Dagboek 4e dag week 45

Ga niet meteen naar de spoeddienst.

ANTWERPEN Huisartsenvereniging Domus Medica roept patiënten op om bij coronasymptomen eerst de huisarts te contacteren en niet meteen naar de spoeddienst te gaan. De huisarts zal dan oordelen welke patiënten naar het ziekenhuis moeten. “Alleen op deze manier kan de toenemende druk op de ziekenhuizen mogelijk beheersbaar blijven”, klinkt het. Domus Medica benadrukt dat de dokterspraktijken zo georganiseerd zijn dat de onderzoeken veilig kunnen verlopen.

Frankrijk

Aftellen naar de nieuwe lockdown: de vraag is niet of, maar wanneer het land op slot gaat

De cijfers zijn zo dramatisch dat niemand het nog uitsluit. We zitten momenteel al in een gedeeltelijke lockdown, maar de verschillende regeringen zouden vrijdag kunnen beslissen om het land – behalve voor werk en school – volledig op slot te doen. Cruciaal daarbij is het rapport dat de virologen en coronacommissaris Pedro Facon donderdagavond op de regeringstafel leggen. “Als daaruit blijkt dat we recht op de muur afstevenen, zal er nog weinig discussie zijn”, klinkt het op het hoogste niveau. De virologen zien alvast geen andere uitweg meer. “Tijd voor de noodrem: lockdown.”

Met besmettingscijfers die 10 keer lager liggen dan in ons land nam bondskanselier Angela Merkel woensdag al de maatregelen die bij ons sinds vannacht gelden. De Franse president Emmanuel Macron gaat

Misschien om over na te denken? Wakker worden, dus opletten!

Luister hier maar eens naar, is dit soms nonsens?

Hoe deze informatie te lezen?

Wat is er met de wereld aan de hand?

 • breaking 2 uur geleden Nooit eerder zo veel coronapatiënten in onze ziekenhuizen, 132 overlijdens in één dag
  Nooit eerder lagen zoveel coronapatiënten in ons land in het ziekenhuis. Volgens de voorlopige gegevens op het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano worden momenteel 5.924 bedden in onze ziekenhuizen bezet door COVID-patiënten.
 • Dat zijn er meer dan op 6 april tijdens de eerste golf, toen sprake was van een recordaantal van 5.759 opgenomen patiënten.https://localfocuswidgets.net/5f1aee669b69e Volgens de recentste cijfers, van gisteren, liggen 993 patiënten met Covid-19 op de afdeling intensieve zorgen. Er worden nu gemiddeld 593,1 coronapatiënten per dag in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 86 procent tegenover de week voordien.Gemiddeld werden tussen 19 en 25 oktober 14.356 nieuwe besmettingen per dag geregistreerd, een stijging met 40 procent tegenover de zeven dagen ervoor. In totaal werden al 368.337 besmettingen bevestigd. De positiviteitsratio, het percentage van de coronatesten dat een positief resultaat oplevert, is gestegen naar 23,6 procent.https://localfocuswidgets.net/5f1ae58d156e6In diezelfde periode stierven elke dag gemiddeld 69,3 mensen aan Covid-19. Dat zijn elke dag gemiddeld 35,7 mensen meer dan een week voordien. In totaal zijn al 11.170 mensen overleden aan Covid-19. Dat is een toename met 132 in één dag, vergeleken met het totaal van gisteren.https://localfocus2.appspot.com/5ea9814060162
 • breaking 2 uur geledenEr liggen momenteel 5.924 coronapatiënten in het ziekenhuis, dat is het hoogste aantal ooit sinds het begin van de epidemie in ons land
 • 7 uur geledenRode Kruis zoekt meer crisisvrijwilligersHet Rode Kruis-Vlaanderen is dringend op zoek naar meer crisisvrijwilligers. Sinds de oproep twee weken geleden stelden zich reeds 1.400 mensen kandidaat, maar dat is veel te weinig om aan de vraag van de zorginstellingen te voldoen. De crisisvrijwilligers voeren vooral logistieke taken uit zodat het zorgpersoneel zich op de zorg kan concentreren.Een tweetal weken geleden heropende het Rode Kruis haar vrijwilligersplatform. Sindsdien meldden 1.400 vrijwilligers zich aan. Liefst 129 zorginstellingen lieten via het platform weten op zoek te zijn naar extra krachten doordat steeds meer personeelsleden uitvallen en het aantal besmettingen onder bewoners weer snel toeneemt.
 • 7 uur geledenPost-intensieve zorgsyndroom is miskend aspect van coronapandemieVeel patiënten die op de afdeling intensieve zorg hebben gelegen, krijgen bij thuiskomst vaak te maken met het “post-intensieve zorgsyndroom”. Het fenomeen, dat bij het grote publiek en de zorgsector nog vrij onbekend is, kan fysieke, psychische en cognitieve problemen veroorzaken. “Het is een miskend aspect van de pandemie”, meldt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE).
 • gisteren – 23:39

© Aangeboden door Business AM

Sinds middernacht zijn nieuwe, strengere coronamaatregelen van kracht. Het grootste deel van die maatregelen maakte Vlaams minister-president Jan Jambon dinsdagavond al bekend, maar er komt nog een regel bij. Winkelen wordt opnieuw beperkt tot maximaal een half uur.

Afgelopen dinsdag kondigde de Vlaams regering nieuwe, strengere maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Die maatregelen zouden normaal pas vrijdagavond ingaan, maar daar kwam heel wat kritiek op.

Ministerieel besluit

Verschillende steden (onder liberale burgemeesters) beslisten om de regels al sneller van kracht te laten worden. En nu is de regering ook gevolgd. Gisteravond is namelijk een ministerieel besluit in het Belgisch staatsblad opgenomen.

Dat was nodig, want de deelregeringen hebben beslissingen genomen waarover ze eigenlijk niet bevoegd zijn. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bracht gisteren de nodige zaken in orde, om de strengere maatregelen te kunnen laten ingaan. De regels zijn van kracht sinds afgelopen nacht.

Nieuwe maatregelen

Alle cultuurhuizen moeten de deuren sluiten en alle evenementen worden geschrapt. Daarnaast is binnen sporten verboden voor iedereen ouder dan 12, en is buiten sporten enkel nog toegestaan met maximaal vier personen. Zwembaden, fitnesscentra en bowlings moeten ook dicht.

Professionele sporten mogen wel nog in groep beoefend worden, maar dan wel zonder publiek. Andere professionele aanpassingen, moeten er vooral in het telewerken komen. Dat moet beter, benadrukte viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).

Maximaal half uur winkelen

Opvallend is dat aan het lijstje plots nog een nieuwe regel is toegevoegd. Vanaf vandaag mag je nog maar maximaal een half uur in een winkel rondlopen. Dat mag je in Vlaanderen met twee volwassenen doen, in Brussel moet je alleen winkelen.

Andere verschillen tussen de gewesten blijven beperkt. Het belangrijkste verschil is het tijdstip waarop mensen ’s avonds moeten binnen blijven. Vlaanderen kiest voor de minimale avondklok, van middernacht tot 5 uur ’s morgens. Maar in Brussel en Wallonië moeten mensen tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s morgens binnen blijven.

The post Nieuwe coronamaatregel: winkelen weer beperkt tot half uur appeared first on Business AM.

 • Vier personen met beperking overleden aan Covid-19 in Lennik
 • Vier bewoners overleden en nog eens meer dan twintig andere besmet met corona. Zonnestraal vzw, een zorgaanbieder voor personen met een beperking met hoofdcampus op de Kroonstraat in Lennik, is de afgelopen dagen bijzonder hard getroffen door het virus. Daarnaast hebben ook nog eens negen personeelsleden positief getest.  Lees meer.
 • gisteren – 23:28Voor januari geen coronavaccin in VS, zegt topexpert Fauci
  Volgens Anthony Fauci, de Amerikaanse topdeskundige op het gebied van infectieziekten, zal er voor januari geen coronavaccin zijn in de Verenigde Staten. De klinische studies voor twee experimentele vaccins zitten in een vergevorderd stadium, maar een noodvergunning van het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap, de US Food en Drug Administration (FDA), moet niet voor januari worden verwacht, zei Fauci aan het vakblad Jama Network. “Dat kan in januari, maar ook later”, klonk het.Met zijn uitspraken gaat Fauci in tegen de beweringen van president Donald Trump, die zijn landgenoten al herhaaldelijk beloofde dat er nog voor het einde van dit jaar een vaccin beschikbaar zou zijn. Het klonk zelfs lange tijd dat dit er al voor de presidentsverkiezing op 3 november zou zijn.De best opgeschoten klinische onderzoeken zijn volgens Fauci die van biotechbedrijf Moderna en van Pfizer. Een noodvergunning van toezichthouder FDA zou het mogelijk maken dat medisch personeel in de eerste lijn en andere risicopersonen in afwachting van een volledige goedkeuring al het nieuwe vaccin toegediend krijgen.
 • gisteren – 23:28Aantal besmettingen sterk gestegen in onderwijsDe coronacijfers in het onderwijs zijn de laatste tijd sterk gestegen en evolueren daarmee in de richting van het maatschappelijke niveau, al blijven ze tot nu toe wel lager. Dat blijkt uit een nieuwe update van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s), zo meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts woensdagavond. Het merendeel van de besmettingen blijkt te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren.In de periode tussen 12 en 25 oktober werd er bij 4.964 leerlingen en 1.612 personeelsleden een positieve test afgenomen. Zo’n 24.698 leerlingen en 1.975 personeelsleden werden in quarantaine geplaatst.Het merendeel van de besmettingen blijkt evenwel te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren, iets wat wordt bevestigd door de vaststelling dat de voornaamste redenen om over te gaan tot testing een nauw contact binnen de gezinscontext of het vertonen van Covid-19 symptomen is. Er worden volgens de CLB’s binnen scholen nog altijd relatief weinig clusters aangetroffen.Vanaf vandaag worden in secundaire scholen turnlessen opgeschort.
 • gisteren – 23:01Spaanse regio’s sluiten grenzen met AllerheiligenNog eens vijf Spaanse regio’s gaan op slot om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Madrid kondigt aan dat de regiogrenzen komend lang weekeinde dichtgaan, tijdens Allerheiligen, als veel Spanjaarden eropuit trekken. De aangrenzende regio’s Castilië en León en Castilla-La Mancha gaan zelfs nog langer dicht, tot maandag 9 november.Ook de kustprovincies Andalusië en Murcia, bij Madrilenen in trek als uitstapje voor een lang weekend, gaan tot 9 november op slot. Dat betekent dat niemand erin of eruit mag, afgezien van mensen die naar de dokter of naar hun werk moeten.Eerder deze maand gooiden al drie andere Spaanse regio’s hun grenzen dicht.
 • Ontdek Murcia: een verrassende stad in een levendige omgeving!
 • gisteren – 22:24Virusvrees drukt Wall Street, General Electric wintDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met verliezen de handel uitgegaan. De vrees voor de gevolgen van het oplaaiende coronavirus drukte het sentiment. Beleggers verwerkten een reeks kwartaalresultaten. Vooral de kwartaalupdate van industrieel concern General Electric viel goed.
 • gisteren – 21:46Coronamiddel Veklury (Remdesivir) stuwt omzet farmaceut GileadHet coronamiddel van de Amerikaanse farmaceut Gilead Sciences was in de eerste maanden dat het beschikbaar is goed voor een omzet van bijna 900 miljoen dollar. Dat meldde Gilead in een handelsupdate over het derde kwartaal.Het antivirale middel Veklury (met het actieve bestanddeel remdesivir) was volgens het concern het eerste middel dat van de Amerikaanse toezichthouder FDA de goedkeuring kreeg. De verkoophausse van het middel stuwden de resultaten van de farmaceut.Gilead sloot het kwartaal af met een omzet van bijna 6,6 miljard dollar. Dat was flink meer dan de 5,6 miljard dollar een jaar eerder. Met de Veklury-verkopen wist Gilead de verwachtingen in de markt ruimschoots te overtreffen.Ook president Donald Trump kreeg het middel toegediend toen hij het virus had opgelopen. Het middel werd met name in de VS verkocht.Gilead haalt overigens het grootste deel van zijn omzet uit geneesmiddelen tegen hiv en aids. Die waren in het afgelopen kwartaal goed voor een omzet van bijna 4,6 miljard dollar, tegen 4,2 miljard dollar een jaar eerder.
 • gisteren – 21:31Maximum een half uur winkelenIn het nieuwe MB wordt duidelijk gemaakt dat we nog met twee mogen winkelen maar dat ons bezoek maximum een half uur mogen duren. Winkels zoals Delhaize hebben al aangekondigd dat shoppers alleen moeten komen.
 • gisteren – 21:05Meer dan 10.000 sterfgevallen in TurkijeMet 77 nieuwe sterfgevallen op een etmaal tijd heeft Turkije de kaap van 10.000 corona-overlijdens overschreden, zo heeft minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca woensdag bekendgemaakt.De pandemie heeft in totaal al 10.027 mensen het leven gekost in Turkije. Er zijn in totaal 368.513 besmettingen vastgesteld.Sinds meerdere weken zijn de cijfers weer aan het stijgen in het land, vooral in de metropool Istanboel. Vier op de tien positief geteste mensen in het hele land zijn uit de economische en culturele hoofdstad van Turkije afkomstig.
 • gisteren – 21:0528 coronagevallen op Koninklijke School voor Onderofficieren in Sint-TruidenOp de Koninklijke School voor Onderofficieren, op de Campus Saffraanberg in Sint-Truiden, zijn er tot dusver in totaal 28 coronagevallen, drie meer dan een week geleden. Daarnaast zijn momenteel zo’n 130-tal mensen thuis in quarantaine geplaatst. Vorige week telde de militaire school nog 25 positieve gevallen, naast een 150-tal mensen in thuisquarantaine. “De situatie lijkt dus wat beter te zijn”, zegt kolonel Thierry Hinnekens, directeur van de school.De eerste positieve gevallen blijken er al van enkele weken geleden te dateren. Het gaat daarbij vooral om kandidaten, maar er zijn ook enkele instructeurs en leerkrachten betrokken. De school heeft in totaal 750 kandidaten in de verschillende vormingen.”Het was niet echt een uitbraak, want het is over enkele weken gebeurd”, aldus Hinnekens. “Momenteel kan de rest van de opleidingen doorgaan. Er zijn bijvoorbeeld nog schietoefeningen om de gemiste opleidingen in te halen. Het is mogelijk dat we niet honderd procent van de kandidaten nog kunnen vormen, maar we proberen de achterstand in te halen.”
 • gisteren – 21:04Ruim 3.000 COVID-19-patiënten liggen op reanimatie in FrankrijkHet aantal mensen met COVID-19 die in Frankrijk op een reanimatieafdeling liggen, is woensdag tot boven de 3.000 gestegen, een ongezien niveau sinds begin mei, zo blijkt uit de jongste officiële cijfers.Sinds dinsdag werden 372 nieuwe opnames op reanimatie (of intensieve zorg) geregistreerd volgens de databank van Volksgezondheid in Frankrijk. Als de COVID-19-patiënten die de afdeling verlaten, in rekening worden gebracht, nam het aantal patiënten de jongste 24 uur met 127 toe tot een totaal van 3.036.Sinds dinsdag bezetten coronapatiënten ruim de helft van de capaciteit van de reanimatiediensten. Frankrijk heeft in totaal ongeveer 5.800 bedden op reanimatie, een aantal dat de overheid de komende dagen wil optrekken.
 • gisteren – 21:00Kempense gemeenten verbieden ook activiteiten voor -12-jarigenDe gemeentebesturen van het Kempense Geel, Laakdal en Meerhout hebben beslist om de nieuwe Vlaamse coronamaatregelen uit te breiden naar alle leeftijdscategorieën. De uitzonderingen voor -12-jarigen gelden er de komende weken dus niet. De gemeenten Balen, Dessel, Mol en Retie beslisten dat deze middag ook al.
 • gisteren – 20:49Ministerieel besluit gepubliceerdHet ministerieel besluit werd daarnet gepubliceerd en gaat in om middernacht. In Vlaanderen blijft de avondklok tussen middernacht en 5 uur ‘s ochtends. Het maatschappelijk en sociaal leven wordt grotendeels stilgelegd in heel het land.
 • gisteren – 20:28Frankrijk vanaf vrijdag terug in lockdown, maar “economie mag niet stilvallen”Frankrijk gaat opnieuw een lockdown invoeren. Dat heeft president Emmanuel Macron woensdagavond aangekondigd op een persconferentie. Net zoals ons land, heeft ook Frankrijk te maken met een bijzonder ernstige tweede golf van het coronavirus

Dubbel zoveel Covid-patiënten op een week tijd in Limburg:”Grotere uitdaging dan eerste golf”

ZiekenhuizenVandaag om 06:00doorKoen Snoekx

Foto: Tom Palmaers

GENK – 

Op een week tijd is het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuizen verdubbeld: van 104 naar 210. Ruim één op de drie intensieve bedden wordt nu ingenomen door Covid-patiënten. “De tweede golf wordt een grotere uitdaging dan de eerste”, zegt ZOL-directeur Erwin Bormans.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *