Dagboek 1e dag week 42

De Amerikaanse president Donald Trump, die met Covid-19 is opgenomen in het militair ziekenhuis Walter Reed, wordt maandag mogelijk ontslagen uit het ziekenhuis als zijn toestand verder blijft verbeteren.

Dat zei arts Brian Garibaldi op een persconferentie over de gezondheidstoestand van de president.
Trump heeft geen koorts en ademhalingsklachten meer, en zijn vitale functies zijn stabiel, aldus een andere arts, Sean Dooley.

De persconferentie werd geopend door Trumps lijfarts Sean Conley, die zei dat Trumps toestand vooruitgaat. Volgens de lijfarts is er sprake van “ups en downs” in het ziekteverloop bij Trump.
Tweemaal doken de zuurstofwaarden in diens bloed omlaag. Dat gebeurde op vrijdag en op zaterdag. Ook had de president vrijdag hoge koorts. Het artsenteam raadde toen aan om Trump extra zuurstof te geven.

Hij heeft zaterdagavond een tweede dosis van het antivirale middel remdesivir gekregen, en heeft geen last van bijwerkingen. De president wordt sinds zaterdag verder behandeld met de steroïde dexamethason, die ervoor moet zorgen dat het zuurstofgehalte in het bloed op niveau blijft.
Trump met corona in het ziekenhuis

Zaterdag waren de berichten over de gezondheidstoestand van Trump uiteenlopend. De artsen schetsten die dag tijdens een persconferentie een rooskleurig beeld van Trumps toestand, maar diens stafchef Mark Meadows zei dat hij zich grote zorgen maakte om de president.
Volgens nieuwszender CNN zou Trump woest zijn op Meadows. Doordat Meadows’ uitspraken indruisten tegen het positieve beeld dat Trump en zijn artsen naar buiten brachten, zou de stafchef de geloofwaardigheid van de medische persconferenties in het geding hebben gebracht.

Lijfarts Conley liet weten dat het positieve beeld dat de artsen zaterdag gaven, ermee te maken had dat het medisch team “de positieve houding” van hun patiënt “wilde weerspiegelen.”
Stafchef Meadows zou er volgens Conley bij zijn geweest toen het zaterdag de verkeerde kant opging met Trump. “Gelukkig was dat een voorbijgaande situatie”, aldus Conley.
Trump twittert weer

Trump heeft zondag op Twitter na een relatief lange radiostilte weer van zich laten horen. Hij bedankt in het bericht de artsen en verplegers van het Walter Reed-ziekenhuis, waar hij is opgenomen.

De leeftijd van Trump maakt hem kwetsbaar

Trump is inmiddels 74 jaar oud. Met die leeftijd valt hij in een hogere risicocategorie. De kans dat een coronapatiënt opgenomen moet worden in een ziekenhuis of bezwijkt aan het longvirus, neemt sterk toe met de jaren.

In juni stierf gemiddeld ongeveer 10 procent van de coronapatiënten tussen 65 en 74 jaar na een besmetting. Het vergelijkbare cijfer in de leeftijdscategorie tussen 18 tot 29 jaar was 0,1 procent.

Het risico voor mensen tussen 65 en 74 jaar om in een ziekenhuis opgenomen te worden is vijf keer zo groot als voor mensen tussen 18 en 29 jaar.

De kans dat de ouderen aan het virus bezwijken is negentig keer hoger dan bij jongeren onder de 30, aldus de Amerikaanse zorgautoriteiten.

trump's age goup
bron: De Amerikaanse zorgautoriteiten (CDC)

Overgewicht is een extra risico bij Covid-19

Bij zijn laatste medische controle, in februari 2019, woog Trump 243 pond, wat omgerekend 110 kilo is. Hij is ongeveer 1,90 meter lang. Daarmee heeft hij een BMI-cijfer van boven 30 en is hij officieel te zwaar, meldde de BBC.

Volgens de Amerikaanse zorgautoriteiten neemt het risico van een ernstig verloop van Covid-19 toe met een indexscore boven de 30.

Andere cijfers van dezelfde bron laten zien dat mensen met overgewicht een drie keer zo hoge kans hebben om opgenomen te worden in het ziekenhuis met Covid-19, vergeleken met mensen die minder zwaar zijn.

obesity
bron: De Amerikaanse zorgautoriteiten (CDC)

Mannen lopen meer risico

Hoewel de meeste mensen niet doodgaan aan het coronavirus, laten gegevens uit meerdere landen zien dat mannen een hoger risico lopen op een dodelijke afloop van het virus dan vrouwen.

Zo is 54 procent van alle dodelijke gevallen van Covid-19 in de Verenigde Staten is geconstateerd bij mannen en 46 procent bij vrouwen, aldus de Amerikaanse zorgautoriteiten.

Het procentueel verschil wordt groter als rekening wordt gehouden met de leeftijd van mensen. In de groep tussen 65 tot 74 jaar, is ruim 61 procent van de overleden coronapatiënten man en slechts 39 procent vrouw.

deaths by sex
bron: De Amerikaanse zorgautoriteiten (CDC)
death by sex, 65-74
bron: De Amerikaanse zorgautoriteiten (CDC)

Trump is geen typische coronapatiënt

Ondanks het hogere risico om ernstig ziek te worden, is de president geen standaard coronapatiënt.

Hij heeft een eigen arts in het Witte Huis die op hem toeziet. Veel zieke Amerikanen isoleren zich thuis, ver van de medische zorg.

Ook heeft Het Witte Huis het beleid om iedereen te testen die de zieke president heeft ontmoet of gaat ontmoeten.

Toch twijfelen sommigen of de extra zorg waar Trump op kan rekenen een verschil gaat maken. Zo heeft de arts Bob Watcher van de University of California vrijdag op Twitter gezegd dat hij “niet overtuigd is dat VIP-mensen betere zorg krijgen en dat ze betere kansen hebben dan een typische patiënt op de intensive care.”

Deze momentopnamen laten prachtig zien hoe sterk China is veranderd door de jaren heen

https://studio.youtube.com/video/WGxQAPNhoZ8/edit/basic

—————————————————————————————————————-

Shoppers trekken zich weinig aan van tweede coronagolf in Nederland: winkelbezoek blijft stabiel

  • shoppen winkelen drukte mondkapje

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *