Nieuws 10

Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnoloog BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin moet vanaf volgende week beschikbaar zijn.
De Britse overheid stemde in met een aanbeveling van toezichthouder Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) om het vaccin goed te keuren en te gaan gebruiken.
Grote vaccinatiecentra

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock noemt de goedkeuring fantastisch nieuws. Hij zegt dat hij zeer trots is dat het land het eerste in de wereld is die het vaccin goedgekeurd. Er zal snel duidelijkheid komen welke groepen voorrang krijgen bij vaccinatie.

Hij zegt dat vijftig ziekenhuizen klaar zijn om het middel te ontvangen. Ook worden grote vaccinatiecentra opgezet. “Begin volgende week gaan we een programma lanceren om mensen in dit land te vaccineren tegen Covid-19”, zei de minister tegen Sky News.
Hancock erkent dat de inzet van het vaccin gepaard gaat met logistieke uitdagingen. Het middel moet volgens hem bijvoorbeeld bij min 70 graden opgeslagen worden.
Nederland

In Nederland begint, als het meezit, vanaf 4 januari het vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge gisteren bekendgemaakt. “Dit is hoopvol nieuws. Er is een nieuwe fase in deze crisis aangebroken”, zei de minister.

Omdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) de vaccins nog moet goedkeuren, houdt de minister nog wel een slag om de arm. Er zijn ook niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Het ziet ernaar uit dat de vaccinatieperiode langere tijd gaat duren. Hoe lang precies, is niet te zeggen.

Alles wat u moet weten over de coronavaccins: Wat is nu het beste? Wat als ik geen spuitje wil? En vooral: wanneer?

België kan vanaf 5 januari beginnen met vaccinatiesVandaag om 11:30doorJef Van Hoofstat

Alles wat u moet weten over de coronavaccins: Wat is nu het beste? Wat als ik geen spuitje wil? En vooral: wanneer?
FOTO: REUTERS, PHOTO NEWS

Er is licht aan het einde van de tunnel. Elke dag komt er hoopgevend nieuws over de verschillende vaccins tegen het coronavirus. Premier De Croo bevestigde woensdag dat België vanaf 5 januari kan beginnen inenten. Maar wat is nu het beste vaccin? Hoeveel gaat dat kosten? Is dat wel veilig? Wat als me niet wil laten inenten? En wanneer mag ik eindelijk naar de dokter voor dat prikje? Alles wat u moet weten over de dingen die ons leven weer normaal moeten maken.

Welke vaccins zijn er?

Er zitten drie vaccins in de laatste rechte lijn voor gebruik in de Europese Unie: dat van het Duitse biotechbedrijf BioNTech (dat geproduceerd wordt door de Amerikaanse farmareus

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *