Nieuws 13

Belgische kappers houden ludieke protestactie

 © Aangeboden door Belga

Heel wat Belgische kappers houden vandaag een ludieke protestactie. Met de actie willen ze hun ontevredenheid uiten over het feit dat hun zaak nog altijd gesloten moet blijven in het kader van de coronamaatregelen. Deelnemende kappers zullen om 12.15 uur voor hun kapsalon het haar van een oefenpop knippen bij wijze van protest. Volgens de beroepsvereniging coiffure.org nemen minstens 400 Belgische kappers deel aan de actie.

Kappers houden in het hele land een ludieke protestactie om aan te geven dat het niet vijf voor twaalf is maar vijftien na twaalf. Daarom zullen kappers symbolisch om 12.15 uur een oefenpop knippen voor hun kapsalon. Kappers nodigen hun klanten ook uit om hen te steunen met de hashtag #ikwilnaardekapper of #jeveuxmoncoiffeur. Volgens coiffure.org is de actie noodzakelijk omdat het water de kappers aan de lippen staat. “In een bevraging stelt 74 procent van de kappers dat de huidige crisis een bedreiging vormt voor hun onderneming. De steunmaatregelen die er zijn in Vlaanderen en Wallonië zijn onvoldoende om de vaste kosten te dekken. In Brussel zijn er nog altijd geen steunmaatregelen”, klinkt het. De kappers willen dan ook zo snel mogelijk heropenen.

Daarnaast willen de Belgische kappers meer financiële steun om de crisis te kunnen overbruggen. Ook vragen ze de overheid om een oplossing te zoeken voor de oneerlijke concurrentie die momenteel heerst. “Uit een enquête van 1.840 kappers, barbiers en haarwerkers blijkt dat 81 procent van hen al benaderd werd om klanten te kappen achter gesloten deuren. Ook verliezen de Belgische kappers heel wat klanten aan de buurlanden. Als we niet snel kunnen openen, zullen de mensen zich over de grens laten knippen”, aldus Jef Vermeulen, voorzitter van Coiffure.org.

Beroepsvereniging coiffure.org roept alle overheden op om steunmaatregelen te voorzien ten bedrage van 30 procent van de omzet van het kapsalon, in dezelfde periode vorig jaar. Verder vragen de kappers een btw-verlaging op diensten en de kwijtschelding van de RSZ van het vierde kwartaal, aangezien de kappers in totaal al een kwartaal moesten sluiten.

“Europese bossen zouden dubbel zoveel CO2 kunnen absorberen”

Uit een nieuw onderzoek van het Duitse onafhankelijke onderzoeksinstituut Naturwald Akademie blijkt dat de bossen in de Europese Unie elk jaar dubbel zoveel CO2 kunnen absorberen, op voorwaarde dat er jaarlijks een derde minder hout gekapt worden. Dat zou tevens dan ook de biodiversiteit ten goede komen.

“De Europese bossen zouden een uitstekende verdedigingslinie kunnen zijn tegen klimaatverstoring, maar het potentieel wordt verspild naarmate er meer bomen gekapt worden voor het produceren van energie”, vertelt Greenpeace EU-bosactivist Sini Erajaa. “De EU zou de Europese bossen moeten herstellen en beschermen, maar in plaats daarvan stimuleert ze de vernietiging ervan”, klinkt het.

Op dit moment wordt nog 77 procent van de jaarlijkse groei in Europese bossen geoogst, een groot deel daarvan is houtkap. Volgens de studie van het onafhankelijke onderzoeksinstituut kan het beter en slimmer. De hoeveelheid CO2 dat deze bossen absorberen, kan immers verdubbeld worden als daar maar 50 procent van wordt gekapt. Elk jaar zouden de EU-bossen dan 487,5 miljoen ton CO2 kunnen absorberen, nu is dat nog maar 245,4 miljoen ton. Greenpeace onderstreept wel dat de trend helaas de tegenovergestelde richting uitgaat, aangezien de oogst tussen 2000 en 2018 ongeveer met 20 procent gestegen is.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Nuluitstoot levert Costa Rica miljarden op

 © Pixabay

De transitie naar nuluitstoot in Costa Rica levert de economie van het land in Centraal-Amerika 41 miljard dollar aan netto voordelen op in de komende dertig jaar. Het gaat onder meer om besparingen in energieverbruik en gezondheidszorg.

Costa Rica wil een voorbeeld zijn voor de wereld, stellen President Carlos Alvarado en milieuminister Andrea Meza. Costa Rica is een pionier als het gaat om het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot. De weg naar nuluitstoot is onderdeel van een langetermijnplan. Met het decarbonisatieplan uit 2019 wil het kleine land met 5 miljoen inwoners een netto nuluitstoot bereiken tegen 2050: er mag dan niet meer CO2 uitgestoten worden dan er geneutraliseerd kan worden.

Door voor het behoud en de uitbreiding van zijn tropische regenwouden en stimulansen voor duurzame landbouw en ecotoerisme te kiezen, bekomt Costa Rica heel wat voordelen. Costa Rica kiest onder meer voor het energiezuiniger maken van gebouwen, recyclage van afvalwater, een overstap op elektrische auto’s en elektrisch openbaar vervoer en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon. Dat is ook zeer goed nieuws voor de volksgezondheid. “Het minimaliseert de gevolgen van luchtvervuiling, een van de belangrijkste oorzaken van ziekenhuisopnames van kinderen en ouderen in ons land. Dit is de juiste weg om te volgen”, stelt de president.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties kunnen Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied 621 miljard dollar besparen en 7,7 miljoen permanente banen creëren als ze hun energie- en transportsector tegen 2050 klimaatneutraal maken.

(Skwadra by Tagtik/Source: Bosplus/Picture: Pixabay)

Als overheidssteun wegvalt 50.000 bedrijven failliet”

 © Pixabay

De komst van het coronavaccin leidt tot hoop en optimisme: er is eindelijk terug zicht op een terugkeer naar een (nieuw) normaal leven. De gevolgen van de coronacrisis zullen echter dat optimist temperen: als de steunmaatregelen van de overheid om bedrijven en de economie draaiende te houden wegvallen, dreigt een sociaal bloedbad.

“Wij hebben vastgesteld dat zich 50.000 faillissementen kunnen voltrekken. Niet in een keer: het wordt een zich langzaam voltrekkende tsunami die zich over maanden en zelfs jaren kan uitspreiden”, zo voorspelt Eric Van den Broele van onderzoeksbureau Graydon bij VRT NWS.

Graydon becijferde dat 80 miljard nodig is om die bedrijven te redden, maar dat geld moet volgens het onderzoeksbureau niet komen van de overheid, maar wel uit andere bronnen, zoals het activeren van privaat geld van spaarders of ondernemers zelf en de reserves van bedrijven.

(Fausto by Tagtik/Source: VRT NWS/Picture: Pixabay)

Al 11.000 crisisvrijwilligers bij Rode Kruis, maar organisatie zoekt er nog eens 5.000

 © Aangeboden door Belga

Het Rode Kruis zoekt zowat 5.000 vrijwilligers die zich in de eindejaarsperiode willen inzetten om voornamelijk in woonzorgcentra de handen uit de mouwen te steken. De organisatie lanceert vandaag, op de internationale Dag van de Vrijwilliger, een oproep aan crisisvrijwilligers en Vlaams ministers Matthias Diependaele (N-VA) en Bart Somers (Open Vld) steken de handen uit de mouwen.

Door de coronacrisis is het Rode Kruis dit jaar geconfronteerd met een sterke vraag naar vrijwilligers, voornamelijk omdat in heel wat rusthuizen delen van het personeel zijn uitgevallen. Mensen met medische of zorgkennis, maar ook gewone burgers om zich aan te melden via de website. Er was toen sprake van 1.400 kandidaten die zich al hadden aangemeld om vooral logistieke zorgtaken uit te voeren.

Vandaag kan het Rode Kruis al rekenen op meer dan 11.000 crisisvrijwilligers die zich aanmeldden via de Rode Kruis-website. “Zij hielpen bij de zorg voor bewoners in woonzorgcentra, namen logistieke taken voor hun rekening of vervoerden COVID-patiënten”, zegt gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen Philippe Vandekerckhove. “Ze hebben dit uitstekend gedaan, en we zijn ontzettend dankbaar voor hun inzet.”

Maar bij de zorginstellingen blijft de vraag naar helpende handen groot en het Rode Kruis roept mensen op om zich ook tijdens de eindejaarperiode in te zetten als crisisvrijwilliger. Zo is er sprake van 5.000 niet-ingevulde aanvragen. “De hoogste piek in de zorgsector is voorbij, maar er zijn nog steeds handen tekort”, klinkt het. Crisisvrijwilligers zullen ingezet worden om logistieke taken, zoals het bezorgen van maaltijden, en lichte zorgtaken voor hun rekening te nemen.

Deze ochtend hiel Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) mee als Rode Kruis-crisisvrijwilliger in het WZC ‘t Neerhof in Brakel. Ook Proximus roept zijn medewerkers op zich te registeren en de handen uit de mouwen te steken.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *