Dagboek 1e dag week 30

Wat zal de dag vandaag weer brengen. Het is al een stralende dag en het lijkt er op dat dit wel de hele dag gaat zijn.

Wat is het nieuws

LIVE. Volg hier alles over het coronavirus in België en de rest van de wereld

 • Volgende persconferentie gaat door op woensdag 23 juli
 • Zoals eerder vermeld zullen er vanaf nu op maandag, woensdag en vrijdag persconferenties plaatsvinden. De volgende staat gepland voor woensdag 23 juli.
 • 9 minuten geleden”Kom uit je kot maar doe niet te zot””Het virus is niet met vakantie en we kunnen ons niet permitteren het te negeren. Het aantal besmettingen neemt toe. Maar ons gedrag bepaalt nog steeds de curve”, zegt Yves Steven tijdens de persconferentie. Hij hoopt dat de stijgende cijfers van de voorbije dagen een wake-up call waren.Stevens vermeldt gouden regels: was je handen, draag een mondmasker, doe activiteiten buiten, respecteer de bubbel, hou rekening met mensen van een risicogroep. “De cijfers zijn niet goed maar het is niet te laat. Samen kunnen we het tij nog keren als we niet te zot doen.”
 • 12 minuten geleden”Samenwerken om een tweede golf te vermijden”Antoine Iseux vertelt tijdens de persconferentie dat het noodzakelijk is om zich verantwoordelijk te verdragen om een tweede golf te vermijden. “Het gaat over uw gezondheid en die van onze familie, vrienden en gemeenschap”, legt hij uit. Hij benadrukt ook dat handen wassen nog steeds heel belangrijk is en zeker bij het thuiskomen na het winkelen of als je terugkomt van het werk. Maar ook als je op het werk aankomt.”Respecteer ook de afstand. We merken dat we ons niet houden aan die 1,5 meter, maar we moeten dat echt blijven doen. Lukt het niet omdat er teveel volk is, kom dan later terug. Draag ook een masker”, vertelt hij verder.Hou je ook aan de bubbel van 15 personen zodat je het aantal mensen met wie je in contact komt beperkt. “Respecteer ook dan de afstandsmaatregelen en hygiënische maatregelen zoals het wassen van de handen. Probeer die activiteiten ook buiten te houden”, aldus Iseux.Hij benadrukt ook om rekening te houden met risicopatiënten.
 • 16 minuten geledenNieuwe platformen en een appEr komt een nieuwe versie van IT platform tegen eind augustus. Er wordt ook een app ontwikkeld die contacttracers zal ondersteunen. De app zal gelden voor heel het land.
 • 19 minuten geledenDocumenten voor reizigers uit risicogebiedenReizigers die uit risicogebieden komen met het vliegtuig, de boot, tram, bus of auto zullen elektronisch document moeten invullen. Hiermee bevestigen ze dat ze de quarantainemaatregelen te zullen naleven. Ze zullen ook code via sms krijgen voor een test.
 • 23 minuten geledenZelf bellen naar contactcenterVanaf eind deze week zullen mensen ook zelf het contactcenter terugbellen als ze niet bereikt konden worden. Ze kunnen ook bellen om meer informatie te geven.Contacttracers zullen ook meer vragen kunnen stellen in verband met de omstandigheden van het contact. De bedoeling is om clusters beter te kunnen identificeren.
  De clusters zullen ook in kaart worden gebracht. Mensen die evenementen organiseren zullen ook een lijst moeten maken met wie aanwezig is en daarbij moeten ook contactgegevens (naam, voornaam en telefoonnummer) vermeld worden zodat die mensen gecontacteerd kunnen worden.
 • 24 minuten geledenBinnen het uur resultaten voor covid-testenKarine Moykens legt tijdens de persconferentie uit dat resultaten sneller beschikbaar zullen worden. “Binnen het uur zullen testresultaten elektronisch worden gecommuniceerd. iets dat nu tot 2 dagen kan duren”
 • 29 minuten geledenOok Karine Moykens aanwezig tijdens persconferentie: “Geef juiste informatie”Karine Moykens, hoofd van de contactopsporing, vraagt dat mensen eerlijk zijn als ze opgebeld worden door contracttracers. “We willen allemaal een goede contacttracing. Het moet daarom snel gaan. Mensen die mogelijks geïnfecteerd zijn moeten meteen op de hoogte worden gebracht en getest worden. Elke persoon moet de nodige informatie doorgeven als ze opgebeld worden. Informatie wordt niet gebruikt voor controle, dat is verboden bij wet.”
 • 31 minuten geleden”Laten we de kleine maatregelen respecteren”Catry raadt aan thuis te blijven bij symptomen, maar ook een masker te dragen, regelmatig de handen te wassen en andere maatregelen te respecteren.
 • 32 minuten geledenSituatie niet dramatisch maar tijd om actie te ondernemenOok Catry legt uit dat het virus niet weg is en vooral opduikt in clusters. “Het is jammer te horen dat feestjes met 100 mensen moeten stopgezet wordend oor de politie”, benadrukt hij. “Laten we op een verantwoorde manier omgaan met onze vrijheid.”
 • 34 minuten geledenSteven Van Gucht niet aanwezig op persconferentieEen collega van viroloog Steven Van Gucht neemt het woord tijdens de persconferentie. “Ik ben Boudewijn Catry en neem het even over van Steven Van Gucht terwijl hij op vakantie is”, zegt hij.
 • 36 minuten geleden”Vooral jongeren worden ziek””Vergeet ook niet als jongere dat de ziekte vooral actieve mensen treft tussen 20 en 59 jaar oud. Die mensen zijn niet vaak erg ziek maar kunnen wel ziek zijn en iemand anders besmetten die wel heel zwaar ziek kan zijn”, zegt van Laethem tijdens de persconferentie.
 • 37 minuten geledenVergeet de symptomen niet: Keelpijn, hoesten, koorts, verlies van smaak en geur”Als je koorts hebt, geur of smaak verliest dan kan dat Covid-19 zijn. Blijf dan thuis”, raadt van Laethem aan “En bel met je dokter. Hij zal dan laten weten wat je moet doen. Op die manier kunnen we de verdere besmettingen beperken.”
 • 38 minuten geledenBlijf je contacten beperken”Laten we onze contacten nog steeds zo beperkt mogelijk houden. Vermijd zeker ook bijeenkomsten waarbij veel mensen aanwezig zijn“, zegt Van Leathem tijdens de persconferentie. Hij spreekt ook over gebeurtenissen waarbij heel wat mensen samenschoolden om te dansen en te feesten: “Dat is het ideale terrein om het virus door te geven aan elkaar”, legt hij uit. “Laten we dit echt vermijden. Want anders kan onze vrijheid opnieuw beperkt worden. Laten we feesten maar met ons hoofd en niet enkel met onze gevoelens. Wees verantwoordelijk voor jezelf en de anderen”
 • 41 minuten geledenStijging gebeurt vooral in clusters”De stijging heeft te maken met clusters in gemeenschappen”. Daarmee bedoelt Van Laethem bij families en evenementen. Hij benadrukt tijdens de persconferentie ook de het virus nog niet weg is. En we er altijd rekening moeten houden, ook tijdens evenementen of andere bijeenkomsten.
 • 42 minuten geledenDe cijfers stijgen maar aantal mensen op intensieve zorgen blijft stabielYves Van Laethem bevestigt de 154 nieuwe besmettingen en de stijging van 66 procent. Voornamelijk Antwerpen en Limburg worden getroffen. Al zijn er ook stijgingen elders in het land. Toch zijn de andere cijfers nog niet verontrustend vertelt hij. Zo blijft het aantal patiënten op intensieve zorgen stabiel.
 • 49 minuten geledenVolg hier de persconferentie over het coronavirusOm 12 u kan je hier de persconferentie over het coronavirus live volgen. Herlaad de pagina als de video niet verschijnt.
 • 1 uur geledenWibra vraagt gerechtelijke reorganisatie aan in BelgiëDe winkelketen Wibra dient een aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie in bij de ondernemingsrechtbank van Gent, afdeling Dendermonde. Dat is maandag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad, zo maakte de directie bekend. Zij hoopt met een reddingsplan “substantieel deel” van de 81 winkels in België te redden.
  Volgens de directie van de Nederlandse winkelketen leken een reeks herstelmaatregelen die in 2019 waren genomen, aan te slaan. “Maar de COVID-19-pandemie heeft die opwaartse trend volledig tenietgedaan”, luidt het in een persbericht. “De verliezen en de opgebouwde schuldenlast maken de huidige situatie onhoudbaar.”
  Het bedrijf hoopt met een reddingsplan te komen tot oplossingen te komen “die zoveel mogelijk winkels en personeelsleden een toekomst binnen Wibra België” kunnen bieden.Bij Wibra in België werken ongeveer 400 mensen.
 • 2 uur geledenVlaamse taskforce zorgvoorzieningen komt maandag en donderdag opnieuw samenDe Vlaamse taskforce zorgvoorzieningen, de Taskforce COVID-19 onder leiding van Karine Moykens, komt zowel vandaag/maandag als donderdag opnieuw samen. Dat heeft Moykens maandag gezegd in de coronacommissie in het Vlaams Parlement. Bedoeling is om op die manier “de vinger aan de pols te houden” en de Vlaamse voorzieningen voor te bereiden op de heropflakkering van het virus.
  Karine Moykens gaf maandagvoormiddag in het Vlaams Parlement een uitgebreid overzicht van de werking van de Vlaamse Taskforce COVID-19 die op 8 april is opgericht om de aanpak van de coronacrisis in de Vlaamse zorgvoorzieningen te stroomlijnen. Normaal gezien zou de taskforce na de laatste vergadering op 8 juli “in zomerstand” gaan tot eind augustus. “Dat was niet om op vakantie te gaan”, benadrukt Moykens, “maar om de koepels de kans te geven hun voorzieningen de nodige ondersteuning te bieden voor het opmaken van hun draaiboek ter voorbereiding van de tweede golf (dat draaiboek moet klaar zijn tegen 21 augustus, red.)”.
  De stijging van het aantal nieuwe besmettingen heeft de taskforce echter versneld uit de geplande zomerstand gehaald. Zo riep Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de taskforce vorige week vrijdag opnieuw samen. En volgens voorzitter Karine Moykens zijn er ook vandaag/maandag en donderdag bijeenkomsten gepland. Volgens Moykens is dat nodig om “de vinger aan de pols te houden”. “De alertheid moet blijven. Voor alle duidelijkheid, er is nu geen crisis in de voorzieningen. Maar ik wil alles van nabij blijven volgen en ik wil snel kunnen schakelen mocht er zich toch iets voordoen in een voorziening of in de sector”, aldus Moykens.
 • 2 uur geledenMogelijke doorbraak in behandeling van COVID-19Klinische testen door een Brits bedrijf van een geneesmiddel op basis van een eiwit kunnen tot een doorbraak in de behandeling van COVID-19 leiden, zo heeft de Britse openbare omroep BBC maandag bericht. Het biotechbedrijf Synairgen testte SNG001 uit op gehospitaliseerde COVID-19 patiënten. Het geneesmiddel is gebaseerd op interferon beta, een eiwit dat het lichaam produceert wanneer het een virale infectie oploopt. Patiënten ademen het middel rechtstreeks de longen in dankzij een verstuiver.De eerste resultaten van de klinische tests tonen volgens Synairgen aan dat de kans dat een COVID-19-patiënt in een ziekenhuis ernstig ziek wordt, en bijvoorbeeld een beademingsmachine nodig heeft, met 79 procent daalt. Patiënten bleken twee tot drie keer meer kans te hebben zodanig te herstellen dat de longziekte geen weerslag op hun dagelijks leven had. Bovendien duidden de tests op “zeer significante reducties” van ademloosheid bij patiënten die een behandeling met SNG001 kregen.De gemiddelde tijd die de met het middel behandelde patiënten in het ziekenhuis doorbrachten, daalde met een derde, naar gemiddeld zes in plaats van negen dagen. Synairgen testte het geneesmiddel uit op 101 vrijwilligers die in negen Britse ziekenhuizen waren opgenomen voor een infectie met het nieuwe coronavirus. De helft van hen kreeg SNG001, de andere helft een placebo.De BBC waarschuwt dat deze bevindingen niet in een door peers nagelezen artikel in een vakblad zijn gepubliceerd en dat het bedrijf niet alle data heeft vrijgegeven.Foto: Shutterstock

Afgelopen week stalen cybercriminelen een massa bitcoins via de Twitter-profielen van een reeks bekende Amerikanen in wat nu al ‘de grootste Twitter-hack’ ooit genoemd wordt. Het toont aan dat het sociale mediaplatform een gedroomd doelwit is voor hackers. Maar hoe komt dat?

Waarover gaat het? Woensdagavond werden de Twitter-accounts van onder anderen Barack Obama, Elon Musk, Kanye West, Jeff Bezos en Kim Kardashian gebruikt om donaties in bitcoins te vragen. De hackers hielden naïeve Twitter-gebruikers voor dat een overgemaakt bedrag van pakweg 1.000 dollar hen uiteindelijk 2.000 dollar zouden opleveren. Twitter probeerde om de berichten snel te verwijderen, maar stond machteloos tegen de zogenaamde social engineering-aanval.

Waarom Twitter? Als sociale netwerksite geldt Twitter eigenlijk als een microcommunity waarin voornamelijk politici, zakenmensen, bekendheden en journalisten hun weg vinden. Vergeleken met Facebook, Instagram en YouTube geldt Twitter eigenlijk als het kleine broertje. Maar het kleine broertje staat vaak in de belangstelling, juist door de aanwezigheid van de opgesomde doelgroepen.

‘Als je in staat bent om gebruikers met een blauw vinkje (geverifieerde accounts, red.) kan beschadigen, dan draagt dat veel gewicht met zich mee’, zegt Katie Moussouris, topvrouw van een Amerikaanse cybersecurity-bedrijf aan de televisiezender CNN. Veel van de accounts die misbruikt werden, hebben miljoenen volgers en kunnen met hun tweets zelfs marktreacties uitlokken. Vooral Tesla-topman Elon Musk is hier een uitstekend voorbeeld van.

De details? Er zijn nog enkele andere specifieke redenen waarom Twitter zo geschikt is om een hackpoging te ondernemen. Vooral schrikbarend is dat bepaalde redenen expliciet gelinkt zijn aan het bedrijf op zich.

 • Via Twitter kan informatie zich in sneltempo verspreiden, wat uitermate interessant is voor cybercriminelen. ‘Twitter is van nature bedoeld als een soort kabelnetwerk. Het bereik is in realtime zelfs groter dan dat van Facebook’, legt expert cybersecurity Douglas Schmidt uit aan CNN.
 • Twitter is een heel stuk kleiner dan Facebook, dat een marktwaarde van 20 keer zo groot achter zich aansleept. Het bedrijf van Jack Dorsey heeft niet alleen minder financiële middelen, maar ook een minder uitgebreid personeelskorps. 5.100 werknemers om precies te zijn, tegenover het leger van 48.268 mensen dat Facebook telt.
 • Die kleinere équipe heeft ook dramatische gevolgen. Bij de social engineering-aanval hebben internetcriminelen personeelsleden van Twitter benaderd om vertrouwelijke informatie te ontfutselen en zo toegang te krijgen tot de systemen. Dat er dus blijkbaar mollen rondlopen in het bedrijf, stuurt een zeer signaal rond de veiligheid van Twitter als sociaal mediaplatform uit.
 • Twitter startte meteen een veiligheidsonderzoek en liet weten dat circa 130 accounts het slachtoffer werden van de aanval, maar zonder dat de wachtwoorden gekraakt werden. Het bedrijf gaat nu de toegang tot cruciale systemen beperken.

Lees ook: Twitter ziet bijna 1 miljard dollar in beurswaarde verdampen na hacking

The post Waarom Twitter een gedroomd doelwit voor hackers is appeared first on Business AM.

Raket lancering

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zetten zich daarmee ook klaar voor de ruimterace met China en India.

De eerste Arabische ruimtemissie naar Mars is vertrokken. De Arabische ruimtesonde Al-Amal, Hoop in het Nederlands, is met een Japanse raket gelanceerd. Na een uurtje maakte Hoop zich los van de draagraket.

3 missies onderweg

‘Dit is de toekomst van de VAE’, zegt Sarah al-Amiri in een persbericht. De minister voor wetenschappen is verantwoordelijk voor 1 van de 3 projecten die momenteel naar Mars vliegen. Tianwen-1 komt uit China. Mars 2020 vliegt vanuit de Verenigde Staten. Momenteel staan de aarde en Mars vrij dicht bij elkaar, vandaar de snelle opeenvolging van marsmissies.

Hoop moet tegen februari 2021 in een baan rond Mars vliegen. Dan is het ook meteen de 50ste verjaardag van de eenmaking van de Verenigde Arabische Emiraten.

De twee andere marsprojecten zullen ook een lander op de rode planeet zetten, Hoop doet dat niet. De probe vliegt een heel marsjaar om de planeet, 687 dagen.

Van Ranst

Marc Van Ranst waarschuwt na Overlegcomité zonder beslissing: “Deze week moet het gebeuren. We hebben nog één kans”

Het is aan de bevolking om de veiligheidsregels beter toe te passen, zeggen de ministers. Zelf maatregelen nemen, dat is nog niet aan de orde. Behalve één: de persconferenties komen terug, zodat de burgers de cijfers beter kunnen begrijpen. “Dit lijkt op schuldig verzuim”, klinkt het bij de oppositie. Volgens de virologen wordt deze week cruciaal.

“Men heeft beslist om niet te beslissen, net als op de Veiligheidsraad van woensdag.” Zo vat viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) de zondagse vergadering van de ministers samen.

De vergadering was bijeengeroepen …

Marc Van Ranst waarschuwt na Overlegcomité zonder beslissing: “Deze week moet het gebeuren. We hebben nog één kans”
Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *