin van Sanofi en GSK loopt vertraging op. Uit de testresultaten blijkt dat het vaccin niet het gewenste effect heeft op ouderen.

Sanofi en GSK laten in een persbericht weten dat hun coronavaccin waarschijnlijk tegen het einde van 2021 beschikbaar zal zijn. De oorspronkelijke doelstelling was midden 2021. De farmaceuten zien zich genoodzaakt om een stap terug te zetten omdat het vaccin enkel bij jongeren tussen 18 en 49 jaar een goede immuunrespons opwekte. Bij ouderen was die respons veel te laag.

Vaccin verder aanpassen

‘De resultaten zijn niet zoals verhoopt. Toch zijn we ervan overtuigd dat we robuuste immuunrespons kunnen opwekken’, laat Roger Connor, voorzitter van GSK Vaccines weten.

Daarom wil de ontwikkelaars het vaccin nu verder aanpassen. Het aangepaste vaccin is al getest op apen. De farmaceuten hopen dat ze in februari een nieuwe fase 2-studie kunnen starten om vervolgens in het derde kwartaal te kunnen overgaan tot een fase 3-studie. Dat is in principe de laatste fase voor een vaccin wordt goedgekeurd.

300 miljoen dosissen voor Europa

Europa heeft zo’n 300 miljoen dosissen besteld van het vaccin. Ons land heeft momenteel nog geen vaccins besteld bij Sanofi en GSK. Wij hebben een overeenkomst lopen met AstraZeneca, Johnson & Johnson, Pfizer – BioNtech, Curevac en Moderna.

De Belgische vaccinatieplannen komen dus niet in gevaar door deze vertraging en kunnen zoals gepland begin volgend jaar van start gaan. In ons land wordt het Pfizer-vaccin gebruikt bij de eerste vaccinaties.

Bijtelling bestelauto door ontbreken kilometeradministratie

4 december 2020 DOOR MICHEL HALTERS LEAVE A COMMENTemissievrije zone bestelbus; tegemoetkoming ondernmers

Rechtbank Den Haag vindt het terecht dat de inspecteur een bijtelling voor privégebruik van een bestelauto in aanmerking heeft genomen. De ondernemer kan geen sluitende kilometeradministratie of andere bewijsmiddelen overleggen waaruit blijkt dat minder dan 500 km privé is gereden.

Een transportondernemer had voor de werkzaamheden in zijn onderneming een bestelauto. Nadat de Belastingdienst een onderzoek had ingesteld naar het privégebruik van de bestelauto een navorderingsaanslag. In deze aanslag was een bijtelling van 25% van de cataloguswaarde van de bestelauto opgenomen.

Verweer transportondernemer

Bij Rechtbank Den Haag is in geschil of de inspecteur terecht een bijtelling in aanmerking heeft genomen voor de bestelauto. De ondernemer stelt dat de bestelauto een zogeheten bakwagen is. Deze kan de ondernemer alleen gebruiken voor goederenvervoer. Bovendien parkeert de ondernemer de bestelauto na iedere werkdag buiten de woonwijk op een afgesloten terrein of loods. De ondernemer haalt dan vervolgens de bestelauto de volgende dag weer op.

Ontbreken kilometerregistratie fataal

De rechtbank stelt vast dat de ondernemer geen rittenregistratie of ander bewijsmiddel heeft overgelegd waaruit de gereden zakelijke kilometers en privékilometers kan worden afgeleid. De ondernemer heeft met zijn verklaring volgens de rechtbank niet overtuigend aangetoond dat alleen sprake is geweest van zakelijk gebruik van de bestelauto. De bijtelling voor privégebruik is dan ook terecht. De verwijzing naar de website van de Belastingdienst kan de ondernemer ook niet baten. Aan de algemene voorlichtende informatie op die website kan de ondernemer geen in rechte te beschermen vertrouwen ontlenen.

Wet: art. 3.20 Wet IB 2001

Plots dalen de coronacijfers niet meer: Geert Molenberghs legt uit waarom, en kijkt toch hoopvol naar toekomst

Vandaag om 12:02doorTommy Huyghebaert

 Plots dalen de coronacijfers niet meer: Geert Molenberghs legt uit waarom, en kijkt toch hoopvol naar toekomst
FOTO: EPA-EFE

In bijna alle Vlaamse provincies stijgt het aantal dagelijkse coronabesmettingen opnieuw, en ook het aantal ziekenhuisopnames daalt nog amper. De cijfers doen dus niet waar we op hopen, en daar zijn verschillende verklaringen voor. Maar toch durft biostatisticus Geert Molenberghs met lichte hoop naar de toekomst te kijken. “Toch als we ons allemaal zeer goed aan de regels houden.”

“Nationaal is er een stagnatie van nieuwe besmettingen én van het aantal

Ik denk dat we ons allemaal druk maken over zaken die we zelf niet in de hand hebben. Laten we gewoon weer gaan leven! Wist u dat voordat de mens er was op aarde er al virus was! En willen wij dit nu zelf terugdringen, denk toch eens na? Als dit zou kunnen was de wereld zo niet geschapen!

God is er ook nog.

John van Rest

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *