Dagboek 1e dag week 49

Kwart coronapatiënten heeft andere doodsoorzaak dan gedacht

Minimale invasieve autopsieVandaag om 13:04doorKoen Snoekx

Kwart coronapatiënten heeft andere doodsoorzaak dan gedacht
Met een biopsienaald wordt een staal genomen bij een overleden covidpatiënt in Jessa.Foto: RR

HASSELT – 

Bij een kwart van de Covid-overlijdens blijkt de doodsoorzaak anders dan aanvankelijk werd gedacht. Dat heeft autopsie-onderzoek van Jessa in Hasselt aangetoond. Nog uit het onderzoek blijkt dat bij een aantal zogenaamde Covid-overlijdens er toch geen sprake was van een besmetting.

Wanneer een Covid-patiënt overlijdt, maakt de behandelende arts een overlijdensrapport waarbij er een vermoedelijke doodsoorzaak wordt vermeld op basis van onder meer radiologische en labo-uitslagen.

De krant schrijft dat grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem belandden om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen. Dit blijkt uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Defensie richtte dit half maart op om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie.
Defensie zegt tegen NRC dat het LIMC niet naar individuen kijkt, omdat ze dat niet mogen en dat er alleen open bronnen worden gebruikt. Ook zouden de analyses alleen voor intern gebruik zijn. De krant stelt dat uit hun eigen onderzoek blijkt dat het centrum vanaf de start de analyses deelt met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie.

Kim Jong-un voor het eerst in bijna een maand nog eens in het openbaar verschenen

 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is voor het eerst in bijna een maand nog eens in het openbaar verschenen. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap op gezag van het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. Sinds enkele maanden zijn er speculaties over de gezondheidstoestand van de Noord-Koreaanse leider.

Volgens KCNA zat Kim gisteren het politiek bureau van zijn partij voor, waar de noodtoestand vanwege het coronavirus werd besproken.

Yonhap meldt dat het de eerste keer is sinds 22 oktober dat Kim nog eens in het openbaar verscheen. Toen bezocht hij een kerkhof in de provincie Zuid-Pyongyang. Normaal gezien berichten de staatsmedia steeds de dag nadien over activiteiten van de leider.

De in Zuid-Korea gevestigde krant Daily NK berichtte in april dat Kim een hartoperatie moest ondergaan. Sindsdien vragen waarnemers zich af hoe het met zijn gezondheid gesteld is, mede omdat Kim verschillende belangrijke evenementen heeft gemist.

Aantal nieuwe cororonabesmettingen Duitsland daalt weer

Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames blijven afnemen

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames blijven afnemen. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 6 en 12 november kwamen er elke dag gemiddeld 5.057 coronabesmettingen bij (-47 procent). In totaal werden nu al 535.939 besmettingen geregistreerd.

In de periode van 9 tot 15 november werden gemiddeld 463 mensen opgenomen in het ziekenhuis (-22 procent). Zondag waren er volgens de voorlopige cijfers van Sciensano 294 opnames. Het is geleden van 19 oktober dat er nog minder dan 300 opnames waren.

In totaal liggen er nu 6.518 patiënten in het ziekenhuis, van wie 1.439 in de intensieve zorgen.

Het aantal overlijdens per dag blijft wel nog stijgen, maar minder sterk. Tussen 6 en 12 november stierven er elke dag gemiddeld 197 mensen aan COVID-19 (+6,7 procent). Dat brengt het gemiddelde aantal doden opnieuw onder de 200. Het dodental in ons land stijgt tot 14.421.

Aantal nieuwe cororonabesmettingen Duitsland daalt weer

BERLIJN (ANP/RTR/AFP) – In Duitsland is in het afgelopen etmaal het aantal nieuwe coronabesmettingen voor de derde dag op rij gedaald. Van zondag op maandag kwamen er 10.824 gevallen bij, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM. Dat zijn er ruim 6000 minder dan een dag eerder, toen er 16.947 gevallen werden gemeld.

Tot vrijdag, toen er 23.542 nieuwe besmettingen werden geregistreerd, noteerde Duitsland dagenlang recordaantallen nieuwe gevallen. Maar de gedeeltelijke lockdown die sinds twee weken van kracht is, lijkt nu voor dalingen te zorgen.

De Duitse regering lijkt desondanks de bestaande coronabeperkingen aan te willen scherpen. Het Duitse persbureau DPA meldde eerder dat bondskanselier Angela Merkel die strengere maatregelen maandag voorlegt aan de premiers van de deelstaten. Kinderen en jongeren moeten worden aangemoedigd om met maar een vaste vriend af te spreken. Thuis afspreken met vrienden en kennissen wordt beperkt tot één vast huishouden.

Privéfeesten

Volgens de federale overheid zijn bijeenkomsten in het openbaar voortaan alleen ​​toegestaan met leden van het eigen huishouden en maximaal twee personen uit een ander huishouden. Privéfeesten zijn in principe tot kerstmis uit den boze. Nu zijn ze sinds 2 november nog beperkt tot leden van het eigen huishouden en van een ander huishouden met een maximum tot tien personen.

Het totale aantal besmettingen in Duitsland bedraagt nu 801.327. In de laatste 24 uur overleden nog eens 62 personen in Duitsland aan de gevolgen van Covid-19. Het totale dodental in de Bondsrepubliek komt daarmee op 12.547.

Vernietigend rapport van Amnesty International: “Mensenrechten zijn geschonden in woon-zorgcentra tijdens eerste golf”

“Rusthuisbewoners zijn in vergeetput beland”Vandaag om 03:00doorFarid El Mabrouk

Vernietigend rapport van Amnesty International: “Mensenrechten zijn geschonden in woon-zorgcentra tijdens eerste golf”
FOTO: RR

Het recht op gezondheidszorg, het recht op leven en het recht om niet gediscrimineerd te worden. Al deze mensenrechten zijn tijdens de eerste coronagolf in de woon-zorgcentra geschonden, zegt Amnesty International in een rapport. “De meest kwetsbare groep had het minst garantie op een goede gezondheidszorg en dat is onaanvaardbaar. Net tijdens een crisis zou dat andersom moeten zijn,” dixit directeur Wies De Graeve.

De Vlaamse ombudsman, verschillende parlementaire commissies, de media en tal van organisaties. Allemaal gingen ze al op zoek naar wat er in de woon-zorgcentra fout liep tijdens de eerste coronagolf. …

Uit de nieuwe cijfers op het dashboard van Sciensano blijkt dat het aantal ziekenhuisopnames verder afneemt. Het gemiddelde aantal overlijdens daarentegen, neemt wel nog steeds toe. Daardoor zijn er nu in totaal al meer dan 14.000 Belgen overleden aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus.

De trends in de cijfers rond het coronavirus in ons land zetten zich verder. Daarbij blijft het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames per dag dus dalen, terwijl het aantal overlijdens wel nog steeds licht toeneemt.

Gemiddeld aantal ziekenhuisopnames lager dan 500

In de week van 4 tot en met 10 november werden er dagelijks gemiddeld 486 mensen opgenomen in het ziekenhuis na een besmetting met het coronavirus. Dat is een daling met 25 procent vergeleken bij vorige week.

Gisteren lagen er 6.762 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting. Dat zijn er 248 minder dan een dag eerder. Op de afdelingen intensieve zorgen in ons land waren 1.457 bedden bezet door coronapatiënten, dat is er dan weer ééntje meer dan gisteren. Maar er blijft hier dus wel sprake van een stabilisering van de cijfers. 897 mensen moesten gisteren beademd worden, dat zijn er vijf minder dan een dag eerder.

Meer dan 14.000 coronadoden

In de week van 4 tot 10 november overleden er elke dag gemiddeld 201 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is opnieuw een stijging met 20 procent vergeleken bij een week eerder.

Het totale aantal overlijdens door het coronavirus komt daarmee boven de 14.000 te liggen. Het gaat om 14.106 overlijdens om precies te zijn.

Minder dan 7.000 nieuwe besmettingen per dag

Ook het aantal dagelijkse besmettingen blijft verder afnemen. Dat heeft natuurlijk te maken met het feit dat er minder tests worden afgenomen. Op dit moment worden er dagelijks gemiddeld 33.589 coronatests afgenomen. Dat is een daling met 38 procent vergeleken bij de vorige periode van zeven dagen en is een halvering van het aantal tests dat eind oktober in ons land afgenomen werden.

In de week van 3 tot en met 9 november werden er dagelijks gemiddeld 6.877 positieve coronatests afgenomen. Dat is een daling met 48 procent vergeleken bij een week eerder. De positiviteitsratio in ons land daalt ook verder en ligt nu op 22 procent. Dat betekent dat 22 procent van het totale aantal afgenomen coronatests in ons land positief blijkt te zijn. Eind oktober lag dit cijfer nog boven de 29 procent.

Vanaf maandag 23 november nieuwe teststrategie

De ministers van Volksgezondheid in ons land komen vandaag opnieuw samen. Daarbij zullen ze zich buigen over de nieuwe teststrategie. Op dit moment worden enkel mensen die symptomen van het coronavirus vertonen getest, maar dat zou wellicht veranderen.

Er wordt gehoopt dat mensen die in contact kwamen met iemand die positief testte, maar zelf geen symptomen vertonen, vanaf maandag 23 november ook opnieuw getest kunnen worden.

1 op 6 Belgen wil geen vaccin

 Tagtik 2 dagen geledenVaccinatie tegen coronavirus zal vrijwillig én gratis zijnBrusselse ziekenhuizen voelen nog grote druk op dienst intensieve zorgen© Pixabay

Volgens een bevraging die Ipsos in opdracht van Het Nieuwsblad uitvoerde bij bijna 1700 Belgen wil 1 op 6 Belgen zich niet laten vaccineren als een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar wordt. Amper een derde van de ondervraagden wil zich zo snel mogelijk laten vaccineren.

Van alle ondervraagden wil 36% het vaccin zo snel mogelijk krijgen, 47% niet meteen en 17% nooit.

Wie zich niet of niet meteen wil laten vaccineren, geeft aan dit niet te willen omdat de bijwerkingen van het vaccin niet duidelijk zijn (71%). 43% zegt het niet te willen omdat het vaccin onvoldoende getest is en 30% omdat het vaccin in een te korte tijd werd ontwikkeld.

Vooral 65-plussers willen zich zo snel mogelijk laten vaccineren (54%), de minste animo voor een snelle vaccinatie vinden we in de leeftijdscategorie tussen 25 en 34 jaar (22%).

Uit de bevraging van de krant blijken ook opvallende verschillen tussen de regio’s: in Vlaanderen wil 42% zich meteen laten vaccineren, in Brussel 36% en in Wallonië 25%. 1 op 10 Vlaming wil zich helemaal niet laten vaccineren, tegenover een kwart van de Walen.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *