Dagboek 6e dag week 48

Zaterdag de dag om het een en ander recht te zetten verder geen commentaar.

Zo verbetert UHasselt de hele wereld

 Print

Zo verbetert UHasselt de hele wereld
Foto: UHasselt

UHasselt zet haar onderzoek en onderwijs in om de maatschappelijke, sociale en economische uitdagingen in de wereld aan te pakken. Niet voor niets behoren onderzoekers van UHasselt tot de absolute wereldtop.https://98cecf45cae5b00a9aed33f64d87e485.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

UHasselt noemt zichzelf een ‘civic’ universiteit: de instelling is zich bewust van haar belangrijke rol in de maatschappij. Het onderzoek en onderwijs aan UHasselt gebeuren niet op een eilandje of in een ivoren toren, maar helpen om concrete uitdagingen in de wereld aan te pakken. Zo ondersteunen onderzoekers van UHasselt bijvoorbeeld hun collega’s in Kisangani (Congo) bij de uitbouw van een sterke universiteit.

In Meknès (Marokko) werken onderzoekers van UHasselt dan weer mee aan projecten rond voeding, landbouw en waterbeheer. UHasselt zette in 2019 ook een postgraduaat op poten waarin deelnemers hun kennis rond duurzaam bouwen verkennen én in de praktijk omzetten. Dat leidde in het Marokkaanse plattelandsdorp Ouled-Merzoug tot een centrum waar vrouwen hun lees- en schrijfvaardigheden kunnen opkrikken.

Ook het engagement van studenten van UHasselt reikt vér. Zo gaan ze op stage in Indiase ziekenhuizen, en werken ze in Ecuador en Zuid-Afrika samen met de lokale bevolking in ontwikkelingsprojecten rond herbestemming of onderwijs.

Zo verbetert UHasselt de hele wereld
Foto: UHasselt

Onderzoek van wereldformaat

Aan UHasselt lopen heel wat wetenschappers rond die tot de absolute wereldtop behoren. Zo werkt prof. Milos Nesladek van het instituut imo-imomec aan een bouwsteen voor supersnelle kwantumcomputers: een elektrisch leesbare ‘qubit’ uit synthetische diamant. Het grote verschil met andere ‘qubits’ is dat deze wél op kamertemperatuur werkt. Daardoor is hij veel makkelijker in te zetten in kwantumcomputers. Prof. Koen Vandewal van imo-imomec en zijn collega’s zetten onlangs grote stappen in de ontwikkeling van goedkope, printbare infraroodsensoren.

Ook op andere gebieden gebeurt baanbrekend onderzoek. In het project ‘iDreams’ onderzoekt het Instituut voor Mobiliteit hoe technologie verkeersveiligheid kan verbeteren. Het werkt daarvoor samen met partners in acht landen. De projecten Limburgs Geboortecohort van Tim Nawrot en het onderzoek rond de verspreiding van infectieziekten door Niel Hens kunnen rekenen op financiering van de Europese Onderzoeksraad, wat enkel weggelegd is voor echte toponderzoekers.

Zo verbetert UHasselt de hele wereld
Foto: UHasselt

UHasselt bij de wereldtop

Met die internationale uitkijk en onderzoek van wereldformaat is het niet verwonderlijk dat ook de internationale uitstraling van UHasselt fors toeneemt. Zo behoort UHasselt vandaag tot de top 3% beste hoger-onderwijsinstellingen ter wereld.

Internationale rankings zijn belangrijk voor het opzetten van onderzoekssamenwerking en het aantrekken van internationale topstudenten. Deze goede rankingposities helpen UHasselt-onderzoekers ook bij het binnenhalen van financiering voor hun project.

In de rangschikking van ‘s werelds jonge universiteiten, opgesteld door het prestigieuze Times Higher Education, dook UHasselt dit jaar de top 50 binnen. Maar ook in andere grote internationale rankings is de universiteit terug te vinden:

TIMES HIGHER EDUCATION
#46 THE Best Young Universities
#351-400 THE World University Ranking

U-MULTIRANK
TOP 3% Beste hoger-onderwijsinstellingen in de wereld

SHANGHAI RANKING
#601-700 Academic Ranking of World Universities

QS WORLD UNIVERSITY RANKINGS
#456 Beste universiteiten wereldwijd

LEES MEER OVER OF VOLG THEMA

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *