Nieuws 12

De Melkweg en een aantal nabijgelegen sterrenstelsels, vastgelegd door de Europese ruimtesonde Gaia.© ESA via AFP De Melkweg en een aantal nabijgelegen sterrenstelsels, vastgelegd door de Europese ruimtesonde Gaia.

Wetenschappers zijn erin geslaagd de Melkweg vast te leggen in een ongekend gedetailleerde driedimensionale kaart. Die is gemaakt met hulp van gegevens van Gaia, het in 2013 gelanceerde observatorium van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Gaia bevindt zich ongeveer anderhalf miljoen kilometer verwijderd van de aarde op een relatief stabiel punt in de ruimte. Daardoor kan de ruimtesonde enorm nauwkeurige metingen doen. In de bijna zeven jaar dat Gaia nu in bedrijf is, zijn de posities en snelheden van bijna twee miljard sterren vastgelegd.

Aan de hand van de gegevens kunnen sterrenkundigen nu berekenen hoe de materie in het Melkwegstelsel is verdeeld. Ze hebben ook vastgesteld dat ‘ons’ zonnestelsel elk jaar met een versnelling van 7 millimeter per seconde naar het centrum van de Melkweg toe beweegt.

Eén van de onderzoekers zegt in de Britse krant The Guardian dat mensen ‘duizenden jaren lang de sterren en hun baan hebben geobserveerd en beschreven’ om het universum beter te leren begrijpen. “Gaia is nu zeven jaar bezig met het vastleggen van de posities en snelheden van sterren. En dankzij zijn telescopen hebben we nu de meest gedetailleerde 3D-ruimtekaart die ooit is gemaakt.”

Wegens succes verlengd

Gaia zou eerst niet langer dan vijf jaar metingen verrichten, maar die periode werd uitgebreid tot eind 2022. Er is nog steeds een mogelijkheid dat het observatorium tot eind 2025 in bedrijf wordt gehouden.

Veel overleden mensen zijn onder Covid 19 gezet maar het is niet noodzakelijk bewezen dat Corona de doodsoorzaak is geweest. Dus er worden veel gevallen verkeerd beoordeeld.

Steven Van Gucht verklaart waarom besmettingscijfers minder snel dalen

De coronacijfers blijven dalen, maar wel trager dan verwacht. Viroloog Steven Van Gucht gaf daar twee (mogelijke) verklaringen voor tijdens de persconferentie van Sciensano.

Zowel de besmettingscijfers als de ziekenhuiscijfers en overlijdens blijven verder dalen. Dat is nog steeds goed nieuws. De afgelopen week werden er gemiddeld 2.208 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Dit komt overeen met een daling van 24 procent op weekbasis of een halvering van de cijfers om de 18 dagen.

Tegen eind december onder drempelwaarde

De daling verloopt echter steeds minder snel, maar van een stabilisatie is gelukkig nog geen sprake. “Dat kan enerzijds het gevolg zijn van het ruimer testen sinds de aanpassing van de teststrategie op 23 november. Temeer daar we zien dat deze vertraging zich voordoet bij alle leeftijdsgroepen en in alle provincies. Anderzijds wordt de vertraging ook mee beïnvloed door een toename van de besmettingen bij kinderen, zeker bij kinderen jonger dan 10 jaar. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het heropenen van de scholen na de herfstvakantie. Door de vertraging in deze daling van het aantal besmettingen verwachten we pas tegen eind december een weekgemiddelde te kunnen bereiken dat onder de drempelwaarde van 800 ligt”, aldus Van Gucht.

Nog 3.427 coronapatiënten in het ziekenhuis

Gemiddeld werden er de afgelopen week 188 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat is een daling van 27 procent in vergelijking met de week ervoor. De ziekenhuisopnames blijven daarmee halveren om de 15 dagen. Er liggen nu 3.427 coronapatiënten in het ziekenhuis waarvan 788 op intensieve zorgen. Deze cijfers halveren om de 18 à 20 dagen.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *