Dagboek 4e dag week 22

Donderdag, alweer bijna eind Mei 2020.

Deze dag weer vroeg gestart, maar nu zeker met een positief denken, wat kan de Coronacrisis ons Rebotech, ACT en mij John van Rest zakelijk en persoonlijk brengen? Dus natuurlijk ook voor jou!

Als we blijven denken in de trant van: dat alles moeizaam en moeilijk verloopt, dan komen we vanzelf ook in zo’n moeilijke situatie terecht. Het leven begint met groeien en geboren worden, indrukken opdoen, na-apen en ontwikkelen. Dit is ook met een bedrijf en de mens daarin zo. Eerst ontstaan en dan indrukken opdoen, ontwikkelen en zien wat de markt brengt, eventueel ook na-apen. MODELLEREN. zie Wikipedia in volgende alinea.

Het modelleringsproces

In een modelleringsproject is er sprake van een modelexpert – degene die een bekwaamheid in een hoge mate beheerst – en een modelstudent – degene die deze bekwaamheid wil leren en overdraagbaar wil maken. Om modelleren succesvol te maken, probeert de student vooraf eigen gevormde meningen en kennis te minimaliseren, om goed toegang te krijgen tot de expert. De student zal uiteindelijk in staat moeten zijn nauwkeurig de gewenste bekwaamheid te reproduceren. Dit sluit overigens niet uit dat er ook gemodelleerd wordt vanuit boeken, historische archieven van uitspraken van mensen, of video’s, evenals Bandler zelf begon met deze wijze van modelleren van de toen inmiddels overleden Fritz Perls.

In een modelleringsproject moet tijd geïnvesteerd worden in studie, diepgaande observatie, discussie en imitatie (het zogenaamde alsof-gedrag) en oefening van vele verschillende aspecten van de gedachten, gevoelens, overtuigingen en gedragingen van de expert, totdat de student de vaardigheid consistent en exact kan kopiëren. Bij het modelleren verlaat de student zo veel mogelijk zijn of haar overtuigingen en neemt hij de fysiologie, taal, strategieën en overtuigingen van de expert over.

Wanneer dit punt is bereikt, gaat de student de doel-vaardigheden verfijnen door telkens bepaalde kenmerken te verwijderen, om uiteindelijk de essentiële kenmerken te ontdekken die de gemiddelde prestatie van de topprestatie onderscheidt. Zo wordt een leerbaar en overdraagbaar model gebouwd dat getest wordt om te zien of het onderwezen kan worden. Als de student in staat is de gedragspatronen, communicatie en gedragsuitingen van de expert te reproduceren, ontstaat er een proces waarin de student zijn eigen overtuigingssysteem wijzigt, terwijl hij of zij overtuigingen integreert van de expert. Feitelijk is het doel van modelleren de elementen te ontdekken die een expert doet zonder het te weten.[3]

Maar let op! Maak niet de fout die uw voorganger al maakte, maar ontdek wat het hem opleverde. Is dit goed dan modelleren, is dit fout niet nadoen.

Voorbeeld

Als je aandelen hebt en deze zijn tot het dieptepunt gedaald dan weet je waarschijnlijk niet wat daarmee aan te vangen? Vraag je dan af of je deze aandelen ook zou kopen als ze je nu werden aangeboden voor die prijs? Bedenk je antwoordt daarop en handel naar je bevinding. Waarschijnlijk is dit dan verkopen voor ze nog lager dalen. Of als je niet op het geld zit te wachten laat je het staan tot betere tijden?

Zo is het ook met uw bedrijf en leven in deze crisis, denk er over na wat je hier verder mee moet? Als je kiest voor doorgaan probeer dan je strategieën aan te passen, elke tijd heeft haar mogelijkheden. Je moet het alleen wel zien!

Bedenk wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn voor uw potentiële klanten. Laat je gedachte daarover goed tot je doordringen en zoek naar mogelijkheden voor hen. Dan kun je met deze kennis weer met mogelijkheden komen voor deze klanten. Dit lijkt wat simpel maar is wel een manier om te weten te komen “waar kan ik nog scoren” en wat moet ik deze klanten vertellen?

Bewust heb ik de mededeling en prognose van de Rabobank hieronder gezet om je daar met een nieuwe gedachte ook eens naar te laten kijken, dan kom je misschien tot de conclusie dat dit schrijven van de bank goed of niet goed is het zo te vermelden. Rabobank schrijven, voelt dit als een hulp tot beter zaken doen, gerichter misschien, of geeft het je een hopeloze indruk? Brengt het je nog verder in een negatieve spiraal? Of juist niet!

Het is goed te weten van je zelf “hoe je dit ervaart”. Daar staat of vallen al de volgende stappen mee. Dus onderzoek zeer grondig wat je echt zelf van deze huidige situatie vind. Je gedachte is de eerste stap om verder te komen met het zaken doen. Als je bijvoorbeeld al bij voorbaat denkt “bij de klant geen kans te maken om daar te verkopen”, blijf daar dan weg (verloren tijd). Of herzie je mening en denk dat je daar zeker voor hun een goede oplossing en investering weet te brengen. (hier moet je dan over gaan nadenken wat dit zou kunnen zijn)

Zet je eigen zaken en de zaken van je klanten eens op een rij, maar laat je niet negatief beïnvloeden door televisie, internet, of andere media.

De wereld lijkt een boodschap te hebben “passief en treurig af wachten” totdat het virus verdwijnt. Maar het kapitaal in de Wereld wacht op haar slag die ze kan slaan uit deze viruscrisis, iedereen vaccineren brengt miljarden op, aansluitend dan ook nog eens, de blijvende mondkapjes en meer geld voor de gezondheidszorg, zodat deze ook meer kan investeren. En hun tegemoet komt.

Werknemers met haarnetje op in magazijn

Omzetprognoses dalen fors door Coronacrisis

De maatregelen om verspreiding van het Coronavirus in te dammen leiden tot dalende omzetten voor veel sectoren in Nederland. De verwachting is dat de omzetdaling minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020. Bekijk de omzetprognoses per sector.

Rabobank Nederland

Maar dat wil nog niet zeggen dat wij de moed opgeven nee dit geeft juist aan dat we de schouders er onder moeten zetten. Nieuwe ideeën ontplooien en zien wat de crisis on voor voordelen kan opleveren.

Verwachte omzetdaling duurt minimaal tot in het najaar

De verwachting is dat voor veel sectoren de omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2019 minimaal aanhoudt tot het laatste kwartaal van 2020. Voor de horeca zal de crisis zeker tot eind 2021 voelbaar zijn. Uiteraard hangen deze prognoses nauw samen met de maatregelen die het kabinet eind april neemt en de wijze waarop het Coronavirus zich ontwikkelt.

https://www.rabobank.nl/bedrijven/cijfers-en-trends/coronacrisis/?

Het figuur toont de sectorprognoses over hoe de toegevoegde waarde van sectoren zich jaar-op-jaar ontwikkelt. Klik op het figuur voor informatie over de verwachte omzetontwikkeling ten opzichte van 2019 in (sub)sectoren.

Bron: CBS, berekening RaboResearch en op basis van inzichten sectorspecialisten RabobankDownload desktop – Bekijk in Adobe Acrobat voor de beste leeservaring (PDF)Download mobiel (PDF)

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *