Dagboek 2e dag week 22

Goede morgen eindelijk vandaag lijkt het erop dat het weer een beetje normaal is. Verkeer in de straat kinderen weer naar school en bedrijvigheid wordt nu opgemerkt.

Het is toch een gekke gewaarwording als je wilt werken dat het wordt tegengehouden. Maar vanaf nu ga ik mijn eigen filosofie er op na houden. Ik ga niet meer denken dat de handel en de mogelijkheden zijn beperkt. Want wat ik geleerd heb uit deze periode is dat veel zaken afhangen van je eigen verwachtingen en dat dingen niet altijd zo zijn zoals je ze waar neemt.

Dus handen uit de mouwen en bedenken iets goed te kunnen halen uit de verschillende situaties.

Mijn standpunt is dat niets maar dan ook niet is te stoppen door gedrag van anderen, er zijn altijd zaken die juist goed gaan in deze tijden.

Je moet het alleen kunnen zien en herkennen.

Dit is de taak van vandaag.

Wie absoluut wil weten of hij het Coronavirus heeft, mag daarvoor geen test laten uitvoeren. Dat staat te lezen in een Koninklijk Besluit van twee weken geleden. “Een louter politieke beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block”, meldt de artsenvereniging BVAS verontwaardigd.

In dat Koninklijk Besluit – dat de continuïteit van de zorg tijdens de coronacrisis moet verzekeren – staat te lezen dat “alleen patiënten die beantwoorden aan de criteria die binnen de testrichtlijnen van Sciensano vallen, in aanmerking komen voor een PCR-test of antigeenserologie”. Nochtans konden mensen die een soortgelijke test (bijvoorbeeld voor een allergie voor een bepaald product) willen laten uitvoeren dat in het verleden wel. Ook wie niet aan de criteria voor terugbetaling voldeed, al moet je er dan wel zelf voor betalen.

“Met dit Koninklijk Besluit verbiedt de overheid de test uit te voeren als de patiënt niet aan de criteria voldoet”, aldus Philippe Devos, voorzitter van BVAS. “Dat betekent dat een werkgever die zijn personeel wil testen, of een burger die om welke reden dan ook zijn statuut wil kennen, dit niet zal mogen doen. Voor de burger blijven er dan twee mogelijkheden over: liegen tegen zijn arts om aan de criteria te voldoen, of zich laten screenen in buurlanden waar het wel kan, zoals Duitsland of Luxemburg.”

Officieel bestaat het verbod omwille van “het risico op een tekort”. Maar volgens BVAS is dat risico met name voor de serologische tests “onbestaande”. “Het besluit om serologische testen te verbieden is een louter politieke beslissing van minister De Block”, zegt Devos.

BVAS vraagt dan ook dat de overheid toestaat dat serologische testen beschikbaar worden voor het grote publiek. “Zolang er geen tekort dreigt, hebben de Belgen het recht om te weten of ze besmet zijn met het Coronavirus”, klinkt het.

Spread the love