Dagboek 3e dag week 30

Woensdag mooie zonnige dag, waar komen die cijfers vandaan 184 besmettingen per dag wie verspreid deze getallen?

Coronacijfers blijven stijgen, nu gemiddeld 184 nieuwe besmettingen per dag: “Alle indicatoren staan op rood”

Vandaag om 08:53 door blg | Bron: BELGA – Print – Corrigeer

Coronacijfers blijven stijgen, nu gemiddeld 184 nieuwe besmettingen per dag: “Alle indicatoren staan op rood”

Van avondklok tot zelfs hele stad afsluiten: dit kunnen burgemeesters doen bij uitbraak van coronavirus

Gisteren om 23:09 door Werner Rommers – Print – Corrigeer

Van avondklok tot zelfs hele stad afsluiten: dit kunnen burgemeesters doen bij uitbraak van coronavirus

N -Nieuws

Het coronavirus is opnieuw in opmars. En dan vooral via lokale uitbraken, onder meer in de stad Antwerpen, maar ook in tal van kleinere gemeenten.

Omdat niemand vragende partij is heel het land weer in lockdown te steken wanneer ook de komende dagen de cijfers blijven stijgen, wordt nu geopteerd voor lokale maatregelen. In dat verband hebben gemeenten, gouverneurs, de Vlaamse en federale overheid nu een draaiboek klaargestoomd van hoe zo’n lokale uitbraak moet worden aangepakt.

Het draaiboek ‘lokale uitbraak Covid-19’ – dat donderdag nog moet worden goedgekeurd door de Nationale Veiligheidsraad – geeft burgemeesters de mogelijkheid allerhande maatregelen te nemen om een uitbraak van virus binnen de gemeentegrenzen de baas te blijven.

Dat kan in het meest extreme geval gaan van het compleet afsluiten van een wijk, dorp of stad door politie, ondersteund door de civiele bescherming en zelfs het leger. Ook kan een avondklok worden ingesteld, kunnen samenscholingen worden verboden, en kunnen bijvoorbeeld winkels, sportinfrastructuur worden gesloten en wekelijkse markten tijdelijk worden afgeschaft. Indien echt nodig voorziet het draaiboek zelfs in het sluiten van parken en bossen, wat zelfs op het hoogtepunt van de coronapiek rond april en mei niet het geval was. Er zal onder de desbetreffende bevolking ook massaal worden getest, kwestie van een goed zicht te krijgen op de verspreiding van het virus.

In regeringskringen wordt beklemtoond dat het draaiboek moet vermijden dat burgemeesters aan de ene kant van het land bij een uitbraak compleet andere maatregelen nemen dan hun collega aan de andere kant.

Uit het draaiboek blijkt ook dat lokale besturen met de hogere overheden moeten overleggen welke maatregelen ze zullen nemen en ook telkens moeten motiveren waarom die nodig zijn.

Terwijl je dit leest, sleutelt onze redactie aan de volgende artikels die je absoluut niet mag missen. Ontdek samen met 1,5 miljoen Vlamingen onze heldere kwaliteitsjournalistiek en volg alle updates via de gratis nieuwsapp.

Marc Van Ranst lovend over nieuwe maatregelen in Antwerpen: “De Wever is een wijze burgemeester”

Vandaag om 18:33doorAndreas Rotty

Marc Van Ranst lovend over nieuwe maatregelen in Antwerpen: “De Wever is een wijze burgemeester”
FOTO: PHOTO NEWS

ANTWERPEN – 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) neemt bijkomende maatregelen om het coronavirus in te dijken nu het terug opflakkert in Antwerpen. De zes maatregelen werden besproken in de stedelijke crisiscel en zouden afgetoetst zijn bij hogere overheden. Viroloog Marc Van Ranst is lovend over de aanpak van De Wever. “Al is hij wel verplicht om iets te doen, want hij weet dat hij met een groot probleem zit.”

Viroloog Marc Van Ranst stemt in met alle maatregelen die De Wever neemt. “Antwerpen heeft een wijze burgemeester”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Al is hij wel verplicht om iets te doen, want hij weet …

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *