Nieuws Schandalen!

Wie gaat dat betalen zoete lieve Gerritje, wie gaat dit betalen zoete lieve Gerritje?

België krijgt dinsdag 2 miljard euro van Europa om uitgaven coronacrisis op te vangen

België krijgt morgen/dinsdag de eerste 2 miljard euro uit het Europese SURE-programma. Dat heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt in een gesprek met VRT NWS. SURE is een tijdelijk programma van goedkope leningen aan lidstaten die door de coronapandemie meer geld uitgeven om banen te redden. Ons land zal op die manier in totaal 7,8 miljard kunnen lenen. Daar wordt morgen/dinsdag dus een eerste schijf van 2 miljard euro uit vrijgemaakt.
“We willen de gezonde bedrijven beschermen en hen zeggen dat ze hun werknemers niet moeten ontslaan, hun kennis en vaardigheden in het bedrijf moeten houden, hoe moeilijk het ook is in deze tijden. We subsidiëren de lonen van die werknemers met ons SURE-programma”, legt Europees Commissievoorzitter von der Leyen uit in een online-interview met VRT NWS.
Van de 7,8 miljard gevraagde Belgische steun heeft 6,21 miljard euro betrekking op uitgaven van de federale overheid. De overige uitgaven werden gedaan door de gewesten en de gemeenschappen. SURE maakt deel uit van een pakket van ruim 500 miljard euro dat de lidstaten dit voorjaar in de steigers hebben gezet om de eerste schokken van de coronapandemie op te vangen. Deze zomer bereikten ze ook nog een akkoord over een plan van 750 miljard euro om de Europese economie te herlanceren.

België betaalt 4,27 miljoen euro voor nutteloos coronamedicijn

Vandaag om 04:28 | Bron: BELGA – Print – Corrigeer

België betaalt 4,27 miljoen euro voor nutteloos coronamedicijn
FOTO: AP

België heeft 4,27 miljoen euro betaald voor een Covid-19-geneesmiddel waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het nutteloos is, zo schrijft Het Laatste Nieuws maandag. Ons land werd daarvoor gewaarschuwd, maar minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) plaatste toch een grote bestelling.

Remdesivir is een antiviraal middel waarvan fabrikant Gilead claimt dat het gehospitaliseerde Covid-patiënten sneller kan genezen. De WHO concludeerde na een eigen onderzoek echter dat remdesivir geen betekenisvol effect heeft.

Op 15 oktober stuurde de WHO die informatie naar alle overheden. Ons land negeerde die informatie en plaatste twee weken later, op 29 oktober, een bestelling. We betaalden 4,27 miljoen euro voor een voorraad remdesivir waarmee we 2.000 Covid-patiënten kunnen behandelen. Dat is goed voor een kostprijs van 2.100 euro per patiënt.

“Het advies van de WHO was ons bekend”, geeft Vandenbroucke toe. “Maar het was gebaseerd op tussentijdse resultaten. Met onze bestelling kozen we voor zekerheid. Want er is een andere, Amerikaanse studie die wel positieve effecten aangeeft.” Die studie vertoont volgens een onafhankelijke groep wetenschappers ernstige gebreken.

“Half miljoen euro bijverdiend aan carrousel met humanitaire visa”: aantijgingen tegen Melikan Kucam zijn niet min, maar hij blijft volhouden dat hij onschuldig is

Start proces tegen N-VA’er en boegbeeld van Assyrische gemeenschap Melikan KucamVandaag om 06:00doorPieter Huyberechts

“Half miljoen euro bijverdiend aan carrousel met humanitaire visa”: aantijgingen tegen Melikan Kucam zijn niet min, maar hij blijft volhouden dat hij onschuldig is
FOTO: NVA

MECHELEN – 

N-VA’er Melikan Kucam (46) houdt bij aanvang van zijn strafproces vol dat hij geen maffiabaas is, wel een brave ambtenaar. Volgens het gerecht verdiende hij aan het fiksen van humanitaire visa voor Assyrische christenen in Syrië een half miljoen euro. Voor mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie riskeert hij tot 15 jaar cel. “Als hij zichzelf verrijkt heeft achter onze rug, moet hij streng gestraft worden”, zegt toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over zijn Mechelse partijgenoot die hij ooit blindelings vertrouwde.

De hele heisa bracht Theo Francken destijds in een bijzonder lastig parket. Want het was Kucam, gemeenteraadslid in Mechelen en boegbeeld van de Assyrische christenen, die de lijsten aan Franckens kabinet …

Spanningen lopen op: wat doe je als de ene helft van je familie de coronaregels strikt wil volgen en de andere er niet meer om geeft?

Nog minstens anderhalve maand strenge regels zet spanningen op scherpGisteren om 18:30doorPieter Huyberechts

Spanningen lopen op: wat doe je als de ene helft van je familie de coronaregels strikt wil volgen en de andere er niet meer om geeft?
Knuffelen in coronatijd, een kostbaar goed. FOTO: © LIEVE BLANCQUAERT

BRUSSEL – 

De regels blijven nog maanden strikt, en dus lopen de spanningen, tegengestelde visies en frustraties op binnen families en in vriendengroepen. Enerzijds: de Rebellen. Anderzijds: de Volgers. Hoe de patstelling doorbreken tussen zij die foert zeggen en zij die rigoureus de regels volgen?

“Natuurlijk gaan we ons geplande familieweekendje in de Ardennen niet afzeggen. De boom in met die coronaregels.” Versus: “No way dat ik de regels ga overtreden en met de hele familie gezellig knuffelend.

Na mensenmassa in Brussel en BruggeVandaag om 11:30doorJef Van Hoofstat

Vanaf wanneer is druk ‘te druk’ en mag de burgemeester dan zomaar winkels en winkelstraten afsluiten?
FOTO: JAN VAN DER PERRE

Helemaal coronaproof leek het er zondagavond toch niet aan toe te gaan in Brussel en Brugge. De mensenmassa die naar de kerstboom op de Grote Markt of naar het spektakel ‘Wintergloed’ kwam kijken: dat waren omstandigheden waarbij de burgemeesters maatregelen moesten nemen zodat de coronavoorschriften gevolgd konden worden. Maar mag een burgemeester zomaar winkelstraten afsluiten, evenementen verbieden of winkels sluiten als hij of zij dat nodig acht?

Wat kunnen lokale overheden doen om een toestroom van mensen in goede banen te leiden?

“Het beste is natuurlijk al vermijden dat het zover komt”, aldus Nathalie Debast van de Vereniging van Vlaamse Steden …

Horeca zegt vertrouwen op in kabinet: ‘Wij gaan 17 januari weer open’

Archieffoto: Twan Spierts.
Archieffoto: Twan Spierts.
Of het nu van het kabinet mag of niet, horecaondernemers openen vanaf 17 januari massaal weer hun deuren. Dat blijkt uit een concept persbericht dat in handen is van Omroep Brabant. Volgens de kroegbazen en restauranthouders is deze actie hard nodig omdat het anders financieel voor hen niet meer vol te houden is. Het water staat hen aan de lippen.
Profielfoto van Ronald Strater

Geschreven doorRonald Strater

De aangekondigde actie wordt (nog) niet gesteund door de Koninklijke Horeca Nederland (KHN), maar wordt wel gedragen door minimaal veertig regionale afdelingen van de branchevereniging. In Brabant hebben bijvoorbeeld Eindhoven, Sint-Michielsgestel, Breda, Roosendaal, Eersel, Asten, Zundert, Heeze-Leende, Valkenswaard, Cranendonck, Steenbergen, Meierijstad, Oss, Vught, Haaren en Veldhoven zich achter de actie geschaard.

In het concept persbericht van deze groep kroegbazen en restauranthouders staat dat ze het vertrouwen opzeggen in zorgminister Hugo de Jonge en dat de betrokken horeca besloten heeft hun zaken te openen op zondag 17 januari aanstaande. En ook open te blijven. Uiteraard met inachtneming van de geldende coronaregels zoals eerder door KHN vastgelegd in een protocol.

De maat is vol
Directe aanleiding voor de opstand zijn volgens het schrijven de uitlatingen die minister Hugo de Jonge afgelopen dinsdag deed. “We moeten ervan uit gaan dat de gedeeltelijke lockdown echt wel langer gaat duren dan tot half januari”, zo zei die. Voor veel horecaondernemers is hiermee de maat vol, zo blijkt uit de volgende frases uit het persbericht:

“De achteloze manier waarop dit werd medegedeeld en het gebrek aan empathie voor de volledige horecabranche, heeft al deze afdelingen doen besluiten om samen een standpunt in te nemen en zich te scharen achter deze actie. Verantwoord opengaan per 17 januari. “

“(…) Het is vele ondernemers een doorn in het oog dat ze geen enkele vorm van perspectief krijgen vanuit de overheid. Al maanden niet. Keer op keer moeten zij via via vernemen wat er eventueel staat te gebeuren. Of wat de nieuwe maatregelen zijn. We zijn ons ervan bewust dat KHN Landelijk alles in het werk heeft gesteld om bij het kabinet de noodzaak daarvan aan te kaarten. Dit is blijkbaar niet doorgedrongen en plaatst ons dus in een positie waarin we niet anders kunnen dan open te gaan. Anders gaat 50% van de ondernemers in deze prachtige branche failliet.”

“(…) Als KHN zijnde is er maandenlang getracht oplossingen aan te dragen en -uit te werken, protocollen te maken, om samen door en uit deze crisis te komen. Na 8 maanden moeten wij de balans opmaken met de trieste conclusie dat dat “samen”, nihil is geweest. Daar waar de gemeentelijke overheden over het algemeen de horeca op alle mogelijke manieren probeerden te steunen, heeft het kabinet hier hopeloos gefaald. Zoals de gevraagde – veel te hoge – eigen bijdragen van ondernemers om aanspraak te kunnen maken op niet toereikende maatregelen, bijvoorbeeld een TVL die minimaal 75% had moeten zijn en een NOW die ook écht 90% had moeten dekken. Dit, evenals het gebrek aan toekomstperspectief vanuit het kabinet en het inconsistente overheidsbeleid, laten ons geen andere keus: we gaan onder de strikte voorwaarden van het protocol van KHN open op 17 januari 2021. “

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *