Dagboek 1e dag week 29

2e lockdown die niet komt, waarom zijn ze zo bang?

De coronacommissie van het Vlaams Parlement liet maandag drie gezondheidsexperten aan het woord: viroloog Marc Van Ranst van de KU Leuven, professior Erika Vlieghe, diensthoofd infectieziekten aan het UZ Antwerpen en voorzitster van de expertengroep GEES en professor Herman Goossens, diensthoofd klinische biologie aan het UZ Antwerpen.

De drie experts maakten de balans op van de hectische maanden coronacrisis. Alle intussen gekende pijnpunten, gaande van het tekort aan mondmaskers en ander beschermingsmateriaal tot onduidelijke richtlijnen, passeerden de revue.

Netflix of boek lezen

Het gebrek aan “eenheid in commando” blijft voor de drie experten een van de grootste problemen. “Die eenheid van commando was er niet en is er eigenlijk nog altijd niet”, aldus Van Ranst. “Bovendien weet niemand hoe het kan opgelost worden en dat is zo mogelijk nog een groter probleem, zeker bij een tweede golf”, vulde Erika Vlieghe aan.

Van Ranst toonde zich vrij somber over de voorbereiding op een tweede golf. Volgens hem is er jarenlang onvoldoende geïnvesteerd in diagnostiek en in het uitbouwen van een netwerk van gezondheidsinspecteurs. Tel daarbij de contactopsporing die nog steeds niet naar behoren werkt – “men kijkt Netflix, leest een boek of volgt een taalcursus”, dixit Van Ranst – en dat maakt dat Van Ranst “niet optimistisch” is over het afweren van een tweede golf.

“We zijn er niet gerust in”, zegt ook Erika Vlieghe. “Als je naar buiten kijkt, lijkt het alsof er niets aan de hand is. Er duiken festivalletjes op die uit de hand lopen. We zijn blij met de maskerplicht, maar daar gaan we ook niet alles mee tegenhouden”, aldus Vlieghe.

“Als we naar een tweede lockdown zouden gaan, is dat de verantwoordelijkheid van de politici”, meent professor Herman Goossens. Volgens Goossens dreigt er in het najaar een tekort aan testers, reagentia en labocapaciteit. Wat de testers betreft, suggereert Goossens om de mogelijkheid te onderzoeken dat mensen zelf hun test afnemen zodat niet alle testen moeten gebeuren door (huis)artsen en verpleegkundigen. Wat reagentia en labocapaciteit betreft, moeten er volgens Goossens dan weer dringend extra middelen vrijgemaakt worden.

Terwijl je dit leest, sleutelt onze redactie aan de volgende artikels die je absoluut niet mag missen. Ontdek samen met 1,5 miljoen Vlamingen onze heldere kwaliteitsjournalistiek en volg alle updates via de gratis nieuwsapp.

Luister eens naar anderen en geef dan uw mening

Aanval op Johan Derksen wat is er aan de hand wat was er nou zo erg?

Waarom ben ik ineens niet meer blank, maar wit, er zijn zoveel mensen die de weg kwijt zijn. Welke idioot heeft dit bedacht en waarom lopen er zo veel mensen achteraan? Ik wil toch even zeggen ik ben niet wit maar zelfs eerder bruin. Ik doe er niet aan mee aan dit woordspelletje. Onze kleinkinderen mogen gewoon indiaantje of cowboytje spelen van mij. En al die andere onzin, zoals de verboden, zoals Sinterklaas en zwartepiet, ze doen maar.

Wie spreekt mij eigenlijk aan op racisme, wie geeft mij een schuld gevoel. Waar komt dit vandaan. Mag ik nog trots zijn de ik een blanke Nederlander ben, is dit fout om te zeggen. Ik ben wie ik ben “een Cristen” is dit fout? Moet ik een Moslim worden? Mag ik nog Kerstfeest vieren en de overtuiging hebben dat Jezus God is. Wie bepaalt voor mij wat ik mag geloven of denken?

Ik zeg u ik ben een Nederlander en ook in Nederland geboren en ik vind dat iedereen die zich in Nederland wil vestigen, waar dan ook vandaan, heeft zich maar te houden aan de normen en waarden van dat land. Wil je dit niet dan moet je (hij of zij) je maar ergens anders vestigen. Wil je blijven dan pas je dan aan!

Ik woon al 19 jaar in België, en ik heb me aangepast aan de normen en waarden, van het land, en daar is niets mis mee. Dus kom je naar Nederland of België pas je aan en wees te gast in je tweede land. Dus let op laat niet jou je cultuur ontfutselen.

Mag onze cultuur niet meer van ons zijn moeten wij ons aanpassen aan andere culturen?

Nog een, mensen die niet schuldig zijn aan: verontschuldigen zich tegenover mensen die nog nooit iets hebben meegemaakt, wat een idioterie. Voor mij is het over en uit.

Ik vind dit een goede stelling.

Dries Van Langenhove is de oprichter van de extreemrechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden

Die in september 2018 landelijke bekendheid kreeg na een Pano-uitzending. Sinds 2019 zetelt hij als onafhankelijke in de Vlaams Belang-fractie in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

België heeft nog steeds geen regering en alle kranten zijn van de staat?

Voor 400 miljoen per jaar uit belastinggeld gesubsidieerd. Linkse partijen met veel geld.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *