Minister Philippe De Backer

Sinds enkele dagen worden in ons land 15.000 tests per dag naar het coronavirus uitgevoerd. Dat heeft minister Philippe De Backer (Open Vld) vandaag verklaard in de Kamer. Sinds 22 april vinden er dagelijks meer dan 10.000 tests plaats. Dat was de doelstelling van de minister toen hij bevoegd werd voor de voorziening van materiaal en tests.

De voorbije twee dagen vonden telkens 15.000 PCR-tests plaats en de dag voordien waren dat er 13.000, legde minister De Backer uit. Die cijfers komen rechtstreeks van de laboratoria en de woonzorgcentra, en zijn gevalideerd door het federale gezondheidsinstituut Sciensano.

“De capaciteit is beschikbaar en wordt ten volle benut”, zei De Backer. Volgens de minister kan ons land gerust de vergelijking met de buurlanden doorstaan. Vergeleken met het bevolkingsaantal test België ruimschoots meer dan een aantal van de naburige landen, luidde het.

Zoals bekend zaten hij en de experten niet op dezelfde golflengte over wie precies moet worden getest. De Backer pleitte al langer voor een uitbreiding. Vanaf 4 mei komt er een nieuwe uitbreiding naar mensen met niet louter respiratoire symptomen.

Hij gaf nog aan dat het aantal chirurgische maskers boven de kritische grens zit en er dus aan een strategische reserve kan worden gedacht. Bij de medische FFP2-maskers is dat niet het geval. Daar schurkt het aantal tegen de kritische grens aan. Wel kan volgens De Backer worden voldaan aan de noodleveringen op het terrein.

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *