Virrus meningen,meldingen

Nobelprijswinnaar Luc Montagnier, de man die in 1983 hiv ontdekte en daarvoor de Nobelprijs kreeg, beweert dat het nieuwe coronavirus niet van natuurlijke oorsprong is en in een laboratorium is ontstaan. Montagnier, die niet vies is van enige polemiek en notoir , claimt dat Covid-19 per ongeluk uit een lab in Wuhan is ontsnapt. Hij deed de uitspraken bij de Franse zender CNews.

Voor de site Pourquoi Docteur ging hij daar nog dieper op in. “Met mijn collega, biowiskundige Jean-Claude Perez, heb ik de soort van het genoom (genetische samenstelling van een organisme, nvdr.) van dit virus nauwkeurig geanalyseerd.” Volgens de professor bevat SARS-CoV-2 fragmenten van het hiv-virus. “Maar die kunnen onmogelijk van een patiënt afkomstig zijn”, aldus Montagnier nog die vindt dat de theorie over de vismarkt als oorsprong van het virus een “mooi verhaaltje” is.

Lees ook

Vleermuis

Amerikaanse diplomaten waarschuwden twee jaar geleden voor riskant onderzoek op vleermuizen in lab in Wuhan

Poging om aidsvaccin te creëren

“Je kunt enkel hiv inbrengen in een genoom met hulp van moleculaire instrumenten. Het is zeer minutieus werk. Dat kan enkel in een hoog beveiligd laboratorium worden gedaan”, gaat Montagnier verder. “Men probeerde in Wuhan een vaccin tegen aids te ontwikkelen en vervolgens werd een virus ontwikkeld, dat per ongeluk uit het laboratorium ontsnapte. “Het lab in Wuhan is sinds het begin van de jaren 2000 gespecialiseerd in deze coronavirussen”, beweert hij . “Ze hebben expertise op dit gebied.”

Volgens de professor betekent de menselijke fout toch ook goed nieuws. “De natuur accepteert helemaal geen moleculair gepruts. Dit onnatuurlijk virus zal door de natuur weer geëlimineerd worden. Zelfs wanneer er niks wordt ondernomen, zal het stilaan weer verdwijnen”, zegt de professor, die wel gelooft dat de maatregelen die nu genomen worden de pandemie helpen vertragen.

Kritische stemmen

Anne Goffard, viroloog en docent aan de faculteit farmaceutische wetenschappen in Lille, herinnert zich dat de studie door de auteurs zelf werd ingetrokken na “opmerkingen van de onderzoeksgemeenschap over de technische aanpak en de interpretatie van de resultaten”. Verder zegt Goffard dat als de onderzoekers daadwerkelijk op zoek zijn naar een vaccin tegen aids, het “onmogelijk is om gekke genetische manipulaties te maken”. “Dit is een uitstekend team van onderzoekers, dat verschillende artikels van een zeer hoog niveau heeft gepubliceerd. We moeten ze niet zien als dwazen en denken dat ze tovenaar spelen in hun laboratoria”. 

Ook onderzoeker Etienne Decroly is kritisch. “Moleculaire manipulatie bestaat uiteraard. Een van de dingen die we proberen te achterhalen, is waarom virussen gevaarlijk zijn voor een bepaalde soort. We kunnen dus proberen nauwkeurige sequenties in te voegen om virulentiefactoren (stoffen afgescheiden door micro-organismen die ervoor zorgen dat het micro-organisme ziekteverwekkend wordt voor de mens, nvdr.) te creëren. Maar als we naar SARS-CoV-2 kijken, bewijst niets het bestaan van opzettelijk toegevoegde sequenties. We vinden sporen van een natuurlijke evolutie in het genoom van het virus”. 

Niet eerste theorie

‘Complottheorieën’ die een fout gelopen experiment in een Chinees laboratorium aanwijzen als oorzaak van de huidige pandemie, doen al langer de ronde en er bestaat geen enkel hard bewijs voor. Zo legde de Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post recentelijk de hand op documenten die aantonen dat de Amerikaanse regering zich jaren geleden zorgen maakte over de veiligheid in een lab in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus als eerste uitbrak. Ze vreesde dat er mogelijk ooit een van de experimenten uit de hand zou lopen en dat een gevaarlijk virus zich dan over de hele wereld zou verspreiden.

LEES OOK:

Hoe China de waarheid over het coronavirus verborgen hield (HLN+)

Frankrijk: “Geen bewijs dat Covid-19 gelinkt is aan onderzoek in labo Wuhan”

Amerikaanse diplomaten waarschuwden twee jaar geleden voor riskant onderzoek op vleermuizen in lab in Wuhan

Vleermuizen

Het hoofd van het onderzoeksproject – Shi Zhengli – had al heel wat gepubliceerd over het onderwerp. “De onderzoekers toonden onder meer aan dat verscheidene SARS-achtige coronavirussen een verbinding kunnen aangaan met ACE2, de menselijke receptor die gebruikt wordt door het SARS-coronavirus. Deze ontdekking wijst er sterk op dat SARS-achtige coronavirussen overgedragen kunnen worden van vleermuizen naar mensen en bij hen SARS-achtige ziekten kunnen veroorzaken.”

Het onderzoek moest een volgende SARS-achtige pandemie voorkomen door te anticiperen op hoe die zou uitbreken. Maar heel wat andere wetenschappers vroegen zich in 2015 al af of het team van Shi Zhengli daarbij geen onnodige risico’s nam.

Volgens welingelichte bronnen was het doel van de diplomaten de alarmbel te luiden omdat ze zich ernstig zorgen maakten om de veiligheid in het WIV. “Het was een waarschuwingsschot”, klinkt het. “Ze smeekten iedereen om aandacht te hebben voor wat er aan de hand was.”

REUTERS

De Amerikaanse regering bood echter nooit hulp. De waarschuwingen van twee jaar geleden begonnen de afgelopen maanden echter opnieuw de ronde te doen, terwijl de administratie besprak of het lab aan de oorsprong kon liggen van de pandemie. En wat de gevolgen daarvan zouden zijn.

Er werd ook gekeken in de richting van het lab van het Wuhan Center for Disease Control and Prevention. Dat heeft een lager veiligheidsniveau, maar de Chinese overheid schermt ook dat instituut af in het onderzoek naar waar het nieuwe coronavirus vandaan komt.

Vreemd

De rol van de Chinese overheid is op zijn minst vreemd te noemen. Het oorspronkelijke verhaal dat het nieuwe virus van een vismarkt in Wuhan zou komen, lijkt niet echt overtuigend. Chinese experts stelden in het medisch tijdschrift The Lancet dat de allereerste patiënt die werd geïdentificeerd op 1 december geen enkele connectie had met die markt. Net als meer dan een derde van de patiënten in de eerste grote groep besmette personen. Op de markt worden ook geen vleermuizen verkocht.

China houdt intussen alle mogelijke informatie over de oorsprong van het virus achter slot en grendel. De VS hebben nog altijd geen stalen gekregen van de allereerste patiënten in China en het lab in Shanghai dat als eerst het genoom van het virus publiceerde op 11 januari, werd het zwijgen opgelegd. Verscheidene dokters en journalisten verdwenen al spoorloos.

Dierlijke oorsprong

Er is tot op de dag van vandaag geen enkel bewijs dat het nieuwe coronavirus bewust ‘gemaakt’ werd in een lab. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat het van dierlijke oorsprong is, maar dat sluit niet uit dat het – al dan niet per ongeluk – in een laboratorium ontstond. Hard bewijs is ook daar echter niet voor. De opgedoken documenten wijzen alleen op het potentiële gevaar in het Chinese lab van het WIV.

Het WIV zelf ontkent categoriek dat het nieuwe coronavirus in zijn laboratorium ontstond. Het was op 3 februari wel de eerste die rapporteerde dat het virus van vleermuizen afkomstig was. Of het WIV er daadwerkelijk iets mee te maken heeft, zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Bekijk ook:

Harvard studie: “Elk kwartaal lockdown tegen coronavirus

Spread the love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *