Musk satelieten

Elon Musk zei vorig jaar ongeveer vierhonderd satellieten nodig te hebben om een “geringe dekking” waar te kunnen maken. Met achthonderd satellieten is een “gemiddelde dekking” mogelijk. Het netwerk moet voor het einde van 2020 beschikbaar zijn in de Verenigde Staten en Canada. Dat is slechts het begin, want voor 2021 staat een wereldwijde dekking gepland.

De eerste zestig satellieten van SpaceX, Elon Musks ruimtebedrijf, werden in mei vorig jaar gelanceerd. Ze kaderen in het Starlink-project dat in totaal 12.000 satellieten in een baan rond de aarde wil brengen. Het doel van die satelliettrein? De internetsnelheid bevorderen én ook een internetverbinding in de ruimte mogelijk maken. Musk wil zo voor een globale breedband internetconnectie zorgen.

De meest recente lancering van satellieten, tevens de vierde van dit jaar en de zevende in totaal, vond woensdag plaats. Die gingen van het westen via het noorden naar het oosten en passeerden ons land héél precies tussen 5 voor 10 ’s avonds en 1 voor 10. De passage duurde in totaal amper 25 seconden, maar werd toch gezien door heel wat mensen.

LEES OOK. Satelliettrein van Elon Musk boven België gepasseerd

Botsingen

Niet iedereen is gelukkig met de ambitieuze plannen van Musk. Zo uitten astronomen al ongerustheid sinds de eerste lancering. Ze hebben schrik dat de vele satellieten hun werk zouden verstoren en voor problemen zullen zorgen bij wetenschappelijke observaties van de sterren. De satellieten zorgen namelijk voor een enorme helderheid door de weerkaatsing van licht op hun reflecterend oppervlak. Sinds het begin van het project is overal ter wereld ook het aantal meldingen van vreemde constellaties in de hemel sterk omhoog gegaan. Ook het Belgisch UFO-meldpunt zei dat het dit jaar al bijna evenveel meldingen heeft ontvangen als in heel 2019, voornamelijk door de Starlink-satellieten.

Daarnaast waarschuwen astronomen dat de lancering van zoveel satellieten botsingen kan veroorzaken tussen objecten, waardoor toestellen beschadigd kunnen worden of brokstukken richting de aarde kunnen vallen.

Musk liet woensdag op Twitter weten dat het bedrijf de helderheid van de satellieten “aan het fixen” is. Die zou het gevolg zijn van de manier waarop de zonnepanelen op de satellieten gevestigd zijn. Bovendien bevinden de Starlink-satellieten zich vrij dicht bij de aarde en zijn ze redelijk groot, en hebben ze brede, platte vlakken die het licht reflecteren. SpaceX werkt ook aan een “zonnescherm” om de brede, platte vlakken die het licht reflecteren minder helder te maken.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *