Dagboek 1e dag week31

viruswaanzin ook in België actief wordt waarschijnlijk Viruswaarheid

PCR testen en de risico’s daarvan

Hieronder even een lijstje, wie hebben er gelijk?

noten:
[1] en [2] NRC: Shit, ik ben politiek activist geworden
[3] Volkskrant: In de rechtbank stoort Viruswaanzin zich eerst aan het spatscherm, en dan aan de rechter
[4] Klopt Dat Wel: De denkfouten van Willem Engel over het coronavirus
[5] Van Eijck: Het reproductiegetal
[6] Karin Spaink: Waanzin
[7] Socialisme.nu: Extreemrechts anti-lockdownprotest is een waarschuwing
[8] Joke Kaviaar: Aluhoedjes en extreem-rechts: een gevaarlijke mix
[9] 02:58 op deze video: Viruswaanzin op facebook
[10] Follow The Money: Het ‘alternatieve RIVM’ van Willem Engel en zijn strijd tegen de staat
[11] NRC: ‘Er is veel onvrede. Deze beweging wordt groot’
[12] ED: Boze bouwers sluiten zich aan bij coronaprotesten


Wie zei er ook alweer dat het niet goed gaat met Tesla, of is dit gewoon het boycotten van deze fabriek, misschien omdat deze beter is dan welke fabriek dan ook?

HOME » TECH » 


TESLA LIJKT EINDELIJK IN STAAT OM MASSAAL GOEDE AUTO’S TE PRODUCEREN

Tesla lijkt steeds beter in staat om iets te doen dat voor andere automakers heel gewoon is: massaal auto’s produceren

Profielfoto Matthew DeBordMatthew DeBord26 jul 2020Deel dit artikel.

Een Tesla-fabriek

Foto: Tesla

Van Tesla werd vaak gezegd dat het bedrijf niet goed is in de massaproductie van auto’s.

Maar de maker van elektrische auto’s uit Californië heeft de productie opgevoerd, leverde in 2019 zo’n 250.000 auto af en krijgt steeds meer erkenning voor de kwaliteit van de productie

Het bedrijf van ondernemer en techmiljardair Elon Musk maakt zich nu klaar voor uitbreiding van de productie in de VS, China en Duitsland.

ANALYSE – Hoewel consumenten dol zijn op de Tesla, was een veel gehoorde kritiek dat het bedrijf worstelde met wat topman Elon Musk aanduidde als de ‘productiehel’ – en wat de concurrentie gewoon het maken van auto’s noemt. 

In 2017 lukte het Tesla niet om de nieuwe productielijn voor de Model S in de fabriek in Fremont goed te automatiseren. De plannen van Musk werkten niet. Om de productie van de Model S gaande te houden moest er een provisorische assemblagelijn worden opgetuigd onder een tent op de parkeerplaats. 

De tent, die nog steeds in gebruik is, bleek een innovatieve oplossing voor een acuut probleem en hielp Tesla in 2019 bij het afleveren van zo’n 250.000 auto’s . Het onderstreepte ook hoe snel het bedrijf leerde en zich ontwikkelde. Een leercurve die experts verbaasde.

In de afgelopen decennia hebben autobouwers het assemblageproces van tienduizenden onderdelen van over de hele wereld teruggebracht tot iets dat een bijzaak is. Ze kondigen een nieuw model aan en een jaar later staat dat zoals gepland in de showroom. 

Elon Musk houdt van fabricage 

Foto: Tesla

Tesla presenteerden afgelopen woensdag de resultaten over het tweede kwartaal. Die waren beter dan analisten hadden verwacht. Bij een toelichting op de cijfers presenteerden Musk en zijn team ook de plannen  voor nieuwe fabrieken.

Nog maar een paar jaar terug leidde het commentaar van Musk op zijn productieplannen tot meewarige blikken. Maar medio 2020 is het toekomstperspectief voor de productiecapaciteit van Tesla een stuk zonniger. 

De oude kritiek dat auto’s van Tesla niet voldoen aan de standaard kwaliteitsnormen snijdt geen hout meer. De kwaliteit van de auto’s maakt tegenwoordig zelfs indruk op uitgesproken sceptici, zoals de voormalige topman van General Motors Bob Lutz.

Een deel van de problemen van Tesla kwam ook voort uit een historische erfenis: Musk had voor de productie in Californië oude fabrieken overgenomen van General Motors en Toyota. Die werden gekocht na het (tijdelijke) faillissement van GM tijdens de kredietcrisis van 2009.

De Tesla-fabriek in Fremont is niet ideaal voor het soort fabricage dat Tesla in gedachten heeft. Modernere fabrieken, zoals de Gigafabriek in Nevada en locaties in Shanghai, Berlijn en Austin, zullen vanaf de start optimaal worden ingericht voor wat we het productiesysteem van Tesla kunnen noemen. 

De “machine die een machine bouwt”

Foto: REUTERS/Yilei Sun

Volgens een ruwe schatting kan elk van de drie nieuwe fabrieken van Tesla zo’n 250.000 auto’s per jaar maken, waarmee de totale productie van Tesla boven de miljoen auto’s per jaar komt. Dat is nog fors minder dan de bijna acht miljoen voertuigen die General Motors afgelopen jaar bouwde en verkocht. 

Maar Tesla blijft gefocust op het ontwikkelen van een goede batterij en domineert de gestaag groeiende mondiale markt voor elektrische auto’s. 

Hoe kan dat? Nou, Musk is oprecht geobsedeerd door het fabricageproces. “We besteden zeer veel aandacht aan het productieproces, de machine die de machine bouwt,” zei hij afgelopen woensdag. 

“We worden steeds beter in het maken van auto’s. Je kan dat zien in…. Shanghai. Je zal het nog beter kunnen zien in Berlijn. En we veranderen het ontwerp van Model 3 om ‘m beter in elkaar te kunnen zetten.”

“We houden er echt van om auto’s te bouwen,” voegde hij eraan toe. “Het is geweldig. En ik denk echt dat meer slimme mensen in de maakindustrie moeten gaan werken.” 

Wat Musk hier waarschijnlijk bedoelde, is dat productie van auto’s een gecompliceerd proces is dat meer talent aan zou moeten trekken, zeker nu automatisering een steeds grotere factor wordt.

Het resultaat van de uitbreidingsplannen is dat Tesla binnenkort productielocaties heeft aan de oost- en westkant van de VS, alsook in Europa en China. Op de korte termijn kost het uiteraard miljarden om de uitbreiding van de productiecapaciteit te realiseren. 

De uitbreiding zorgt echter voor schaalvoordelen die het bedrijf nodig heeft om stabiele winsten te genereren. En, nog belangrijker, dit geeft het bedrijf ook de mogelijkheid om auto’s tegen lagere prijzen te leveren, iets wat Musk graag wil bereiken.

Dat laatste betekent een verdere groei van het marktaandeel van Tesla en een grotere voorsprong op gevestigde automerken die, als het aankomt op elektrische auto’s, nog sterk in de ontwikkelingsfase zijn

De glazen brug over de Lianjiang-rivier in China met 526 meter officieel de langste glazen brug ter wereld.

China telt inmiddels meer dan 2.300 glazen bouwwerken. Provincies spelen zo in op het toenemende binnenlandse toerisme.

Vraag is hoe veilig de transparante trekpleisters zijn. In het verleden zijn er meerdere incidenten geweest, soms met dodelijke afloop.

China krijgt geen genoeg van glazen bruggen. Deze week opende een nieuwe angstaanjagende attractie de deuren met een lengte van maar liefst 526 meter, meldt South China Morning Post.

Daarmee is dit officieel de langste glazen brug ter wereld. Officials van Guinness World Records waren bij de opening aanwezig om dat te bevestigen.

De glazen brug overspant de Lianjiang-rivier nabij Lianzhou, een stad in de zuidelijke provincie Guangdong met zo’n 500.000 inwoners. Er zijn vier observatiedeks die in totaal plek bieden aan 500 toeristen.

Bij de opening reden zelfs auto’s over de brug, waaraan drie jaar is gebouwd. De totale kosten bedroegen volgens South China Morning Post 300 miljoen yuan, omgerekend zo’n 37 miljoen euro.

Het brugdek is gemaakt van drie lagen gelamineerd glas met een dikte van 4,5 centimeter. Het glas laat 99,15 procent van het licht door, zodat waaghalzen schitterend zicht hebben op de vallei beneden.

Bekijk de onderstaande video van de opening om een indruk te krijgen van dit adembenemende staaltje bouwkunst:

De transparante trekpleister bij Lianzhou is zeker niet de eerste in China. Het land telt inmiddels al meer dan 2.300 glazen bouwwerken. Provincies proberen zo in te spelen op het groeiende binnenlandse toerisme in China.

Daar zitten bijzondere exemplaren tussen, zoals het wandelpad langs een rotswand in het Taihang-gebergte op meer dan 1.000 meter hoogte. Tijdens de rondwandeling lijkt het glas opeens te breken, inclusief krakend geluid. De animatie jaagt nietsvermoedende toeristen de stuipen op het lijf.

Hoe veilig zijn China’s glazen bruggen?

Chinese bestuurders haalden de afgelopen jaren alles uit de kast om de veiligheid van de doorzichtige bouwwerken aan te tonen. Met een SUV van meer dan 2.000 kilo eroverheen rijden? Geen probleem! Met een sloophamer op het brugdek inhakken? Kan-ie ook hebben.

Toch waren er de nodige incidenten. Zo moest de glazen brug van Zhangjiajie dertien dagen na de opening in augustus 2016 alweer sluiten wegens extra veiligheidsinspecties. De 385 meter lange brug trok veel meer bezoekers dan verwacht en kon de belasting niet aan.

In andere provincies zijn er zelfs toeristen overleden bij glazen attracties. Bij een ongeluk in 2019 met een glazen glijbaan van 260 meter kwam een man om het leven en raakten zes anderen gewond. Het glas was door regenval extra glad geworden, waarna de man door de railing vloog. Hij overleed aan ernstige hoofdwonden.

De provincie Hebei sloot vorig jaar om veiligheidsredenen alle 32 glazen bouwwerken. Dit na een oproep van de Chinese overheid om alle glazen constructies uitgebreid te controleren.

Lees meer over reizen in China:

Spread the love

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *