Dagboek 3e dag week 49

Verdeel en Heers

Verdeel en heers, het is een tactiek die op onze planeet al duizenden jaren wordt toegepast, en uit het Latijn stamt (Divide et impera). De tactiek werd gebruikt om de Griekse stadstaten tegen elkaar uit te spelen, werd toegepast door Romeinse keizers, en viert vandaag de dag nog steeds hoogtij. Het is een kosmische tactiek, toegepast op Aarde, door de Krachten van Beperking. En ik moet toegegeven, als ik zo eens om mij heen kijk dat deze ‘verdeel en heers’ tactiek bijna iedereen op Aarde nog steeds verdeeld, en niet zo’n klein beetje ook.

 ©  BELGA

Ook weekgemiddelde aantal overlijdens door Covid-19 daalt nu

Voor het eerst sinds enkele weken daalt nu ook het weekgemiddelde van het aantal mensen die per dag overlijden aan Covid-19. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Tussen 8 en 14 november stierven gemiddeld elke dag 184,7 mensen. Dat zijn er 4,6 procent minder dan een week eerder.

Acht ministers voor onze gezondheid, dat heeft levens gekost
De 8 verantwoordelijke ministers (v.l.n.r.): Alain Maron, Valerie Glatigny, Elke Van den Brandt, Wouter Beke, Frank Vandenbroucke, Christie Morreale, Antonios Antoniadis en Bénédicte Linard.

Heeft ons politieke systeem mensenlevens gekost? Viroloog Marc Van Ranst en Richard Horton, hoofdredacteur van The Lancet, vinden van wel. Politici en politicologen delen die mening. “Discussies en getreuzel hebben ons weken tijd gekost. In een pandemie staat dat gelijk met mensenlevens. Véél mensenlevens.”

“Uw politieke systeem heeft tekortgeschoten. De meeste van die 14.000 Belgische coronadoden hadden vermeden kunnen worden.” Dat heeft Richard Horton, hoofdredacteur van het prestigieuze medische tijdschrift.

Coronafactuur voor de overheid loopt op tot meer dan 20 miljard euro

© Aangeboden door Business AM

Sinds de start van de coronacrisis heeft overheid tal van maatregelen genomen om de economische en financiële gevolgen van de coronamaatregelen binnen de perken te houden. Het prijskaartje van die overheidssteun bedraagt al meer dan 20 miljard euro, meldt De Tijd.

De coronafactuur voor de overheid bedraagt al meer dan 20 miljard euro, blijkt uit de begrotingsdocumenten die Eva De Bleeker (Open VLD), staatssecretaris voor Begroting heeft ingediend in het federaal parlement. Die cijfers houden nog geen rekening met de steunmaatregelen die de overheid tijdens de tweede lockdown heeft gelanceerd.

In totaal hebben de overheden dit jaar 17,5 miljard uitgegeven aan steunmaatregelen voor bedrijven en particulieren. 12,7 miljard euro staat op de rekening van de federale overheid en 4,8 miljard euro op die van de deelstaatregeringen.

Voorts werd er 3,6 miljard euro uitgegeven via de zogeheten coronaprovisie. Dat geld wordt onder meer gebruikt voor de middelen voor de medische strijd, geld voor de coronarailpas, de steun aan Brussels Airlines, de eindejaarspremie voor de horeca en de nieuwe eenmalige premie voor het personeel in de (federale) zorgsector.

Geplande uitgaven voor 2021

Uit de documenten blijkt ook dat overheidsuitgaven voor 2021 op 3,05 miljard euro komen te staan. In dat pakket zit onder meer de 350 miljoen euro voor een sociaal akkoord over betere lonen en werkomstandigheden in de zorgsector en de 191 miljoen euro voor de tijdelijke btw- verlaging op sloop en heropbouw.

De coronaprovisie voor volgend jaar bedraagt inmiddels 900 miljoen euro. De steunmaatregelen die op 16 oktober bij de sluiting van de horeca werden aangekondigd, zijn al opgenomen in de cijfers, de recentere aankondigingen niet.

Besmettingen in Gent op laagste peil in een maand, wel nog “zware strijd” in UZ

Besmettingen in Gent op laagste peil in een maand, wel nog “zware strijd” in UZ
Foto: fvv

Gent –

Het gaat de goede kant op met de Gentse coronacijfers. De gevolgen van de maatregelen tekenen zich ook hier steeds duidelijker af. Het aantal besmettingen zit op het laagste peil in een maand. In het UZ Gent noemen ze de situatie wel nog druk en zwaar.

De voorbije twee weken hebben 1.600 Gentenaars positief getest op het coronavirus. Deze week blijven we onder de vijftig nieuwe besmettingen per dag, een duidelijk contrast met eind oktober en begin november. Toen waren dagen met meer dan 250 positieve tests geen uitzondering.

Vandaag zitten we op het laagste peil in een maand. Hoe zwaar de coronamaatregelen ook zijn, ze blijken dus wel hun vruchten af te werpen. Van de Gentenaars die in deze periode worden getest, is zowat 13 procent positief. (lees verder onder grafiek)

Besmettingen in Gent op laagste peil in een maand, wel nog “zware strijd” in UZ
Foto: Zorgatlas

Dat neemt niet weg dat de situatie in de ziekenhuizen zwaar blijft. Lang niet alle coronapatiënten kunnen terug naar huis. Het UZ Gent vangt op dit moment 95 coronapatiënten op, van wie 43 op intensieve zorg.

“De patiënten op intensieve zorg blijven lang en hebben nadien nog veel zorg nodig”, zegt Karlien Wouters van het UZ Gent. “Patiënten zijn op dat moment vaak niet meer besmettelijk en komen dus niet meer voor in de statistieken. Maar ze liggen nog in ons ziekenhuis en hebben verzorging nodig. De daling is dus minder groot dan ze lijkt te zijn.”

De recente overlijdens hakken er stevig in bij artsen en verpleegkundigen, laat het UZ weten. Sinds dit voorjaar werden er al 648 Covid-patiënten verzorgd, van wie er 70 zijn overleden. “Het is en blijft een zware strijd.”

Liveblog Coronavirus

LIVE Coronavirus. Volg hier alles over het coronavirus in België en de rest van de wereld

Gisteren om 20:05 door Redactie – Print – Corrigeer

LIVE Coronavirus. Volg hier alles over het coronavirus in België en de rest van de wereld
FOTO: PHOTO NEWS

Volg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog.

  • BREAKING 27 minuten geledenWillebroek draait omstreden avondklok terugWillebroek trekt de omstreden avondklok, die het had ingevoerd wegens overlast, in. De maatregelen stuitte op breed protest en Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) bestudeerden een eventuele vernietiging. Lees hier meer.
  • 37 minuten geleden
Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *