Dagboek 1e dag week 41

Deze dag zijn we begonnen met het begraven van onze poes Musty. Helaas is het zo gegaan, ze heeft nu een mooi plaatsje in de tuin voor het overdekte terras. We zetten daar nog een mooi bloemetje op. We herinneren ons de leuke tijd die we met het poesje Musty hadden bijna 10 jaar.

Maar weer tot de orde van de dag

Grootste stijging van besmettingen in Limburg, maar cijfers alarmeren niet

ik snap niet wat ze hier bedoelen?

Het is erg, maar het is niet erg of zoiets!

Vandaag om 15:47 door Koen Snoekx Print

Grootste stijging van besmettingen in Limburg, maar cijfers alarmeren niet
Foto: BELGAIMAGE
  • In Limburg is het aantal besmettingen op een week tijd met 34 procent gestegen. Het gaat om de grootste stijging van alle Vlaamse provincies. Toch blijft Limburg in verhouding met het aantal inwoners het minst hard getroffen tijdens de tweede golf.

Na een daling van het aantal nieuwe besmettingen afgelopen vrijdag, wint het coronavirus voor de derde dag op rij aan kracht in Limburg. Volgens de jongste cijfers van Sciensano zijn er op weekbasis (week 18 tot 24 september) 359 nieuwe positieve gevallen in onze provincie. Dat zijn er 91 meer dan de week voordien, oftewel een toename van 34 procent. Het gaat om de grootste stijging van alle Vlaamse provincies, al hoeft dat niet alarmerend te zijn.

In verhouding met het aantal inwoners blijft Limburg van alle provincies het minst hard getroffen tijdens de tweede golf. Ook heeft Limburg nog altijd de laagste positiviteitsratio (het aantal positieve testen van alle uitgevoerde testen) van alle provincies. Van de 1.000 uitgevoerde testen in Limburg zijn er 23 positief. In Antwerpen zijn er dat 47 op 1.000, in Brussel 101 op 1.000. In Limburg worden momenteel Maasmechelen en Houthalen-Helchteren het zwaarst getroffen met elk 64 besmettingen op twee weken tijd. Vier gemeenten zijn in Limburg momenteel coronavrij. Het gaat om Heers, Herstappe, Kortessem en Nieuwerkerken.

Plateau

Over het hele land werden er tussen 18 en 24 september per dag gemiddeld 1.551 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er nog 17 procent meer dan de week daarvoor. “Sinds een week zien we dat de toename van het aantal nieuwe besmettingen minder uitgesproken wordt, waardoor we mogelijk lijken te evolueren naar een plateaufase”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Dat is een bemoedigend signaal en toont opnieuw aan dat we met z’n allen wel degelijk verschil kunnen maken. Laten we dan ook extra aandachtig blijven voor de gouden regels zodat we de stijgende curve effectief halt kunnen toeroepen.”

Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen, maar er is nog geen sprake van een capaciteitsprobleem. Op dit moment verblijven 135 Covid-patiënten op een afdeling intensieve zorgen, terwijl er momenteel 300 bedden beschikbaar zijn voor Covid-patiënten. Dat aantal kan nog opgeschaald worden naar 2.000 bedden. In Limburg blijft het aantal Covid-patiënten relatief stabiel. In de zeven Limburgse ziekenhuizen liggen er nu 17 Covid-patiënten, van wie zes op intensieve. Jessa, het grootste ziekenhuis van Limburg, telt nu zes Covid-patiënten, van wie drie op intensieve.

Ik zeg alleen maar het moet niet gekker worden en laat u niet bang maken!

John van Rest

Wat vindt u van mijn voorspelling tijdens dagboek periode? Overdreven of misschien?

Censure?

Of hebben de wetenschappers al corona gehad? Zie het volgende artikel uit de krant hier beneden.

———————————————————–

Corona leidt tot hersenschade door overdreven immuunreactie’

26 sep. 2020 in BINNENLAND

AMSTERDAM – Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben ontdekt dat corona nog schadelijker is dan tot nu toe bekend was. Het virus tast volgens de Nederlandse onderzoekers ook de hersenen aan.

De ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem in de hersenen op hol slaat. Het onderzoek is zaterdag gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet Microbe, meldt Nieuwsuur.

Patholoog Paul van der Valk bestudeerde met zijn team de hersenen van elf patiënten die aan Covid-19 zijn overleden. Bij tien van de elf zag hij dat de ziekte duidelijke sporen in de hersenen had achtergelaten. Zo werden er zogeheten T-lymfocyten (afweercellen) ontdekt die niet in de hersenen thuishoren.

De afwijkingen werden bij de overleden coronapatiënten in de gehele hersenen en het ruggenmerg aangetroffen. „Dit zijn cellen die normaal gesproken uit de hersenen worden geweerd”, zegt Van der Valk. „Maar bij de Covid-19-patiënten zagen we dat ze de bloedbaan hadden verlaten en het hersenweefsel binnentraden. Dan weet ik als patholoog: hier is iets goed mis.”

Nu u hier bent…

Nu een nieuwe coronagolf zich aandient, is de behoefte aan betrouwbare informatie onverminderd groot. Feiten, geen geruchten, toegankelijk en helder verwoord.

Onze journalisten werken de klok rond om u bij te praten over de laatste ontwikkelingen en blijven kritische vragen stellen over belangrijke dossiers. Hoe gaan we om met die tweede besmettingsgolf, zijn de autoriteiten wel goed voorbereid, hoe verloopt het testen, is er zicht op een vaccin en nemen we wel de juiste maatregelen? Maar ook andere vraagstukken vereisen aandacht: hoe zit het met de pensioenen, moet het klimaatakkoord op de schop en welke krachten sturen het racismedebat?

Als abonnee heeft u volledige toegang tot al onze video’s, podcasts, analyses en artikelen en draagt u bij aan de betaalbaarheid van goede, onafhankelijke journalistiek. Duizenden gingen u voor.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *