Korea en nu de staat in Europa?

Maurice De Hond deed onderzoek en zag ook dit rapport.

Europa is nu het epicentrum van de COVID-19-pandemie.

Het aantal gevallen en sterfgevallen stijgt in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland, en veel landen hebben afsluitingen en gesloten grenzen opgelegd. Ondertussen gissen de Verenigde Staten, gehinderd door een fiasco met vertraagde en defecte testkits, gewoon naar hun COVID-19-last, hoewel experts denken dat het op hetzelfde traject zit als landen in Europa.
SCHRIJF JE IN VOOR INFORMATIE
Krijg meer geweldige inhoud zoals deze rechtstreeks bij u afgeleverd!

Te midden van deze verschrikkelijke trends is Zuid-Korea naar voren gekomen als een teken van hoop en een model om te evenaren. Het land van 50 miljoen lijkt de epidemie sterk te hebben vertraagd; het rapporteerde vandaag slechts 74 nieuwe gevallen, tegen 909 op het hoogtepunt op 29 februari. En het heeft dit gedaan zonder hele steden af ​​te sluiten of enkele van de andere autoritaire maatregelen te nemen die China hebben geholpen zijn epidemie onder controle te krijgen. “Zuid-Korea is een democratische republiek, we vinden dat een lockdown geen redelijke keuze is”, zegt Kim Woo-Joo, specialist in infectieziekten aan de universiteit van Korea. Het succes van Zuid-Korea kan lessen voor andere landen opleveren – en ook een waarschuwing: zelfs nadat het aantal gevallen is gedaald, zet het land zich schrap voor een heropleving.
Het succes tot dusver is het meest uitgebreide en goed georganiseerde testprogramma ter wereld, gecombineerd met uitgebreide inspanningen om geïnfecteerde mensen te isoleren en hun contacten op te sporen en in quarantaine te plaatsen. Zuid-Korea heeft meer dan 270.000 mensen getest, wat neerkomt op meer dan 5200 tests per miljoen inwoners – meer dan enig ander land behalve het kleine Bahrein, volgens de website van Worldometer. De Verenigde Staten hebben tot nu toe 74 tests per 1 miljoen inwoners uitgevoerd, blijkt uit gegevens van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

Bijgewerkt: Labs worden stil terwijl onderzoekers zich schrap zetten voor langdurige coronavirusverstoringen.

Ziekte-experts roepen op tot landelijke sluiting van Amerikaanse scholen en bedrijven om het coronavirus te vertragen.
Bekijk al onze berichtgeving over de uitbraak van het coronavirus
De ervaring van Zuid-Korea leert dat “diagnostische capaciteit op grote schaal de sleutel is tot het beheersen van epidemieën”, zegt Raina MacIntyre, een opkomende wetenschapper op het gebied van infectieziekten aan de Universiteit van New South Wales, Sydney. “Contact tracering is ook erg invloedrijk in epidemische controle, zoals gevalisolatie”, zegt ze.
Maar of het succes zal blijven bestaan, is onduidelijk. Het aantal nieuwe gevallen neemt grotendeels af omdat de enorme inspanning om een ​​enorme cluster van meer dan 5000 gevallen te onderzoeken – 60% van het totaal van de natie – in verband met de Shincheonji-kerk van Jezus, een gesloten, messiaanse megakerk, afloopt. Maar vanwege die inspanning ‘hebben we in andere delen van Korea niet goed gekeken’, zegt Oh Myoung-Don, een specialist in infectieziekten aan de Seoul National University.
Er verschijnen nu nieuwe clusters. Sinds vorige week hebben de autoriteiten veel nieuwe infecties gemeld, waaronder 129 gekoppeld aan een callcenter in Seoul. “Dit zou het begin kunnen zijn van de verspreiding van de gemeenschap”, zegt Kim via Seoul en de omliggende provincie Gyeonggi. In de regio wonen 23 miljoen mensen.
Lessen van MERS
Zuid-Korea heeft op de harde manier geleerd hoe belangrijk paraatheid is. In 2015 kreeg een Zuid-Koreaanse zakenman het Midden-Oosten ademhalingssyndroom (MERS) na terugkomst van een bezoek aan drie landen in het Midden-Oosten. Hij werd behandeld in drie Zuid-Koreaanse gezondheidsinstellingen voordat de diagnose MERS werd gesteld en geïsoleerd. Tegen die tijd had hij een transmissieketen veroorzaakt die 186 besmette en 36 doodde, waaronder veel patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen voor andere aandoeningen, bezoekers en ziekenhuispersoneel. Het traceren, testen en in quarantaine plaatsen van bijna 17.000 mensen vernietigde de uitbraak na 2 maanden. Het spook van een op hol geslagen epidemie verontrustte de natie en deukte de economie.
‘Uit die ervaring bleek dat laboratoriumonderzoek essentieel is om een ​​opkomende infectieziekte onder controle te houden’, zegt Kim. Bovendien zegt Oh: “De MERS-ervaring heeft ons zeker geholpen om de preventie en bestrijding van ziekenhuisinfecties te verbeteren.” Tot dusver zijn er geen meldingen van COVID-19-infecties onder Zuid-Koreaanse gezondheidswerkers, zegt hij.
Wetgeving die sindsdien is vastgesteld, gaf de overheid de bevoegdheid om mobiele telefoons, creditcards en andere gegevens te verzamelen van degenen die positief testen om hun recente verblijfplaats te reconstrueren. Die informatie, ontdaan van persoonlijke identificatiegegevens, wordt gedeeld op sociale media-apps waarmee anderen kunnen bepalen of ze mogelijk een besmette persoon zijn tegengekomen.
Nadat het nieuwe coronavirus in China was ontstaan, gingen de Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC) door met het ontwikkelen van tests en werkten ze samen met diagnostische fabrikanten om commerciële testkits te ontwikkelen. De eerste test werd goedgekeurd op 7 februari, toen het land maar een paar gevallen had, en verspreid onder de regionale gezondheidscentra. Slechts 11 dagen later testte een 61-jarige vrouw, bekend als “Case 31”, positief. Ze was op 9 en 16 februari naar de Shincheonji-megakerk in Daegu geweest, ongeveer 240 kilometer ten zuidoosten van Seoul, en voelde zich al een beetje ziek. Meer dan 500 deelnemers.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *