Dagboek Nieuws 6

Coronacijfers blijven dalen in België

 Tagtik 1 dag geledenCoronavirus: patiënten met Covid-19 op intensieve zorg zakt onder 1.000, aantal…“Specifieke en substantiële steun nodig voor filmsector”© Belga

Zowel het aantal ziekenhuisopnames, het aantal patiënten op intensieve zorg, het aantal overlijdens als het aantal besmettingen nemen nog steeds af in ons land. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

Van 20 tot en met 26 november werden elke dag 257 gemiddeld patiënten in een Belgisch ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 31 procent. De week daarvoor (13 tot 19 november) waren er gemiddeld 372 ziekenhuisopnames per dag. Gisteren, donderdag 26 november, werden 254 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. 343 patiënten mochten het ziekenhuis verlaten. In totaal liggen er nu 4.395 coronapatiënten in het ziekenhuis. 1.034 onder hen liggen op intensieve zorg. 671 patiënten hebben beademing nodig.

In de week van 17 tot 23 november overleden elke dag gemiddeld 149 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. Tussen en november overleden elke dag gemiddeld 190 mensen.

Tussen 17 en 23 november werden per dag gemiddeld 2.765 besmettingen bevestigd. Dat is 37 procent minder dan de week ervoor. Sinds maandag 23 november is de teststrategie aangepast, waardoor ook opnieuw mensen zonder symptomen en mensen die terugkeren uit een rode zone getest worden. Tussen 17 en 23 november werden per dag gemiddeld 28.200 tests afgenomen. De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt nu 12,5 procent. Dat betekent dat een op de acht testen positief was.

(Skwadra by Tagtik/Source: Sciensano/Illustration picture: Belga)

“Specifieke en substantiële steun nodig voor filmsector”

 12 uur geledenCoronavirus: patiënten met Covid-19 op intensieve zorg zakt onder 1.000, aantal…Hertelling Wisconsin levert Trump geen winst op, zelfs meer stemmen voor Biden© Aangeboden door Belga

De Federatie van Cinema’s in België reageert bijzonder ontgoocheld op de verlening van de verplichte sluiting tot allicht eind januari. “Er is nu specifieke en substantiële steun nodig voor het overleven van de filmsector”, zegt secretaris Thierry Laermans. “Anders riskeren we zware rampen.”

Laermans benadrukt dat de winterperiode voor de cinema normaal gezien de drukste van het jaar is. “Dat we dan gesloten moeten blijven, is een ongelooflijke economische slag”, zegt hij. “We hadden gevraagd om net als in Frankrijk half december weer open te mogen. We begrijpen dat de gezondheidscrisis nog niet voorbij is, maar we hebben bewezen dat een cinemabezoek perfect veilig is. We zijn zwaar teleurgesteld dat het publiek zelfs een klein beetje ontspanning niet gegund wordt.”

Laeremans stelt dat er weliswaar algemene steunmaatregelen gelden waar ook bioscopen een beroep op kunnen doen, maar dat die louter de kosten beperken en niet in verhouding staan met de gemiste inkomsten van de komende maanden. “Er is dringend echte hulp nodig”, herhaalt hij.

De harde crash van de Nederlandse politieke wonderboy Thierry Baudet: ‘Ik wil 3 miljoen doden accepteren voor onze vrijheid’

26/11/2020 | Kim Evenepoel | 4 min leestijd

Thierry Baudet – Robin Utrecht/ABACAPRESS.COM

Nederland is in de ban van een zeer publieke en vuile machtsstrijd bij de partij Forum voor Democratie (FvD), de partij van politiek fenomeen Thierry Baudet. Die voert een open oorlog met de rest van het bestuur over de toekomst van de rechts-populistische partij. Daarbij komen almaar meer onfrisse verhalen aan de oppervlakte.

De toekomst van FvD oogt bijzonder onzeker. Baudet zelf veranderde al enkele keren het geweer van schouder. Eerst probeerde hij de partij helemaal naar zijn hand te zetten. Nadien leek hij zich te willen schikken naar de wensen van de rest van het partijbestuur door een stap opzij te zetten. Vervolgens eiste hij alsnog het voorzitter- en lijsttrekkerschap op. En de recentste episode: hij eist een splitsing van de partij.

Het is een hard ontwaken voor Baudet, die op een populistisch platform rond ‘Klimaat, Immigratie en Koopkracht’ in 2019 zijn partij ineens helemaal naar het voorplan van de Nederlandse politiek katapulteerde. Dat momentum wist Baudet echter niet vast te houden, en later dat jaar ontgoochelde de partij tijdens de Europese verkiezingen. Volgend jaar kiezen de Nederlanders een nieuwe Tweede Kamer. De huidige peilingen leren dat FvD alle dromen op een regeringsdeelname mag opbergen. De PVV van Geert Wilders is Baudet en zijn partijgenoten weer voorbij gestoken.

Antisemitisme bij jongerenafdeling

Het is in die context dat het leiderschap van Baudet zwaar onder druk is komen te staan. Daar kwam een onfris verhaal bovenop over een Whatsapp-groep van de jongerenafdeling van FvD. Daarin zouden verschillende leden van de partij zich aan zwaar antisemitische uitspraken bezondigd hebben. Niet voor het eerst, bovendien. Bij een eerder schandaal lekten berichten uit van FvD-leden die grappen maakten over Anne Frank. Baudets officiële reactie luidt dat hij antisemitisme veroordeelt, maar dat hij de ‘linkse media’ niet vertrouwt en eerst de zaak grondig wil onderzoeken.

Donderdag verscheen er dan een brief van een vooraanstaand mandataris van FvD, senator Nicki Pouw-Verweij. Zij beschrijft de gebeurtenissen tijdens een diner/vergadering van de 10 topkandidaten op de lijst voor de aankomende verkiezingen, die plaatsvond op 20 november. De brief wordt onder meer gedeeld door NOS-journalist Wilco Boom, die de inhoud afcheckte bij twee andere deelnemers van die avond.

Bijna iedereen die ik ken is antisemiet

Thierry Baudet (volgens Nicki Pouw-Verweij)

Het is een relaas van een confrontatie waarbij Baudet almaar feller werd in de discussie. Waar de anderen een campagne rond 5 thema’s wilden opbouwen, wilde Baudet het enkel over ‘vrijheid’ hebben. Zo wilde hij ingaan tegen de coronamaatregelen in Nederland, waar hij een felle tegenstander van is. Volgens Pouw-Verweij stelde Baudet daar dat hij ‘3 miljoen doden zou accepteren als daarmee onze vrijheid gered werd’.

Nadien escaleerde de discussie helemaal. Enkele citaten die Pouw-Verweij nadien nog noteerde:

  • ‘Bijna iedereen die ik ken is antisemiet.’ In reactie op de kritiek van Pouw-Verweij dat de Holocaust ontkennen dom is, antwoordde hij: ‘ze zijn niet dom, ze hebben juist een heel hoog IQ, daarom zeggen ze deze dingen ook’.
  • ‘Als ze onze vrijheid hebben afgenomen en we een communistische staat zijn, dan schoppen ze toch alle domme negers Europa uit.’

Hoewel de inhoud van de brief door twee andere FvD’ers wordt bevestigd, blijft het opletten geblazen. Ze zijn allen in de huidige constellatie tegenstanders van Baudet. Die ontkent zelf ten stelligste dat hij racistische of antisemitische denkbeelden heeft.

Een ding is duidelijk: zelfs als Baudet als overwinnaar uit deze strijd komt, zal dat niet met een smetteloos blazoen zijn. De kans lijkt almaar kleiner dat FvD in een krachtige opstelling naar de verkiezingen zal kunnen trekken. Hoeveel electoraal gewicht Baudet, al dan niet met zijn splinterpartij, nog in de schaal kan werpen, zal moeten blijken.

Source: BusinessAM

Rohani houdt Israël verantwoordelijk

 1 uur geledenDodelijke schietpartij in Sint-Jans-MolenbeekEupen wint met 3-1 en duwt Charleroi dieper in vormcrisis© Aangeboden door Belga

De Iraanse president Hassan Rohani heeft Israël ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de moord op een hooggeplaatste Iraanse kernfysicus. In een verklaring op zijn officieel nieuwsportaal noemt hij de dood van Mohsen Fakhrizadeh een “daad van terrorisme” uitgevoerd door Israël.

“Eens te meer zijn de meedogenloze handen van de wereldwijde arrogantie, met het usurperende zionitische regime als huurling, besmeurd met het bloed van een zoon van deze natie”, aldus de Iraanse president zaterdag in zijn verklaring. Met ‘wereldwijde arrogantie’ verwijst Iran in het algemeen naar de VS. De dood van de kernfysicus zal volgens Rohani de wetenschappelijke vooruitgang van Iran niet afremmen.

Op vrijdag had de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif gesproken over “ernstige aanwijzingen van een Israëlische rol” in de dood van de kernfysicus. Het Iraanse leger had al gezworen wraak te zullen nemen.

Fakhrizadeh was verantwoordelijk voor onderzoek en innovatie bij het Iraanse ministerie van Defensie. Ook was hij lid van de Iraanse Revolutionaire Garde. Algemeen werd aangenomen dat hij een belangrijke rol speelde in het Iraanse nucleaire programma.

Het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu weigerde commentaar, net als functionarissen bij het Amerikaanse Pentagon. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA reageerde ook niet op vragen of de VS weet hadden van plannen om een moord uit te voeren.

Volgens Ali-Akbar Salehi, het hoofd van de Iraanse atoomenergieorganisatie, zal de dood van Fakhrizadeh het Iraanse nucleaire programma niet tegenhouden of beïnvloeden. “Voor die ene weggerukte bloem zullen duizenden anderen groeien”, zei de Iraanse minister van Communicatie Mohammad-Javad Azari Jahromi dan weer.

De Iraanse geheime dienst en de Revolutionaire Garde startten een onderzoek naar de verantwoordelijken achter de dood van de kernfysicus. De auto van Fakhrizadeh werd in een voorstad van hoofdstad Teheran met een bomauto aangevallen en beschoten. De kernfysicus bezweek aan zijn verwondingen.

Opnieuw raket afgevuurd vanuit Tigray op hoofdstad Eritrea

De Eritrese hoofdstad Asmara is opnieuw aangevallen door zeker één raket die, volgens diplomaten in de regio, werd afgevuurd vanuit de opstandige Ethiopische regio Tigray. De opstandelingen beschuldigen Eritrea ervan het centrale Ethiopische gezag bij te staan in hun offensief tegen Tigray. Er zijn nog geen berichten over materiële schade of gewonden.

Het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) is aan de macht in deze regio die grenst aan Eritrea, en eiste half november al verschillende raketaanvallen op Asmara op. Die kwamen toen neer in de buurt van de luchthaven.

Dit nieuwe salvo doet de vrees heropleven dat dit conflict kan uitgroeien tot een regionaal conflict. Voor de burgers in de brede regio zou dat nog onrustwekkender zijn, vreest de internationale gemeenschap.

Het offensief van Addis Abeba tegen Tigray begon op 4 november, en belandde donderdag in zijn “finale fase”. Dat kondigde de Ethiopsche premier Abiy Ahmed donderdag alvast aan.

Volgens de Tigray laat Eritrea Ethiopische vliegtuigen op zijn grondgebied opstijgen, maar komt het ook militair tussen in de gevechten in en rond de regio. Eritrea is de gezworen vijand van het TPLF. Die partij controleerde bijna 30 jaar de politiek en het veiligheidsapparaat in Ethiopië. In die periode kwam het tot een zware oorlog, tussen 1998 en 2000. De twee landen bleven met getrokken messen tegenover elkaar staan, tot Abiy Ahmed in 2018 Ethiopisch premier werd en vrede sloot met Asmara. Onder andere voor die vredesgesprekken kreeg Abiy Ahmed vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *