Dagboek 1e dag week 21

DagboekDoor admin

Maandag

Het begrotingstekort komt dit jaar mogelijk ver boven de 100 miljard euro uit. Eerder zei het kabinet al rekening te houden met een begrotingsgat van 92 miljard euro. Door het nieuwe steunpakket valt dat bedrag nog hoger uit.
De komende drie maanden trekt het kabinet nog eens 13 miljard euro uit om bedrijven door de coronacrisis te trekken. “Dat betekent een verdere verslechtering van de overheidsfinanciën”, zegt minister Hoekstra van Financiën.

Door de haperende economie loopt de schatkist komende tijd waarschijnlijk nog eens anderhalf miljard euro extra aan inkomsten mis. Meer bedrijven zullen belastinguitstel aanvragen. Dat kost ook zo’n anderhalf miljard euro. En dan is er nog de steun voor het noodlijdende KLM, die tussen de twee en vier miljard euro zal bedragen.
110 miljard euro

Alles bij elkaar loopt het begrotingstekort dan richting de 110 miljard euro. Of het echt zover komt is nog moeilijk te zeggen. “In dat sommetje is het ontzettend belangrijk wat er met de economie gebeurt”, zegt Hoekstra. Het valt nog moeilijk te voorspellen hoe diep de crisis zal zijn. Daarvan hangt volgens de minister af of het uiteindelijke tekort hoger of lager uitvalt.

Spread the love