Dagboek 5e dag week 32

Het is al augustus en nog steeds zitten we in een dilemma die heet Corona COVID-19 en volgens verschillende experts zijn we er nog niet vanaf.
Wordt het geen tijd daar aan te wennen en er mee leren te leven?

Of is het allemaal overtrokken?

Mensen kunnen uitslag coronatest binnenkort online zien

DEN HAAG (ANP) – Mensen die een coronatest hebben laten doen, kunnen vanaf volgende week online zien of ze het virus onder de leden hebben. Vanaf volgende week woensdag, 12 augustus, komt er een portal waar mensen op kunnen inloggen. Dat maakte minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag bekend. Het onlineplatform moet helpen om de tijd tussen de besmetting en het bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, is de gedachte.

Nikkei lager door spanningen VS en China

OKIO (ANP) – De Japanse aandelenbeurs is vrijdag opnieuw lager geëindigd. De oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, door het verbod van Washington op transacties met de Chinese bedrijven achter de populaire apps TikTok en WeChat, zorgden voor terughoudendheid bij beleggers. Daarnaast werd uitgekeken naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag naar buiten wordt gebracht. De Chinese beurzen lieten flinke verliezen zien. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel decreet ondertekend dat transacties van Amerikaanse bedrijven met ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, en Tencent, de eigenaar van WeChat, over 45 dagen verbiedt. Trump vreest dat de bedrijven via de populaire apps informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. De hoofdindex in Shanghai raakte tussentijds 1,4 procent kwijt en de Hang Seng-index in Hongkong zakte 1,7 procent. De Chinese internetreus Tencent verloor ruim 4 procent en zag miljarden aan beurswaarde verdampen. Op macro-economisch vlak bleek daarentegen dat de Chinese export in juli veel sterker is toegenomen dan verwacht. De invoer nam echter onverwacht af. De Kospi in Seoul klom 0,4 procent en de Australische All Ordinaries in Sydney verloor 0,5 procent.

Nintendo

De Nikkei in Tokio ging met een min van 0,4 procent het lange weekeinde in op 22.329,94 punten. Het was de derde verliesbeurt op rij. Maandag is de beurs in Tokio gesloten vanwege een nationale feestdag. Chipapparatuurmaker SUMCO kelderde bijna 9 procent door tegenvallende resultaten. Ook de andere Japanse chipbedrijven stonden onder druk. Cameramaker Nikon zakte ruim 7 procent tot het laagste niveau sinds 1995. Het bedrijf verwacht in het lopende boekjaar een operationeel verlies te lijden. Nintendo dikte daarentegen 2,6 procent aan. Het Japanse videogamebedrijf heeft zijn kwartaalwinst meer dan verzesvoudigd en de omzet ruimschoots verdubbeld. Nintendo profiteerde van thuisblijvers die meer zijn gaan gamen tijdens de coronacrisis.

Steven Van Gucht: “Het najaar wordt heel moeilijk, maar er is een ambitieus plan”

Vandaag om 11:04 Print

Steven Van Gucht: “Het najaar wordt heel moeilijk, maar er is een ambitieus plan”
Foto: ISOPIX

Gemiddeld 550 mensen per dag hebben de voorbije week het coronavirus opgelopen, een stijging van 46 procent. Dat heeft Steven Van Gucht gezegd op de persconferentie van het Crisiscentrum.

“De cijfers lijken gestabliseerd, maar we moeten blijven oppassen. In de provincie Antwerpen is de toename heel sterk teruggevallen, maar dat betekent wel dat onder meer in Brussel de toename heel sterk is. In het Brussels Gewest gaat het bijvoorbeeld om een stijging van 150 procent.”

LIVE.Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

De grote drama’s zoals tijdens de eerste golf zien we voorlopig niet in ziekenhuizen en woon-zorgcentra, zegt Van Gucht. “Dat heeft ermee te maken met dat we beter voorbereid zijn. We zien de ijsberg onder water nu veel beter liggen. Nu is het zaak om te handelen voor de ijsberg boven water komt en schade aanricht. Het virus is immers nog altijd even sterk.”

“Najaar wordt heel moeilijk”

Het bestrijden van de epidemie vraagt en integrale aanpak, aldus nog Van Gucht. “Het geheel van maatregelen is groter dan de som der delen.” Hij heeft het dan onder meer over mondmaskers dragen en afstand houden. “Ook de contactopsporing is belangrijk. Voor de detectie van besmette personen hebben we ook tests nodig bij de mensen die ze echt nodig hebben. België heeft een grote testcapaciteit uitgebouwd. We hebben een capaciteit van ongeveer 30.000 tests per dag.”

Komend najaar belooft moeilijk te worden. “Er gaan veel andere virussen, zoals griep en verkoudheden, circuleren die moeilijk te onderscheiden gaan zijn van het coronavirus. Daarom gaan we veel meer tests moeten uitvoeren dan we nu doen.” De basis daarvoor is gelegd door de ministers, zegt Van Gucht. “Ze hebben een ambitieus plan om dat in orde te brengen.”

 

Uit,”Het beste uit Het Belang van Limburg

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *