Nieuws 18

Onze smartphonedata verraden ons: Belgen verplaatsen zich steeds meer, waardoor virologen misschien het ultieme wapen moeten bovenhalen

Wat is hieruit af te leiden? Dat de Belgen zich steeds meer verplaatsen?

Heeft te maken met GSM-camera’s en andere observatie middelen.

We worden in de gaten gehouden nog veel meer dan we nu zelfs nog maar kunnen bedenken, de vraag is? Willen we dit allemaal over ons heen laten gaan? Wordt het nu eens tijd dat we opletten met wat er met ons gebeurt en wat er wordt geëxperimenteerd met ons.

Hoelang zijn we nog vrij of is het nu al voorbij? Ik denk het niet, we zitten in een systeem. Probeer je daarvan los te maken anders kan het wel eens voor jou te laat zijn!

Ik vraag iedereen om zelf goed op te letten en niet alles voor zoete koek te nemen. We zijn voor onszelf verantwoordelijk. Niet de overheid of andere machtsinstellingen zijn ons de baas.

John van Rest

Nu begin ik toch een beetje ongerust te worden Dus let goed op en gebruik uw gezonde verstand!

John van Rest

Bill Gates doneert kwart miljard voor strijd tegen coronavirus

 3 uur geledenBill Gates doneert kwart miljard voor strijd tegen coronavirus‘Nultolerantie tijdens kerstperiode in West-Vlaanderen’© Aangeboden door Belga

Microsoft-baas Bill Gates en zijn vrouw Melinda doneren 250 miljoen dollar, omgerekend rond de 200 miljoen euro, om het coronavirus te bestrijden. Het geld is bedoeld voor het ontwikkelen van goedkope en makkelijk te leveren vaccins en behandelingen.

“We hebben nieuwe medicijnen en meer potentiële vaccins dan we aan het begin van het jaar hadden kunnen verwachten, maar deze innovaties kunnen alleen levens redden als ze verspreid worden over de wereld,” aldus Bill Gates.

Het is de grootste donatie van de Gates Foundation tot nu toe. De steenrijke filantroop heeft via zijn stichting al bijna 1,5 miljard euro in de bestrijding van het coronavirus geïnvesteerd.

“Of iedereen beter wordt, hangt af van de daden van wereldleiders en hun toewijding om testen, behandelingen en vaccins te leveren aan de mensen die ze nodig hebben”, zei Melinda Gates. Een deel van de donatie zal worden besteed aan de levering van tests en vaccins in armere landen in Afrika beneden de Sahara en in Zuid-Azië.

Organisaties in de zogeheten People’s Vaccine Alliance, waaronder Oxfam Novib en Amnesty International, waarschuwden gisteren voor een vaccin-achterstand in arme landen. Negen op de tien mensen in 69 armere landen dreigen volgend jaar een vaccin tegen het coronavirus mis te lopen. Rijke landen zouden daarentegen zoveel vaccins hebben gereserveerd, dat ze hun bevolking na goedkeuring drie keer kunnen inenten.

Onze smartphonedata verraden ons: Belgen verplaatsen zich steeds meer, waardoor virologen misschien het ultieme wapen moeten bovenhalen

 Baptiste Lambert 3 uur geledenTrump-advocaat Giuliani verlaat ziekenhuis na coronabesmetting‘Nultolerantie tijdens kerstperiode in West-Vlaanderen’© Aangeboden door Business AM

Het is een artikel van de Franstalige krant Sudpresse dat de kat de bel aanbond. We verplaatsen ons steeds meer, en dat kan leiden tot een maatregel die zijn doeltreffendheid heeft bewezen in Frankrijk en Italië: het beperken van de bewegingsvrijheid.

Sinds enkele dagen dalen de coronacijfers nog nauwelijks. Het aantal hospitalisaties en besmettingen is zelfs opnieuw aan het stijgen. Het versoepelen van de regels voor Kerstmis is nu zeker een luchtspiegeling.

Op deze manier zijn de targets die minister van Volksgezondheid Franck Vandenbroucke (sp.a) vooropstelde bij het laatste Overlegcomité nog zeer veraf. Toen zei hij dat er pas over versoepelingen kan gepraat worden, wanneer er minder dan 800 besmettingen en minder dan 75 hospitalisaties per dag zijn.

‘Ergste moet nog komen’

Volgens de projecties van de expertengroep, zouden we die doelen tegen half januari moeten bereikt hebben. Maar door de barslechte coronacijfers – op dit moment is enkel het aantal overlijdens aan het dalen – overwegen de experts een strikte lockdown doorheen de maand februari. Dat zegt Yves Van Laethem, de interfederale woordvoerder voor de corona-aanpak in ons land. Enkele dagen geleden zei viroloog Marc Van Ranst nog in De Morgen dat ‘het zwaartepunt van de crisis nog moet komen’. Hij werd toen beschuldigd van het dramatiseren van de situatie.

De sleutel om de cijfers opnieuw te doen dalen is het beperken van de contacten. Maar onze smartphonegegevens verraden dat we dat te weinig doen, zoals de grootste krant van Franstalig België schrijft. De Belgen verplaatsen zich steeds meer. Een eerste (logische) stijging van de verplaatsingen was te zien bij de opening van de scholen, en de andere bij de heropening van de niet-essentiële handelszaken. Maar wie verplaatsing zegt, zegt logischerwijs meer contact.

Ultieme wapen

Voor Geert Molenberghs, biostatisticus aan de KU Leuven en lid van Celeval, ligt het beperken van bewegingsvrijheid op tafel bij de virologen. Dat zegt hij in Het Laatste Nieuws. Dat werd volgens hem al besproken tijdens het Overlegcomité van eind oktober, maar het werd toen afgewezen. Volgens de wetenschapper is het echter een wapen dat zijn doeltreffendheid al bewezen heeft. Het zou gaan om een perimeter voor iedere burger van 20 tot 30 km van huis, of misschien zelfs één van 5 tot 10 km.

Woordvoerder Van Laethem erkent dat deze maatregel effectief is, maar realiseert zich dat het moeilijk wordt om hem af te dwingen. Een vraag die terugkeert bij elke nieuwe regel: is het de moeite om hem in te voeren, als hij toch niet gerespecteerd wordt? Politici en wetenschappers beseffen echter dat als een meerderheid van de bevolking een nieuwe maatregel volgt, dat voldoende is om een impact te hebben op de cijfers.

Voorlopig lijkt het onwaarschijnlijk dat de politici deze onpopulaire maatregel durven te nemen. De Franstalige liberalen zouden zelfs al de bubbel opengooien voor Kerstmis. Raken aan de bewegingsvrijheid is nog een veel groter taboe. Op 18 december zullen we meer weten, dan vindt het volgende Overlegcomité plaats.

The post Onze smartphonedata verraden ons: Belgen verplaatsen zich steeds meer, waardoor virologen misschien het ultieme wapen moeten bovenhalen appeared first on Business AM.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *