Dagboek 2e dag week 25

Michaéla Schippers nog even terug na het eerste gesprek

We hebben”, toen we niets wisten” klakkeloos China nagedaan. China die was in lock down, en Europa heeft dit gewoon nagedaan.

Nu kunnen we niet meer terug zonder gezichtverlies. Ondanks we nu eigenlijk beter weten. Er komt nu zelfs een wet aan die ons gaan voorlezen hoe we ons moeten gedragen. Angst.

Jeroen Pols

Kort geding tegen de staat Nederland

KABINET HEEFT EERSTE VERSIE CORONAWET OP PAPIER

  • BNR Webredactie 

zaterdag 6 juni 2020, 14:14Update: zondag 7 juni 2020, 21:53

Verplicht anderhalve meter afstand houden en anders een boete. Die maatregel, die nu nog tijdelijk is, zal worden verankerd in een speciale coronawet van minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. RTL Nieuws heeft een eerste versie van die wet in handen.

ANP / Bart Maat

Tot nu toe waren de regels vastgelegd in zogenoemde noodverordeningen, een ultieme bevoegdheid voor een burgemeester om de openbare orde te kunnen bewaken. Maar zo’n noodverordening is eigenlijk bedoeld voor een acute crisis, zoals om rellen rond een demonstratie of voetbalwedstrijd proberen te voorkomen. En zeker niet voor situaties die maanden achter elkaar voortduren.

Beluister ook | Newsroom Den Haag | Het dringende advies van premier Rutte

Tijdelijke wet

Het kabinet stemde gisteren in met de tijdelijke wet over de corona-maatregelen zoals de verplichting om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Omdat de samenleving nog lang met beperkingen te maken zal hebben, wil ook minister Grapperhaus een tijdelijke wet invoeren. ‘Vooral de lokale democratie is weinig betrokken. Er zou dan bijvoorbeeld op 1 juli een wet zijn die voor een veel langere duur die legitimatie geeft.’

Beluister ook | Coronadebat overvleugeld door app-ruzie Halsema-Grapperhaus

Als het aan Grapperhaus ligt hoeft die ‘langere duur’ overigens helemaal niet zo lang te zijn. ‘Tot we een vaccin hebben, dus laten we daar onze hoop op vestigen.’ Mensen die een coronaboete hebben gekregen, moeten die gewoon betalen. Daar verandert ook de drukte op de Dam in Amsterdam van afgelopen maandag niets aan, zegt de justitie-minister. Al erkent hij dat sommige boetes onterecht waren, bijvoorbeeld aan studenten die op hun balkon zaten.

Anderhalve meterCoronacrisisFerdinand GrapperhausHugo de Jonge

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *