Dagboek 2e dag week 47

De Russische coronacijfers schieten omhoog. De tweede golf breekt in Rusland alle records van de eerste en het eind is nog niet in zicht. Uit arme regio’s komen mensonterende beelden van lijken in vuilniszakken. Correspondent Eva Hartog: “De ziekenhuizen worden aan hun lot overgelaten.”

Ze liggen in de kelder van een Siberisch ziekenhuis: plastic zakken met coronadoden. Sommigen liggen zelfs op de grond. Het ziekenhuis geeft toe dat ze de toestroom niet aankunnen. Het plaatselijke mortuarium is vol. En het is niet de enige schokkende video die opduikt uit de arme regio’s van Rusland.

Vandaag deze dag gebruiken voor markt onderzoek snijmachines en snijbedrijven in Nederland dit om klanten goede voorlichting te kunnen geven wat en waar ze het beste in kunnen investeren.

Bedrijven beschermd tegen faillissementen tot eind januari

 © Aangeboden door Business AM

Bedrijven die verplicht gesloten zijn, krijgen opnieuw bescherming tegen inbeslagnames en faillissementen. De regering-De Croo heeft vorige week beslist dat er een nieuw moratorium komt, tot eind januari.

De bescherming voor gedwongen gesloten bedrijven komt er niet voor het eerst. Tijdens de eerste golf voerde de toenmalige regering-Wilmès een moratorium in tot 17 juni. Concreet werden die bedrijven beschermd tegen inbeslagnames. Ze konden niet failliet verklaard worden op vraag van hun schuldeisers. De bedoeling was om bedrijven in moeilijkheden extra zuurstof te geven en hen wat respijt te gunnen om door de crisis te komen.

Ook na 17 juni stelden de fiscus en de RSZ zich in de feiten terughoudend op. Er werden geen faillissementsprocedures opgestart bij fiscale of sociale schulden. Nu keert de volledige bescherming terug op initiatief van minister van Middenstand David Clarinval (MR) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Het voorontwerp van een wet passeert Raad van State om daarna goedkeuring te krijgen in de Kamer.

‘Elk faillissement is er uiteraard één te veel. Toch zien we dat de steunmaatregelen onze gezonde bedrijven geholpen hebben om de eerste schok van de coronacrisis door te komen. Door opnieuw een moratorium in te voeren, kunnen we veel van onze gezonde bedrijven in rustig vaarwater houden, hun situatie goed opvolgen en gepaste maatregelen nemen wanneer er knipperlichten afgaan’, stelt Van Quickenborne.

Behalve het moratorium komt er ook opnieuw een tijdelijke inperking van beslagen. Daardoor is het onmogelijk om bijvoorbeeld een loonbeslag in te voeren bij een burger. ‘De huidige situatie is zeer precair, maar we zullen niemand achterlaten in deze moeilijke periode’, besluit de minister in een persbericht.

Europa wil voortaan gezamenlijk ‘epidemiedraaiboek’ bij gezondheidscrisis

Zie hier waar het allemaal naartoe gaat, sluipend meer regels en beperkingen. © Aangeboden door NU.nl

De Europese Unie moet eensgezinder, sneller en beter reageren op acute gezondheidscrisissen zoals de huidige COVID-19-pandemie. Bij een zeer ernstige crisis zou een Europese noodsituatie kunnen worden afgekondigd, staat in een voorstel dat de Europese Commissie woensdag presenteert.

De nieuwe voorgestelde maatregelen zijn “een antwoord op een aantal belangrijke lessen die we hebben geleerd uit de aanpak van de pandemie tot nog toe”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Tijdens de coronacrisis was de gezondheidsaanpak vooral de verantwoordelijkheid van de lidstaten. De Europese Commissie wil dat er tijdens een gezondheidscrisis meer vanuit Brussel wordt gecoördineerd, met betere uitwisseling van data, ziekenhuisbedden en medisch personeel tussen de Europese landen tot gevolg.

Het ECDC, de Europese tegenhanger van het Nederlandse RIVM, moet landen kunnen gaan adviseren over hun aanpak. Het instituut zou het aantal besmettingen in de lidstaten moeten bijhouden, zodat er zo nodig meteen ingegrepen kan worden. Ook zouden Europese laboratoria een netwerk moeten gaan vormen en zo eenduidige informatie moeten verschaffen.

Rutte eerder al terughoudend over Europese corona-aanpak

Bij een volgende epidemie mag de aanvoer van geneesmiddelen niet weer in de knel komen, vindt de commissie. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) moet daarop gaan toezien. Als er tekorten ontstaan aan bijvoorbeeld virusremmers of beademingsapparaten voor de intensive care, zou het bureau kunnen ingrijpen.

Tot slot vindt de Europese Commissie dat bij ernstige crisis een Europese noodsituatie moet kunnen worden afgekondigd, waarbij de EU de verantwoordelijkheid voor de bevoorrading van medisch materiaal en behandelingen kan overnemen.

De commissie moet het over de plannen nog eens worden met de lidstaten en het Europees Parlement. Onder meer premier Mark Rutte was eerder al terughoudend over een Europese corona-aanpak. De EU heeft “geen meerwaarde” bij de bestrijding van de acute epidemie, zei Rutte vorige maand.

De overheid toont geen interesse in het “plug & play” COVID-19 schip dat binnen een week in Rotterdam kan liggen. Nederlander Roland Brautigam biedt het schip al ruim een maand aan maar hij krijgt enkel afwijzingen van oa. het LCPS, de organisatie waar Ernst Kuipers de scepter zwaait. Vol onbegrip is de schepen-makelaar die woont en werkt in Monaco. Flavio Pasquino sprak Roland Brautigam via zoom waar duidelijk werd dat ook medisch personeel geen probleem is, aangezien er al deals liggen met diverse landen. Zelfs kunnen er meerdere schepen geleverd worden. Waarom de overheid geen interesse heeft is voor Brautigam een raadsel, al zinspeelde hij op bureaucratie bij de ziekenhuizen die hun eigen belangen voorop hebben.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *