Dagboek Nieuws 2

Als zelfs de dokter geen spuitje wil: 1 op 3 huisartsen wil zichzelf én patiënten niet vaccineren tegen coronavirus

Vandaag om 11:48doorWim Dehandschutter

Als zelfs de dokter geen spuitje wil: 1 op 3 huisartsen wil zichzelf én patiënten niet vaccineren tegen coronavirus
FOTO: PHOTO NEWS

Ruim een derde van de huisartsen wil zichzelf niet laten vaccineren tegen het coronavirus en zou ook patiënten afraden zich ermee te laten inspuiten. Dat is verrassend, aangezien we al maandenlang te horen krijgen dat er snel een vaccin moet komen. Én dat we dat met zijn allen toegediend moeten krijgen. Waarom willen veel dokters daar dan niet van weten?

De Artsenkrant kwam bij een enquête onder zo’n 830 artsen tot een opvallende conclusie. Slechts 68 procent zou het vaccin tegen het coronavirus zeker aanbevelen, 15 procent zou het juist weigeren en nog …

Als het van minister van Middenstand en Zelfstandigen David Clarinval (MR) afhangt, gaan de winkels zo snel mogelijk open. En niet alleen op afspraak ‘want dat is niet voldoende’, zegt hij bij de Franstalige openbare omroep.

Aangezien een groot deel van de Belgen niet ver van de grens woont, is dat een oneerlijke situatie voor onze winkeliers. We steken namelijk vlot de grens over om daar te gaan winkelen, wat het nut van een volledige sluiting onderuit haalt.

Veiligheidsrisico beperkt

Unizo en Comeos beargumenteerden eerder al dat het heropenen van de winkels, zij het met individuele bezoeken op afspraak, voor hen een minimumvoorwaarde is. Zij claimen dat winkelen perfect veilig kan en dat er du geen noodzaak is voor volledige lockdown. Clarinval, in een interview met de RTBF, lijkt het daar intussen volmondig mee eens.

‘Ik had aanvankelijk gevraagd of er geen opening of afspraak mogelijk was voor onze winkels, maar dat is niet voldoende’, zegt Clarinval. ‘Maar we zijn geen eiland’.

Economische impact

‘We weten dat winkels geen belangrijke plaats van besmetting zijn’, zegt Clarinval. ‘De gezondheidssituatie is verbeterd en we moeten ook rekening houden met de economische en psychologische impact van de crisis. Als we dat niet doen, zullen we zoveel economische en psychologische schade oplopen, dat we in een echte crisissituatie terechtkomen, die even erg is als de gezondheidscrisis in onze ziekenhuizen.’

Wat betreft Clarinval kunnen de winkels, ja echt allemaal, dus opnieuw open. Vrijdag komt het overlegcomité samen, dan wordt er wellicht beslist over de heropening van de winkels.

Van Gucht

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)Aangepast na leugen

Viroloog Steven Van Gucht van het Nationaal Crisiscentrum heeft vanmiddag meer uitleg gegeven bij de gestaag dalende coronacijfers in ons land.

“Na de exponentiële stijging met piek rond eind oktober zien we sindsdien een even snelle daling. Intussen is de besmettingsgraad in België lager dan die in Nederland, Frankrijk en Luxemburg. We zijn dus goed bezig, maar nog een heel eind verwijderd van de veilige haven. Het is zaak om dit te blijven volhouden”, stelt viroloog Van Gucht woensdag op het persmoment.

Druk op ziekenhuizen daalt voorzichtig

Van Gucht benadrukt dat de druk op de ziekenhuizen afneemt, maar nog steeds hoog is. Het aantal Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen is deze week onder de grens van 5.000 patiënten gedoken. “De druk op de ziekenhuizen neemt af, maar blijft natuurlijk hoog”, verklaart viroloog Steven Van Gucht.

We verplaatsen ons meer

Het Crisiscentrum merkt aan de hand van gegevens van telecomoperator Proximus echter op dat de mobiliteit vorige week opnieuw is gestegen, wat deels te verklaren is door het einde van de herfstvakantie. Toch benadrukt Van Gucht nog eens het belang van telewerken. “We moeten maximaal blijven inzetten op telewerk en onze dichte contacten zoveel mogelijk blijven beperken. Alleen zo kunnen we de huidige daling voortzetten.”

Staatssecretaris Kwibes

De ondervraging

Die kan ik wel hebben

Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag 14.00 uur (aangepast tijdstip): de heer E.D. Wiebes – Staatssecretaris van Financiën 2014-2017 16.30 uur: de heer L.F. Asscher – Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2012-2017 De Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag (POK) doet onderzoek naar problemen rond de fraudeaanpak bij de kinderopvangtoeslag. De commissie is de verhoren op maandag 16 november gestart. Niemand is zich van enig kwaad bewust!

(Skwadra by Tagtik/Picture: Belga)Aangepast na leugen

Staatssecretaris E.D. Wibes heeft ook nog een slecht geheugen en kan zich eigenlijk weinig herinneren, hij dacht dat hij wel wat informatie heeft gezien, maar herinnert zich niet zo veel daarvan, herinnering nee weet zich weinig te herinneren. Komt natuurlijk door zijn hoge IQ? Hij kan zich steeds niets herinneren! Zelfs niet waar hij eigenlijk voor staat?

Staatssecretaris Kwibes.

Hoe is het mogelijk dat we geen alarm slaan als we zaken herkennen die niet goed zijn. Kijk maar naar Groningen daar is mij hetzelfde al eens overkomen. Ik wist het niet en kan het me ook niet meer herinneren? Alleen wanneer mijn salaris wordt overgemaakt herinner ik me dit wel. Wel een beetje vreemd vindt u ook niet?

Een lichtpuntje, fijn om je over te mogen verheugen!

Misschien willen ze allemaal wat inleveren voor de zorgmedewerkers, want nu ze worden verhoord doen ze ook nog maar weinig voor het land het kost nu alleen maar geld en daar zijn ze zich natuurlijk duidelijk van bewust! Wat een goede mensen toch daar allemaal! Het loopt toch al gauw in de tonnen die ze hadden kunnen besparen voor de zorg. Die gaan ze nu natuurlijk uit eigen zak betalen. Hoera wat een goedheid allemaal!

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *