Nieuws 9

Drie dagen actie in Brussel om Iran te vragen Djalali niet te executeren

 14 uur geledenModerna vraagt toestemming voor uitrol coronavaccin in VS en EUCNN: China meldde in februari te laag aantal coronabesmettingen© Aangeboden door Belga

Sinds 10 uur afgelopen voormiddag staat een delegatie van het academisch personeel van de Franstalige Brusselse universiteit ULB en mensenrechtenorganisatie Amnesty International voor de ambassade van Iran op de Franklin Rooseveltlaan in Brussel. De actievoerders vragen de Iraanse overheid om professor Ahmadreza Djalali niet te executeren. De actie duurt nog tot woensdag.

De actievoerders zullen elkaar afwisselen, zodat er 3 dagen lang steeds minstens 4 manifestanten aanwezig zijn tussen 10 en 16 uur. Ze hebben een lang, zwart spandoek bij met daarop de boodschap ‘Free Ahmadreza’, in het geel geschreven. Kleine bordjes tonen ook het hoofd van de Iraans-Zweedse professor en spoedarts.

Djalali belde vorige dinsdag met zijn echtgenote vanuit de gevangenis, om vaarwel te zeggen. Justitie in Iran had hem op de hoogte gebracht dat hij binnenkort geëxecuteerd zou worden en hij zou in isolatie geplaatst worden in de gevangenis van Evin. In 2017 kreeg hij de doodstraf voor vermeende spionageactiviteiten. Djalali zou ook gefolterd zijn.

“Wat de reden ook moge zijn waarom de Iraniërs zijn leven op het spel zetten, dit is onaanvaardbaar”, zegt Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige afdeling van Amnesty International België. Gespeculeerd wordt dat er een verband is met het proces in Antwerpen over een verijdelde aanslag in Frankrijk, of dat er interne politieke kwesties spelen.

“Iemand die onschuldig is, die maandenlang mishandeld is en al maandenlang in een hallucinante situatie verkeert, moet vrijgelaten worden”, zegt Hensmans. “Het is al gebeurd dat de Iraniërs op hun beslissing terugkomen. Ze hebben een gerechtelijke procedure die relatief geheim verloopt en eerder steunt op individuen dan op een systeem. We zijn vastberaden om zijn vrijlating te vragen, tot het einde, en die vastberadenheid heeft tot een mooie opkomst geleid. Sophie Wilmès kwam bij ons al tussenbeide, de Zweedse autoriteiten ook, en er waren interventies in het Europees parlement.”

Djalali gaf in ons land les aan de VUB. De universiteit zal vandaag ook tussen 17 en 21.30 uur het Braemgebouw op de campus in Etterbeek verlichten als steun aan Djalali. Amnesty verzamelde 125.000 handtekeningen in België om zijn vrijlating te vragen.

Door illegale houtkap, mijnbouw en industriële landbouwplantages verdwijnt het regenwoud

Ontbossing in Amazone ging in twaalf jaar tijd niet zo hard als nu

In het afgelopen jaar is een enorm gebied van 11.088 vierkante kilometer regenwoud verdwenen uit de Amazone. De ontbossing ging in de afgelopen twaalf jaar niet zo snel. Dat komt vooral door het beleid van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

In één jaar tijd is een gebied ontbost dat bijna net zo groot is als een derde van Nederland. Dat blijkt uit data van het Braziliaanse INPE ruimtevaartbureau, dat satellieten gebruikt om de ontbossing te meten. 

Flinke stijging

De hoeveelheid ontbossing steeg met 9,5 procent ten opzichte van vorig jaar, toen zo’n 10.000 vierkante kilometer oerwoud verdween. Ook dat was een enorme stijging, die correspondent Sandra Korstjens wel aan had zien komen: “Het lag helaas wel een beetje in de lijn der verwachting. Maar het is slecht nieuws voor het bos en de natuur.”

Sinds de Braziliaanse president Jair Bolsonaro begin vorig jaar aantrad, is er steeds meer oerwoud verdwenen. Bolsonaro wil het Amazonegebied economisch versterken. “Het is moeilijk te zeggen dat het 1 op 1 allemaal zijn schuld is”, vertelde Korstjens vorig jaar al. “Maar zijn beleid heeft er wel voor gezorgd dat de boeren en mensen die illegaal land inpikken zich aangemoedigd voelden om meer bos te kappen.”

‘Schandalige vernietiging’

Sinds 2008 verdween er niet zoveel oerwoud in een jaar tijd. “Dit is vernederende, beschamende en schandalige vernietiging”, vertelt de Braziliaanse milieuactivist Carlos Rittl aan The Guardian. “Gigantische bosgebieden gaan verloren, enkel en alleen omdat Bolsonaro degenen die het vernietigen niet straft.”

De Braziliaanse milieuminister bedacht vorig jaar een strategie om de ontbossing tegen te gaan, maar die maatregelen lijken nog niet te helpen. Ook ging een deel van de Amazone in vlammen op, door enorme bosbranden die nauwelijks onder controle te krijgen waren.

”Op dit moment is er 17 procent van de totale Amazone ontbost”, legde Greenpeace-medewerker Charlotte van der Tak eerder dit jaar aan RTL Nieuws uit. “Wetenschappers stellen dat als straks 20 tot 25 procent van het regenwoud is verdwenen, er sprake is van een keerpunt. Dan wordt het zo droog dat de Amazone van een regenwoud verandert in een savanne.”

Koolstof opnemen

De bomen die in de Amazone staan verminderen klimaatopwarming, omdat al dat groen veel koolstof opneemt. Als die bomen omgehakt worden stoot je als land alleen maar meer CO2 uit. Daarnaast zorgt de uitstoot van bosbranden die de afgelopen tijd in Brazilië woedden voor 63 procent van de totale uitstoot van het land.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *