Nieuws 17

Corona maakt opmars op het werk

 © Aangeboden door Belga

We weten dan toch waar we tegenwoordig besmet geraken. In vier op de vijf gevallen gebeurt dat in familiale kring. Maar ook in de bedrijven stijgt het aantal besmettingen nu week na week. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

De kranten wijzen er op dat er sinds oktober wel degelijk aan clusteronderzoek en bronopsporing wordt gedaan. Zo rapporteren de regio’s wekelijks clusters die geregistreerd zijn binnen gezinnen, rusthuizen, scholen, bedrijven en ‘in de gemeenschap’, goed voor ongeveer een derde van alle besmettingen in ons land. Van alle andere kennen we de bron niet. De laatste actuele data dateren van de periode tussen 23 november en 29 november. Vlaanderen telde toen 8.780 besmettingen. Van een kleine 40 procent of welgeteld 3.484 besmettingen kennen we nu dus ook de bron.

Wat altijd voor waar werd aangenomen, blijkt ook waar: we steken elkaar het meest aan binnen gezins- en familieverband. Maar, opvallender: ook het aantal positieve gevallen in bedrijven stijgt. Het gaat ‘maar’ om 5,5 procent van het totale aantal besmettingen, maar er wordt met veel minder woorden over gerept dan het risico in scholen. In Vlaanderen ging het in die laatste week van november om 192 besmettingen. Een week eerder waren dat 79 besmettingen of meer dan de helft minder. De cijfers stijgen wekelijks in bijna alle provincies. Oost-Vlaanderen staat ‘op kop’ met 87 besmettingen op de werkvloer.

Viroloog Marc Van Ranst kent de cijfers, maar wil zeker geen heksenjacht ontketenen. “Ik heb hier akte van genomen, ja, maar we mogen niet zeggen dat het de bedrijven zijn waar het nu foutloopt. Het valt wel mee hoor, als je de cijfers vergelijkt met het totale aantal besmettingen.

Pfizer geeft bijsluiter van vaccin vrij: wat zijn de bijwerkingen en waarom wacht je na prik best twee maanden voor je aan kinderen begint?

Vandaag om 06:00doorKim Clemens

Pfizer geeft bijsluiter van vaccin vrij: wat zijn de bijwerkingen en waarom wacht je na prik best twee maanden voor je aan kinderen begint?
FOTO: PHOTO NEWS

Het coronavaccin van Pfizer veroorzaakt bij de meeste gevaccineerden bijwerkingen, maar die zijn doorgaans mild. Dat blijkt uit de bijsluiter voor artsen, gepubliceerd door de Britse overheid. Toch is het voor zwangere vrouwen niet aan te raden. Meer nog: na de tweede dosis wachten vrouwen best twee maanden vooraleer ze aan kinderen beginnen.

Nu de vaccinaties in Groot-Brittannië zijn gestart, brengt de Britse overheid ook een uitgebreide bijsluiter naar buiten. Niet onbelangrijk, aangezien het Pfizer-vaccin ook in België gebruikt zal worden …

Pfizer en BioNTech werken aan vaccin dat bewaard kan worden bij gemiddelde temperaturen

 © Aangeboden door Belga

Het Duitse bedrijf BioNTech en de Amerikaanse farmaceut Pfizer werken aan een nieuwe versie van hun vaccin dat niet bij temperaturen van -70 graden bewaard moet worden. Dat zei Pfizer-topman Albert Bourla vandaag op een persconferentie in Genève.

Bourla verklaarde verder dat het vaccin dat momenteel wordt verspreid, wordt vervoerd in dozen die geen externe koeling nodig hebben. BioNTech en Pfizer willen dit jaar 50 miljoen dosissen van het vaccin produceren en 1,3 miljard volgend jaar.

We besmetten elkaar vooral in familiale kring

 © Belga

Uit de rapporten die Vlaanderen, Brussel en Wallonië elke week maken over de clusters van coronabesmettingen weten we waar mensen besmet worden met het coronavirus. Daarover rapporteert Het Laatste Nieuws voor het eerst in zijn woensdageditie.

Uit de laatste cijfers, die van de periode tussen 23 en 29 november, blijkt dat in bijna 40 procent van gevallen de bron van besmetting gekend is uit de gegevens die onder meer contactspeurders, gezondheidsinspecteurs, arbeidsgeneesheren of CLB-artsen verzamelen.

In 83,4 procent van de gevallen gebeurt de besmettingen binnen de familiekring, in 5,8 procent in woonzorgcentra, in 5,5 procent in bedrijven, in 1,9 procent in de scholen, in 0,05 procent in bijeenkomsten zoals begrafenissen of feestjes. In 3,2 procent gaat het om besmettingen in diverse omstandigheden zoals sportclubs of evenementen.

(Fausto by Tagtik/Source: HLN/Picture: Belga)

Raad van State: ‘Erediensten moeten deels doorgaan’

 © Aangeboden door Business AM

Het totaalverbod op erediensten gedurende de coronapandemie is disproportioneel. Dat heeft de Raad van State beslist in kortgeding.

Sinds de tweede lockdown mogen erediensten, zoals huwelijken, nog doorgaan, maar er mogen maximum 40 personen in het gebouw zijn. Voor grote religieuze feesten, zoals Kerstmis of het Joodse Chanoeka dat ook in december plaatsvindt, is dat een groot probleem. Maar ook de misvieringen en dagelijkse gebedsdiensten mogen niet doorgaan, volgens de regering.

Disproportioneel

Dat totaalverbod wordt nu verworpen door de Raad van State, het hoogste rechtscollege in ons land. Zij oordelen dat de maatregelen van de regering buitenproportioneel zijn in verhouding tot het gezondheidsrisico dat ze stellen.

‘Er is een disproportionele beperking van de vrijheid van eredienst doordat de overheid zelfs niet in de mogelijkheid heeft voorzien om de collectieve uitoefening van de eredienst ten minste – bij wijze van uitzondering en onder voorwaarden – te laten plaatsvinden in bepaalde gevallen, eventueel enkel op aanvraag met opgave van plaats en tijdstip’, staat er te lezen in het oordeel.

Dit is nog een uitspraak in kortgeding, die ten gronde moet nog gebeuren, maar het is erg onwaarschijnlijk dat de Raad daar een ander oordeel velt.

Veiligheidsmaatregelen

Dat wil niet noodzakelijk zeggen dat kerken, moskeeën en tempels opnieuw opengaan zoals voor de coronapandemie. Maar vanaf 13 december zal er wellicht een versoepeling zijn, die de geloofsgemeenschappen moeten laten overeenstemmen met de veiligheidsmaatregelen. Dat bevestigt ook de advocate van de klagers, Elke Cloots, aan de VRT. ‘Dat zal gebeuren op een veilige manier, met de maatregelen die de minister samen met de gemeenschappen zal uitwerken.’

Die minister, in dit geval Vincent Van Quickenborne (Open VLD), zal op donderdag samenzitten met de geloofsgemeenschappen. Zij gaan samen op zoek naar een werkbare oplossing, die het evenwicht tussen godsdienstvrijheid en de volksgezondheid moet bewaren.

Deze fietshelm wordt geniale airbag

Deze fietshelm wordt geniale airbag

©TAGMAG Deze fietshelm wordt geniale airbag

Een airbag kan echt levens redden. Hetzelfde geldt voor een fietshelm. En wat als je die twee nu eens combineert? Dat dachten ook de mannen achter de Hövding 3 Airbag Helmet.

Deze design-fietshelm verandert automatisch in een geniale airbag van zodra die een val detecteert, maar pas op, het is geen goedkope grap. Als je zo’n veilige Airbag Helmet in huis wil halen ben je al snel zo’n 300 euro kwijt.

Maar hoe werkt het net? Wel, je draagt de speciale helm eigenlijk rond je hals. Het lijkt dus eigenlijk op een sjaal. Hiermee is het een soort onzichtbare helm. In de video hieronder kan je perfect zien hoe het in z’n werk gaat.

Misschien nog een leuk en veilig cadeau voor Kerstmis? 😉

‘Elke 17 seconden sterft iemand aan corona in Europa’

 © Facebook

Elke 17 seconden sterft een persoon in Europa als gevolg van een besmetting met Covid-19. De Europese Commissie maakt deze trieste statistiek bekend via social media.

De Europese Commissie steunt de coronamaatregelen in de EU-lidstaten om ook tijdens de winter gezond te blijven in afwachting van een coronavaccin en het einde van de coronapandemie. De Europese Commissie helpt in de EU bij testing en contact tracing, het zich houden aan gevraagde afstand en het beperken van sociale contacten, veilig reizen, zorgcapaciteit en personeel, moeheid tegenover de pandemie en mentale gezondheid, en de nationale vaccinatiestrategie.

“We weten dat we dit virus kunnen verslaan, maar geen enkel land kan dit alleen doen”, roept de Europese Commissie op tot samenhorigheid.

(Skwadra by Tagtik/Picture: Facebook)

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *