Dagboek 3e dag week 46

Verkiezingen in Amerika

Uitslag verkiezingen Amerika 2020: zo scoren Donald Trump en Joe Biden

A Flourish map

Zo werkt het:

De Amerikaanse kiezer bepaalt finaal niet wie president van de Verenigde Staten wordt, die eer is eigenlijk weggelegd voor de 538 kiesmannen van het Electoral College. Een kandidaat die 270 zogeheten electors achter zich krijgt, mag de komende vier jaar in het Witte Huis wonen. Presidentskandidaten krijgen die kiesmannen toegewezen op basis van de staten die ze winnen: wie de meerderheid behaalt in een staat, krijgt ook alle kiesmannen van die staat. Enkel de staten Maine en Nebraska vormen een uitzondering op die regel, en verdelen hun kiesmannen (eventueel) over verschillende kandidaten.

In sommige staten is de uitslag eigenlijk al op voorhand bekend: dat pakweg Californië en New York naar de Democraat Biden gaan, is al zo goed als zeker. Idem voor Trump en bijvoorbeeld de traditioneel Republikeinse staten Kentucky en West Virginia. In enkele andere tientallen staten lijkt de strijd ook al gestreden, maar zoals het cliché het wil: de kiezer heeft natuurlijk altijd het laatste woord. De strijd om het presidentschap wordt dan ook vooral gevoerd in een dozijn swing states: Arizona, Georgia, Florida, Iowa, Michigan, Minnesota, Nevada, New Hampshire, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Texas, en Wisconsin. Naarmate die staten definitief worden toegewezen aan een bepaalde kandidaat, kan u hier volgen hoe dicht Trump of Biden komen bij de overwinning.

Henk Krol

Overal al ruzie, weggegaan of weggestuurd. Hoe is het dan mogelijk dat hij nog steeds is te zien in de Kamerdebatten Krol ga gewoon naar huis je bent alleen je zakken aan het vullen en heeft dus geen toegevoegde waarde voor de maatschappij. Nee erger nog, je kost Nederland veel geld dus wegwezen!

John van Rest

Komt de daling van de besmettingen nog op tijd? En hebben we die aan de maatregelen te danken?

Vandaag om 11:47doorKim Clemens

Komt de daling van de besmettingen nog op tijd? En hebben we die aan de maatregelen te danken?

Voor het eerst is er een lichte daling van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. In de week van 25 tot 31 oktober waren het er per dag gemiddeld 14.235, ofwel 4 procent minder dan de week voordien. Is daarmee de kentering definitief ingezet en de gigantische druk op de ziekenhuizen afgewend?

Is die daling er niet gewoon omdat er minder getest wordt?

“Het klopt dat de teststrategie vorige week gewijzigd is. We testen de mensen zonder symptomen niet meer”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano …

Patiënten verzwijgen coronaklachten’

Beeld: Getty Images | Heleen Croonen | Nieuwsbericht van: 03-11-2020 Steeds meer patiënten verzwijgen dat ze corona-achtige klachten hebben tegenover het ziekenhuis. Dit doen zij uit angst dat een geplande operatie niet door gaat. Anesthesiologen trekken hierover aan de bel, zo schrijft artsenvakblad Medisch

Je wacht al maanden op een heupoperatie of kaakoperatie en deze week ben je eindelijk aan de beurt. Maar dan heb je ineens een lichte hoest. Normaal zou je er niet bij stil staan, maar nu is dit een alarmsignaal. Mogelijk ben je besmet met het coronavirus en is het dus belangrijk om te gaan testen. Ziekenhuizen vragen dan ook of mensen corona-achtige klachten hebben voor ze een ‘gewone’ (niet-corona) behandeling krijgen. Bij klachten wordt getest.

Verzwijgen

Steeds meer mensen blijken in dit geval de lichte klachten te verzwijgen voor de dokter. Anesthesiologen bellen hun beroepsvereniging de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie steeds vaker met dit probleem. Als de mensen besmet zijn, kunnen ze zorgverleners en andere patiënten in gevaar brengen. Bovendien brengen ze zichzelf in gevaar, want met een coronabesmetting is het risico op complicaties tijdens een operatie groter.  De voorzitter van de vereniging komt dan ook tot het advies om iedereen te testen, klachten of niet: ‘Ons advies is patiënten – zeker in gebieden waar de ziekte veel voorkomt – standaard te testen voordat zij geopereerd worden.’

VS stappen woensdag officieel uit klimaatakkoorden van Parijs

 14 uur geleden‘Oxford-vaccin’ mogelijk nog voor Kerstmis klaarSciensano waarschuwt voor risico aerosols© Aangeboden door Belga

Net een dag na de presidents- en Congresverkiezingen stappen de VS officieel uit de klimaatakkoorden van Parijs, zo heeft het ABC News in herinnering gebracht.

Op 1 juni 2017 kondigde de Republikeinse president Donald Trump aan dat zijn land zich zou terugtrekken uit de akkoorden van Parijs die de opwarming van onze planeet zouden moeten indijken.

Volgens het Amerikaanse staatshoofd schaden de akkoorden de economie van de VS en zouden er tegen 2025 2,5 miljoen jobs verloren kunnen gaan. Bovendien krijgen door de akkoorden van Parijs andere vervuilers, zoals China, een vrijgeleide.© Aangeboden door Belga

De VS kwamen wel het artikel na dat de uitstap regelt, zodat die officieel vandaag/woensdag plaatsvindt.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft gezegd dat hij opnieuw in het akkoord wil stappen, indien hij zou worden gekozen.

Volgens het ABC News zou dit dan in minder dan zes maanden kunnen gebeuren.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *